//Plugins sense CDN ?>
La Llacuna és un dels municipis més afectats per la construcció de la nova onada de centrals de renovables a l'Anoia. Matisa que "cal potenciar aquestes energies, però amb el model que s'està proposant és inviable". Crida als altres alcaldes a mantenir un front comú.
En declaracions a AnoiaDiari, Josep Parera, alcalde de la Llacuna, ha manifestat la seva oposició frontal al model actual de renovables sorgit del decret 16/19 i en concret als diversos projectes que s'han presentat per instal·lar-se al seu terme municipal. Apunta que tot i que les centrals eòliques que es projecten al municipi estan a tocar d'Orpí, l'efecte sobre el paisatge "serà devastador" i també que amb els panells solars "seran com una taca" que "hipotecarà el paisatge que és el nostre principal actiu". Seran "una creu per la comarca". La Llacuna és un dels pobles de l'Anoia que ha fet una aposta més forta pel turisme. Parera afirma que potser hi haurà contrapartides econòmiques "i entraran diners", però seran poques per "l'afectació al turisme i a l'entorn".
"No estem en contra de l'energia verda" afegeix "però tal com ens la plantegen arruinaria tot el que tenim com a poble". També que "aquesta energia que es vol fer produir se n'aniria tota cap a les grans ciutats. Tenim un paisatge preciós i no el podem hipotecar". En concret, la instal·lació de set aerogeneradors al terme de la Llacuna -més un a Orpí-, a la carena de la Serra de Feixes "tindran un impacte visual a la major part de la comarca, que quedarà com partida pels molins".
En el ple municipal del 20 de maig, Parera apunta que "es donarà resposta i es donarà a conèixer als veïns i veïnes la nostra oposició frontal a aquests projectes. Quan el Departament de Territori i Sostenibilitat ens va fer arribar una consulta prèvia, l'Ajuntament ja va fer un recurs, amb l'assessorament dels tècnics, conforme aquestes iniciatives són incompatibles amb el plantejament municipal".
Decepció amb Calvet
Josep Parera considera que "és necessari reforçar la unitat dels alcades i alcaldesses" de l'Anoia que es va anunciar en el darrer Consell de Batlles, fa un mes, contra l'actual model d'implantació de renovables. Assegura que "farem costat a tots els ajuntaments afectats. Cal un front comú". Sobre si l'Anoia té ara pes específic per fer força, se'n mostra convençut. De fet, "ja en altres moments ens hi hem oposat, com fa uns anys, quant vam gastar 2,2 milions de les antigues pessetes per evitar la instal·lació de dos molins".
El paper de Damià Calvet, de Junts, el Conseller de Territori i Sostenibilitat que ha impulsat el decret, és discutit també per Parera. Opina que ha estat d'esquena als municipis. No hi ha hagut diàleg malgrat partir del mateix entorn polític i ideològic: "ara ell pertany a Junts, i el nostre ajuntament és del PDeCAT. No ens n'amaguem".
DILBERT
IGUALADA
14 de maig 2021.15:35h
Sr. Parera. Darrerament a la serra de Feixes s’estan ”aplanant” terrenys amb maquinària pesada i a costa de destruir bosc. Això també malmet paisatge.
Però quina solució aporta vostè?... Llegir més Per què de l’article sols en trec que vosté és del PDCAT i cal donar canya a JUNTS... i així anem.
Vostè hi entén d’energia, obvi. De sostenibilitat ambiental potser no tant, probablement prioritza la seva cartera.
Hi ha raons per estar contra els horts solars, podrien posar-se a les taulades de polígons i ciutats, o resseguint autovies i autopistes. Però els molins han d’estar a les crestes ventoses i Feixes reuneix condicions, està prop proper a zones de consum (menys impacte en línies de transport), hi ha camins i accessos i indústria agrícola i forestal. On és el problema? Visual? Curiós que a favor hi estarà el propietari de la finca i en contra el veí, i així anem, societat insolidària i individualista.