TORNAR

I tot això... cap a la brossa!

societat
Dimarts, 24 maig 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que tirem a les escombraries una cinquena part del menjar que comprem. Si ho traduïm a pes, estaríem parlant d'uns seixanta-tres quilos d'aliments que cada any es perden, ja sigui perquè se'ns passa o perquè no ens ho acabem. No cal dir que, si ara ho traduïm a diners, això suposa una gran pèrdua econòmica.
Una cinquena part del que paguem en la factura en alimentació serà en va. Que de mitjana arribem a tirar al voltant del 20% de la teca que posem al carro de la compra, sembla bastant escandalós. Fins i tot exagerat.

Però això és el que diuen les dades d'un estudi que ha fet l'empresa Albal a un total de set països europeus. A banda de constatar aquesta imperdonable pèrdua d'aliment que es malmet, els autors de l'informe fan notar que més de la meitat dels productes s'haguessin pogut salvar amb una millor gestió. Dit d'una altra manera, que si haguéssim planificat millor la compra, si haguéssim conservat millor els productes o fins i tot si aprenguéssim a emmagatzemar-los d'una manera més idònia, bona part els haguéssim pogut aprofitar. Més de la meitat!

Planificar millor cada un dels àpats, mirar què hi ha a la nevera abans d'anar a comprar, quadrar la mida de les racions que es cuinin... són només alguns consells pràctics per reduir els aliments que es malmeten. Dos de cada tres consumidors no planifica amb antelació el menjar que pot necessitar per a la setmana següent, de manera que és habitual comprar una mica més del compte (molta gent pensarà que el seu problema és un altre: que quan va a cuinar s'adona que la nevera està buida perquè no va comprar prou... però aquest no és el tema d'avui).

A vegades ens convé que ens plantin als nassos una determinada problemàtica perquè prenguem consciència de la seva existència. I aquest podria ser-ne un exemple: i és que només una petita part dels ciutadans i ciutadanes considera que el percentatge de deixalles que genera és elevat. La majoria creu que tira només una quarta part dels aliments que en realitat van a parar a la brossa. Tirem quatre vegades més del que creiem que tirem! Amb les fruites i verdures fresques és més comprensible que passi. De fet, representen el 50% dels aliments que acaben a les deixalles sense ser consumides.

Tot seguit hi hauria aquelles sobres procedents d'algun plat que haguem pogut cuinar a casa o bé de menjar ràpid que podem haver demanat. Però sobta, també, que entre aquest material de desferra hi hagi molts sobres o embalatges que ni arribem a tastar. I és que gairebé una tercera part dels productes empaquetats es tiren sense que ni tan sols s'hagi arribat a obrir.

Una cinquena part de la factura... Que ens diguin que suposa una pèrdua anual d'onze milions d'euros al conjunt de l'estat espanyol, per notable que sigui la xifra, potser no fa que ens donem directament per al•ludits. Però si abans de tirar-ho fem la nostra particular llista de preus, probablement la xifra ens farà una mica més de mal (al cor i a la butxaca).

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.