TORNAR

Alquézar es compromet a accelerar el "desplegament dels serveis territorials" al Penedès

societat
Dijous, 22 juliol 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El tousenc assumia el càrrec aquest mes de juny, en substitució del batlle de Vilafranca del Penedès, Pere Regull. Un dels punts que té sobre la taula és el desplegament de les delegacions territorials. 

David Alquézar, ha assumit el càrrec de delegat territorial de la Generalitat al Penedès, amb el propòsit d'"accelerar el desplegament dels Serveis Territorials". Pendents des de fa tres anys, Alquézar assegura a l'ACN que abans del 2023 n'ubicarà un a cadascuna de les quatre comarques de la demarcació. La intenció del delegat és que les primeres oficines "estiguin en marxa aquest any", amb Agricultura i Educació. Igualada, que fins ara no tenia cap seu (en l'etapa de la Catalunya Central van anar totes a Vic o Manresa), fa temps que en reclama una.

David Alquézar, en l'entrevista amb l'ACNEn el cas d'Agricultura, previsiblement s'ubicarà a Vilafranca, mentre que està per concretar on es desplegaran els serveis educatius. En paral·lel a aquestes dependències, Alquézar avança que a curt termini també treballen per obrir una oficina d'atenció ciutadana a cada comarca. També creu que cal aconseguir la "cohesió" del territori. Per assolir-ho, veu clau "desplegar tots els Serveis Territorials possibles", tot i que admet que topa amb limitacions pressupostàries de la Generalitat.

Si les oficines d'Agricultura i Educació han d'estar actives ja aquest any, el delegat evita precisar amb quin calendari es posaran en marxa les oficines d'arreu de la demarcació i apunta que l'objectiu és "aconseguir el desplegament integral en diferents etapes". En una d'aquestes fases, Alquézar no descarta la creació d'una Regió Sanitària pròpia que resolgui la divisió que hi ha ara entre les regions Metropolitana Sud (on hi ha l'Alt Penedès i el Garraf), Comarques Centrals (on hi ha l'Anoia) i Camp de Tarragona (on hi ha el Baix Penedès).

"Sentiment de pertinença"

Alquézar espera aconseguir "reforçar el sentiment de pertinença" dels veïns de les quatre comarques a la vegueria Penedès, especialment dels municipis situats a l'extrem nord de l'Anoia i al sud del Baix Penedès. El delegat recorda que es tracta de la quarta vegueria en nombre d'habitants i sosté que "està destinada a ser un motor econòmic del país".

El nou delegat es mostra satisfet pels canvis que la Generalitat preveu fer al decret de les energies renovables. L'Anoia, l'Alt i el Baix Penedès estan especialment afectats per aquesta normativa, i fins ara aquests territoris s'havien posicionat en contra de la massificació de grans projectes eòlics i solars. Davant l'oposició mostrada i compartida amb altres zones de Catalunya, el Govern va anunciar el passat 1 de juliol que modificaria el decret i obligaria a pactar la instal·lació de parcs amb els propietaris dels terrenys i a informar-ne als ajuntaments, a més d'establir un topall comarcal.

Segons Alquézar "és bàsic implantar aquestes energies de forma correcta, amb el consens del territori i respectant l'activitat agrícola". Creu que al decret de les renovables "li faltava entendre la realitat territorial" i apunta que "un canvi d'aquestes característiques no es pot fer si no és de la mà del territori, de la seva gent, dels municipis i dels alcaldes". En aquest sentit, considera que la transició energètica és "inevitable" i "s'ha de tendir a eliminar l'energia nuclear", però deixa clar que s'ha de fer "de manera consensuada i ordenada, i entenent la diversitat i la riquesa paisatgística" del territori.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.