TORNAR

Aigua de Rigat i l'Ajuntament d'Igualada reben el premi Mobilicat per la millor iniciativa en mobilitat sostenible

Atorgat per l’Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà reconeix una iniciativa, pionera i única a Catalunya, consistent en la instal·lació d’un punt de càrrega de vehicles elèctrics que s’abasteix de l’energia generada per l’aigua al

societat
Divendres, 31 març 2023. 10:04. Redacció AnoiaDiari.

Maite Pérez, cap de servei de Planificació de la Mobilitat Sostenible de l’AMB i membre del jurat dels Premis, ha lliurat el trofeu a Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada, i Francesc Giralt, gerent territorial d’Aigua de Rigat."Aigua de Rigat" i l'Ajuntament d'Igualada han estat guardonats amb el premi Mobilicat a la millor iniciativa en mobilitat sostenible, concedit per l'Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà. Aquesta iniciativa, que és única a Catalunya i pionera, consisteix en la instal·lació d'un punt de càrrega per a vehicles elèctrics que s'alimenta de l'energia generada per l'aigua a Igualada. A través de la xarxa de distribució, hi ha punts on es produeix energia elèctrica gràcies a petits salts hidràulics i a sobrepressions que es deriven de la topografia del terreny i la xarxa d'aigua. La companyia va col·locar aquest punt de càrrega a l'entrada del dipòsit rectangular d'Igualada, on hi ha un salt d'aigua. Per aprofitar aquesta energia, es va instal·lar una turbina hidràulica que és capaç de generar entre 1 i 2,2 kW/h.

Aquesta turbina genera energia suficient per a càrregar fins a dos vehicles simultàniament. Depenent del tipus de vehicle, el temps de càrrega completa varia: una bicicleta elèctrica tarda uns 3 hores, una moto elèctrica tarda entre 2 i 4 hores, mentre que un cotxe pot trigar entre 4 i 6 hores a carregar-se completament.

Aquesta instal·lació de càrrega per a vehicles és pionera i única a Catalunya, i ha estat premiada per reconèixer la seva innovació. La companyia ofereix gratuïtament aquest punt de càrrega a la població per contribuir a reduir les emissions de CO2. Gràcies a aquest carregador elèctric, s'estalvien aproximadament 4,85 tones de CO2 a l'any.

Els premis MobiliCat són concedits per la revista MobiliCat, editada per l'Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU) amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

A l'acte de lliurament dels premis han assistit el secretari de Mobilitat i Infraestructures de la Generalitat, Marc Sanglas, la presidenta de l'Associació de Municipis per a la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU), Aurora Carbonell, i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

El jurat ha valorat positivament el projecte perquè promou l'ús de vehicles més sostenibles i redueix significativament les emissions de CO2 i millora la qualitat de l'aire. Maite Pérez, cap de servei de Planificació de la Mobilitat Sostenible de l'AMB i membre del jurat dels Premis, ha entregat el premi a Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l'Ajuntament d'Igualada, i a Francesc Giralt, gerent territorial d'Aigua de Rigat.

Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l’Ajuntament d’Igualada, i Francesc Giralt, gerent territorial d’Aigua de Rigat.Miquel Vives, regidor de Sostenibilitat i Mobilitat de l'Ajuntament d'Igualada, ha destacat la importància d'apostar per projectes innovadors que ofereixen solucions als problemes de forma diferent. A més, aquest projecte és pioner i segurament serà copiat en altres indrets, ja que no hi ha manera més sostenible de carregar un vehicle elèctric. També ha subratllat la importància de la col·laboració publicoprivada i l'aposta per la innovació per fer possible aquest tipus de projectes. Vives ha agraït a Aigua de Rigat la seva gestió eficient de l'aigua i el seu compromís amb la innovació.

Per la seva banda, Francesc Giralt, gerent de la companyia, ha destacat la importància d'aquesta iniciativa per avançar en la implantació de la mobilitat sostenible i cuidar del medi ambient. Aquesta és una tasca que es van proposar l'any 2016 i que ha permès que gran part de la flota sigui sostenible avui en dia. Amb la instal·lació d'aquest punt de càrrega, la companyia vol contribuir a la descarbonització d'Igualada i aportar un granet de sorra per aconseguir aquest objectiu.

Premiats amb els premis Mobilicat.A més, quan no hi ha vehicles carregant, l'energia que es genera s'utilitza per a l'alimentació dels analitzadors de clor i la il·luminació del dipòsit. Per fer-ho possible, s'ha instal·lat un inversor a la sortida de la turbina que modula l'entrada d'energia segons la producció. Així, l'energia que es genera es connecta a la xarxa elèctrica interna sense la necessitat d'instal·lar cap mena de bateria i es pot aprofitar el 100% de l'energia generada.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.