TORNAR
PUBLICITAT

L'alumnat del Marta Mata proposa a l'Ajuntament de Vilanova canvis en l'espai públic i en l'enllumenat del municipi

L’alcaldessa vilanovina, amb la regidora d’Urbanisme i els tècnics escolten les propostes dels infants de primària

societat
Dimarts, 11 juny 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La reforma del Rovy Cinema i la Plaça de les Vilanoves, o la instal·lació de nous pipicans, entre les propostes del grup dels Graffitis. Els Camaleons van exposar la problemàtica de la contaminació lumínica.

PUBLICITAT

Un grup d'infants dels tres primers cursos de Primària de l'Escola Marta Mata van presentat a l'Ajuntament de Vilanova un seguit de propostes de millora per al municipi. L'alcaldessa i la regidora en funcions, Noemí Trucharte i Eva Vadillo, acompanyades del tècnic d'Urbanisme, Francisco Carbajo i Isabel Lázaro, administrativa de l'àrea, van rebre als petits i van atendre les explicacions de la quitxalla

Repartits en dos grups, els Graffitis i els Camaleons, els infants van presentar de manera professional i rigorosa, i amb suport audiovisual, els diferents projectes de millora. Ho van fer a la Sala de Plens, els primers, centrats en la millora de diferents espais físics del municipi i, els segons, centrats en la reducció de la contaminació lumínica. Aquests estudis, són el resultat de molts mesos de feina tant a les aules com al carrer, amb prospeccions sobre el terreny.

Els alumnes, a la Sala de Plens amb  l'alcaldessa i la regidora Eva VadilloEn el cas dels Graffitis, proposen, per exemple, una actuació a la plaça de les Vilanoves, omplint els forats amb sorra per evitar que les persones es facin mal; la instal·lació d'una rampa per poder jugar amb patinets i una font per beure aigua. També proposen pintar els bancs, posar flors i jocs com uns gronxadors o un tobogan. Un altre dels espais que volen millorar és el Rovy Cinema. Volen canviar els vidres existents per uns de transparents i que torni a ser un cinema "per veure pelis xules". També proposen millorar la façana i aprofitar l'espai per fer-hi una escola de música.

Els infants tambñe incideixen en "l'espai de sota el pont, al carrer de la Indústria, on també hi calen millores segons l'alumnat del Marta Mata. La barana hauria de ser més alta, també es podrien plantar flors, renovar els grafitis perquè 'els que hi ha són molt lletjos', netejar l'espai i pintar el tub i el sostre, construir una vorera i posar més llum". Sobre el parc de la Pilota, els nens i nenes parlen d'instal·lar un pipican i tanques "perquè no s'escapin les pilotes". També taules de picnic i "arreglar la font que no funciona", posar porteries de futbol i més gronxadors, pintar les parets i plantar flors i arbres.

La quitxalla també ha fet propostes per millorar la plaça de Can Papasseit on cal arreglar els bancs que estan fets malbé, també hi volen més plantes i flors, pintar el terra de blau “com una platja” i posar teles per fer ombra. També repintar les parets i posar-hi una pissarra “perquè els nens es puguin divertir”. A la paret de l'aparcament proposen fer un grafiti. Entre  els altres punts a millorar, la plaça Comtes de Cardona, la plaça Vilarrubias i el parc Cardenal Cisneros. 

Pel que fa al grup d'Els Camaleons, van mostrar la seva preocupació ja que "a Vilanova del Camí no es veuen les estrelles degut a la contaminació lumínica". Els nens i nenes de 2n i 3r, van observar les diferents lluminàries de l'espai públic i també van estudiar la Llei d'Ordenació Ambiental de l'Enllumenament per a la Protecció del Medi Nocturn de Catalunya i la Llei de prevenció de la contaminació lumínica i protecció del cel nocturn i van expressar el seu desig perquè s'apliquin a Vilanova del Camí. Els Camaleons van anar indicant amb l'ajuda d'un mapa, les lluminàries més contaminants i proposen la seva substitució per altres models amb leds, més respectuoses i més eficients. També aconsellen posar llums amb barret, bombetes taronges i sensors que detectin el moviment.

Van lliurar a l'alcaldessa en funcions, Noemí Trucharte, un mapa amb els punts viaris on han detectat major nombre de llums contaminants. La llista de carrers és llarga i inclou: el tram de carrer entre Santiago Rossinyol i Dr. Barraquer; la plaça Vilarrubias, l'aparcament del Mercadona, la plaça de l'Església, el carrer 11 de setembre, Eduard Marquina, passeig de la Indústria, plaça Picasso, Santa Llúcia i el camp de futbol del barri La Pau. L'alcaldessa en funcions, Noemí Trucharte, es va comprometre a estudiar les propostes de millora presentades per la quitxalla i a informar-los de primera mà, a mesura que es vagin fent efectives.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.