TORNAR

Una antiga adoberia del barri del Rec en perill

El cartell d’una companyia d’enderrocs va despertar l’alerta

societat
Dimecres, 2 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El cartell d’una empresa d’enderrocs penjat en una de les façanes de l’adoberia Minguet Deltèrrica, més coneguda com ‘Cal Badia’ va alertar els ‘Amics del Rec’. El mal estat de l’edifici, actualment propietat d’una entitat bancària, va obligar a treure les plaques d’uralita del sostre i sembla que durant les obres va cedir una part de l’edifici. Els amics del Rec demanen a l’Ajuntament que estiguin alerta davant qualsevol temptativa d’enderroc malgrat que actualment l’adoberia no està protegida.

L'adoberia de Cal Badia

El barri del Rec d’Igualada forma part del patrimoni històric i arquitectònic de la ciutat. El seu manteniment i conservació és una de les principals preocupacions de l’Associacio ‘Amics del Rec’ i per això la deterioració d’una adoberia tan significativa com la de Cal Badia, ubicada a costat dels Vivers Palau, i el cartell d’una empresa d’enderrocs va aixecar la preocupació de l’entitat.

Actualment, l’edifici és propietat d’una entitat bancària i es troba en un mal estat considerable però l’adoberia de Minguet del Pèrrica data de l’any 1868 i en el seu moment va ser una de les adoberies amb més activitat de la ciutat. L’Ajuntament no ha rebut, de moment, cap sol·licitud de llicència d’enderroc, segons sembla, els propietaris es van veure obligats a retirar unes plaques d’uralita del sostre que es trobaven en molt mal estat i les obres van provocar la caiguda d’una part de l’estructura superior. Segons ha pogut saber anoiadiari·cat, actualment els propietaris estan avaluant què cal fer-ne i la seva principal prioritat és garantir la seguretat dels vianants.

Actualment aquest edifici no compta amb protecció de cap tipus. Amb l’anul·lació del POUM, la suspensió de llicències que acompanyava el procés del Pla d’Ordenació Urbanística, va quedar nul·la i no hi ha cap norma que garanteixi la pervivència de les adoberies. El POUM derogat contemplava la possibilitat de protegir l’edifici, especialment anomenava els ‘Elements com el tancament- muralla del costat est i sud de la finca ubicada a la baixada del Carme’.

Davant d’aquest fet, els amics del Rec demanen celeritat a l’Ajuntament en la redacció del Pla especial del Rec que Marc Castells es va comprometre a fer en campanya i en la constitució del Consell Urbanístic assessor que va aprovar el Ple de l’Ajuntament abans de les eleccions municipals.


22 Comentaris

A

Alfons R.V.

Igualada

6 de novembre 2011.00:31h

Respondre

Bona nit Sr. Pep, vull anar per parts i a l´hora no extendrem mes del necesari en aquest comentari. !Actitut prepotent! !Dubtar de les meves paraules!,..els fets o corroboran!..?¿...!Curiós, estic... Llegir més al-lucinant sense pendre´m substancies al-lucinogenes. Contacti amb els ”seus” amb el Sr. Riba, per exemple i li pregunta si amb registre d´entrada de l´any 2.002 va entrar una al-legació sobre, el Passeig de les Cabres, en el termini legal d´exposició publica del projecte anomenat ”Projecte d´Urbanització del Passeig de les Cabres”, si te decencia li contestarà que sí. Llavors li formula la seguent pregunta: Per que a tots els mitjans del moment prensa i rodes de prensa del mateix Govern de l´Entesa, van enganyar als igualadins, dient que el projecte en questió no havia tingut cap al-legació en contra!..la cara de vergonya, li hauria de caure, al Sr. Regidor!
Seguixo al-lucinant ara resulta ser que a banda de fer ”el truqu del almendruqu”, cambian 320 gratuites en superficie (Plaça Creu, Passeig de les Cabres, Santa Anna, Sant Faust, solar Santa Anna-Baixada Unió i solar Santa Anna) per 290 places de pagament al Parquing actual, jo d´aixó en dic totxo, especulació, amigismes tipus, avui per mi demà per tú i als veins de tota la vida amb els seus negocis ”que els bombin”, la pela pura i dura es el que compte al P.S.C i IC-Verds de la nostra ciutat. També van fer el segon ”truqu” i es gràcies a vostè dons jo ja no ho recordaba es aprobar en plé municipal l´any 2.005 - tres anys despres de la destrucció de tot el Passeig de les Cabres el 2002 (ignaugurat el 2004)- del PEPCPACI (Plà de Protecció del Patrimoni...), primer es càrreguen el Passeig despres aproven el plà...aixó no es truqu, aixó es tenir” jeta” i ser cinics, gràcies per l´informació Sr. Vila.
Per acabar, li informo cosa que no caldria dons vosté te informació directe de les fonts pel que veig i es que en el POUM, solsament a la zona del Rec, per possar un petit i insignificant exemple pasaba un vial de nova creació pel vell mig de l´adoberia (entre d´altres) d´una altre icona del barri, com be diu el Sr. Manel Caro, parlo de Cal Martí Enrich. Podria extendrem i parlar de foraguitar una de les poques activitats que donen vida a Igualada amb mes de 1300 persones treballan-hi directa o indirectament; els adobers, de tota la vida, al seu barrí de tota la vida- i !d´aixó, vosté en diu preservar un barri al l´anterior Poum derogat...Sr. Pep Vila, vosté no es poc imaginar el mal que vàren fer a moltes families, no en tè ni idea jo sí. Encantat d´haver-me entrecreuat comentaris amb vosté...ara encara o veig més clar que els Regidors de l´Ex-Entesa haurien de dimitir. Bona nit i ja veig que no cal esforçar-me mes en explicacions. Bona nit tingui Sr. Pep

P

Pau

Igualada

5 de novembre 2011.14:08h

Respondre

Alguns encara no han paït que els igualadins els enviessin de cop, i amb una derrota espectacular, a l’oposció; on esperem, pel bé de la ciutat, que s’hi passin uns bons anys de reflexió. Van... Llegir més deixar l’Ajuntament, o sigui a tots els ciutadans, més que endeutat i encara ens volen donar lliçons.

i

igualadí

4 de novembre 2011.15:53h

Respondre

Alfons, el problema és que alguns només saben parlar des del sectarisme político-partidista i no saben veure la realitat; evidentment no em refereixo a vostè i gràcies per les seves explicacions... Llegir més detallades.

P

Pep Vila

Igualada

4 de novembre 2011.13:14h

Respondre

Es confòn senyor Alfons, simplement que les actituds prepotents com la seva em fan dubtar de les paraules. I els fets ho corroboren.
Primer, parla del Pla Especial de Protecció i Conservació del... Llegir més Patrimoni Arquitectònic i Catàleg d’Igualada (PEPCPACI) aprovat el 2005 (recorda qui governava llavors?), el qual ja es tenia un document el 1995 però algú que entrà a governar llavors el guardà al calaix (recorda qui era? eren dels seus?).
Si parlem de jo sóc més igualadí que tu i amb això justifiquem ... amb aquest argument s’han fet barbaritats al món.
Coneixement? Cal Badia és la fitxa 6 del citat catàleg, però no té cap protecció ara, al pla general del 86 (que recorda qui el va fer?)encara vigent. Al POUM que vostè dubte que protegís res ampliava el ventall d’edficis protegits (al rec n’hi havia 20 al PEPCPACI inicial) , entre ells parcialment aquest, com diu vostè, per uns elements concrets, en la categoria de Bé de Protecció Urbanística (nova creació).
I pel que fa al Passeig de les Cabres, suposo qua apart de fer al·legacions al projecte del passeig de les Cabres, també debia fer-les al Pla general del 86, no? o només quan governen alguns?
Que tingui un bon dia!

P

Pau

Igualada

3 de novembre 2011.18:55h

Respondre

Tota aquesta gent el Riba, la Mateu, el Figueras, cal que mai entrin a manar l´Ajuntament, van fer massas destroses a Igualada

R

Ramon F.

Igualada

3 de novembre 2011.17:01h

Respondre

No voldria entrar a on no hem demanen, però la veritat es que la desfeta que es va fer al Passeig de les Cabres i a la plaça de la Creu no tene nom

A

Alfons Robert Vilaseca

Igualada

3 de novembre 2011.14:34h

Respondre

Apreciat i estimat Pep Vila. Cal que t´informi que es varen presentar 1200 firmes sols per preservar el Barri del Rec, a més de no se quantes més que Entesa per Igualada en cap moment va fer... Llegir més public. A més dius que no se de que parlo. El meu ofici a volgut que durant mes de 25 anys conegues cada recó, cada micro-espai de la antiga Adoberia de Cal Badia, la qual l´estimo cóm si fos a casa meva, que per cert està catalogada com a Patrimoni històric i Arquitectonic d´Igualada. Els elements que es preservaben de Cal Badia, eran unes pedras de façana per evidenciar que en algun moment allà hi havia el que hi havia -una adoberia del passat igualadí. Voler preservar aquest petit element i derruir la resta es d´un cinisme tal, cóm tal es el cinisme dir que l´anterior POUM volia preservar el barri del Rec.
En quan a estimar l´historia d´Igualada vol dir preservar els edificis, carrers, elements, etc. Arquitectonics i historics locals. Als P.S.C.igualadí així cóm IC-verds, el hi hauria de caure la cara de vergonya no vàren tenir ni modos, ni educació, ni vergonya de contestar una al-legació presentada, per protegir i preservar el Passeig de les Cabres, en ella, s´explicaba la manera de com per les generacions futures es podia protegir el vial, per així poder preservar el Patrimoni d´aquest Passeig projectat cap el 1840. Els Srs Aymamí, Riba i la Sra. Mateu s´els hi enrefot el Patrimoni Igualadí - aquesta al-legació sense resposta ho demostra de manera ferma.
Ja se que tu estimat Pep Vila en fas bonances, meravelles dels projectes de l´Entesa ara be seriosament, gent amb tant poca sesibilitat valdria mes que dimitisins ara mateix dels seus càrrecs - no mereixen ser Govern d´Igualada.
Amic Pep Vila, tu ets realment una veu en ON de l´Entesa i perdona que t´ho digui tant radicalment pero es que tu si que no tens ni idea de Patrimoni històric i Arquitectonic Igualadí, de Cal Badia ni del Barrí del Rec.

M

Maria Ll.

Igualada

3 de novembre 2011.10:08h

Respondre

Manel, no soc la mateixa Maria, jo no vaig intervenir en cap comentari sobre el rec festival, i quan en faig, procuro no deixar verd a ningú que faci el seu comentari amb educació i respecte, ara,... Llegir més això si, dono la meva opinió que penso es tan valida com la de qualsevol altre.

Tornant al rec, jo entenc que s’ha de poder preservar tot alló que sigui veritablement interessant, però també crec que no tots els edificis del rec son així, i si o fossin, penso que no ens podem permetre el luxe de conservar-los tots. Crec també que s’ha de tenir molt present als propietaris (jo no en soc) i que s’ha de donar una funció interessant i viva als seus edificis però que també se’ls ha de donar una sortida econòmica viable a ells.

No es pot condemnà a una persona a mantenir indefinidament un edifici en desús i segurament en mal estat a anar pagant els impostos corresponent perquè a alguns altres ens sembla interessant el seu edifici.

J

Joan V

Igualdad

3 de novembre 2011.09:50h

Respondre

Bé, el nivell cultural de l’Ajuntament no sembla oferir gaires esperances a preservar res que no tingui un flautí o una gralla adherits. Vull dir, fora de temps electoral, és clar.

P

Pep Vila

Igualada

3 de novembre 2011.09:02h

Respondre

Ara resulta que no val tant la pena el Rec ... quin canvi de quan es debatia el POUM, que pressumptament destruia patrimoni segons uns. I ara aquests uns tiren a terra allò que el POUM no aprovat... Llegir més sí que protegia.
Alfons, acabes de demostrar que no saps de què parles quan et refereixes al POUM i encara menys al Patrimoni arquitectònic.

M

Manel Caro

2 de novembre 2011.22:11h

Respondre

Maria Ll., el comentari del Jordi Carner utilitza dues vegades la paraula consens i això vol dir tenir en compte el que volen els propietaris per les seves finques. Nosaltres seguirem treballant... Llegir més perquè els propietaris s’estimin més arreglar els seus edificis que no pas deixar-los caure. D’exemples ja tenim uns quants: el propietari de l’edifici que el Jordi Ribaudí té llogat; els propietaris del vapor de baix, de l’espai grafic... D’altra banda, no arribo a entendre que té de tant dolent que els Amics del rec s’interessin pel patrimoni del rec. La història està plena a Igualada d’edificis perduts perquè ningú fèia ni dèia res.

Per cert, si vols, mira la foto que tenim penjada al nostre facebook dels Amics. Sí aquesta preciositat és Val Badia, i per mí i altre gent, és una icona i defineix la imatge del rec.

Per acabar, si ets la mateixa Maria que ja ens va deixar verds després del rrrrec
festival, doncs ja saps el què et vaig dir, em truques i quedem un dia per fer un café; des de fóra les coses es veuen distorsionades. Manel Caro 609892165.

j

jordi carner

Igualada

2 de novembre 2011.21:58h

Respondre

Maria Ll., precisament per això volem el debat perquè tothom hi pugui dir la seva. Nosaltres no en sabem ni més ni menys que tu ni que ningú, només volem que també se’n escolti, igual que als... Llegir més propietaris, als polítics, les associacions,, etc...

Parlar de recursos, en aquests moments, és molt difícil. Això no vol dir q duri per sempre i que per aquest motiu haguem de deixar caure edificis emblemàtics. Potser més endavant ens sabrà greu. No obstant, hem fet intents de recuperar espais, tenim projectes i volem fer coses pel barri.

jordi

i

igualadí

2 de novembre 2011.19:07h

Respondre

On és la Font de la Carota ? Per què van destruir el Passeig de les Cabres ?

M

Maria Ll.

Igualada

2 de novembre 2011.16:47h

Respondre

Jordi Carner, des dels amics del rec, a més a més de demanar que s’engegui un debat sobre el que s’ha de protegir i el que no, esteu disposats a alguna cosa més?, per exemple esteu disposats a... Llegir més buscar recursos per fer-ho possible? . Esteu disposats sobretot a pensar amb els propietaris d’aquets edificis i permetre que puguin tenir veu i vot?, o no, o simplement penseu que sou solament vosaltres els que hi enteneu i podeu disposar lliurement sobre el rec sense mes

j

joan V

Igualada

2 de novembre 2011.16:30h

Respondre

Més del mateix. Deixeu-vos de partits i de si el POUM l’havia fet un o altre. Val o no val la pena el Rec? Val o no val la pena la Cotonera? Valen tant ara com fa uns mesos?

A

Albert

2 de novembre 2011.15:04h

Respondre

Només faltaria que ara haguéssim de destinar diners públics a finançar aquestes coses. Tinguin o no valor primer són les persones. És molt fàcil demanar que es protegeixin els edificis, bla,... Llegir més bla, bla, però d’on han de sortir els diners? A veure si l’Ajuntament té la culpa ara dels edificis del Rec que estan ruinosos.

A

Alfons R.V.

Igualada

2 de novembre 2011.14:50h

Respondre

Dir que l´anterior i derogat POUM, protegia una part d´aquesta finca de Cal Badia, es una ”pantoxada” i si així fós , que no ho posso pas en dubte es una ”cinica pantoxada” de l´Entesa x... Llegir més Igualada. Ells que pasaban el rodillo de la maquina d´enderrocar per tot el barri de Rec i abans aquest mateix rodillo va passar pel Passeig de les Cabres, sense deixar pedra sobre pedra. Per aixó insisteixo es d´un cinisme tan gran dir quel POUM protegia aquest emblematic barri.
Els que ho dieu en els comentaris, parleu per parlar , sols per possar llenya al foc. Pregunte-ho li amb el Sr. Riba i amb la Sra. Mateu, sobre l´interes i la sensibilitat que tenen amb el nostra Patrimoni hisòric, de segur que ara es d´extrema sensibilitat ara be quan ells eran el Govern Municipal, el Patrimoni de tots el igualadins i anoiencs el van ingnorar de totes totes. Veregonya Sr. Riba i Sra. Mateu, pel que veu fer i el que volieu fer amb el nostra Patrimoni historic i arquitectonic. Un grup politic que demostra tenir sensibilitat zero per l´historia, no mereix portar mai les riendas de la ciutat i els que mal varen fer al nostra Patrimoni crec que lo millor que poden fer el dimitir dels seus càrrecs, i deixar en mans d´altres les riendas dels seus partits, gent que no a tingut res a veura amb tanta destrucció de la nostra historia.

j

jordi carner

Igualada

2 de novembre 2011.13:44h

Respondre

Des dels Amics del Rec ja fa temps que demanem que s’engegui un debat per cercar un consens sobre què caldria protegir i què no per sortir d’aquest estat d’incertesa en que ens trobem... Llegir més desprès de la retirada del Poum que no beneficia a ningú entenem.

Per aquesta raó, volem que s’activin els mecanismes que ens van prometre els polítics en el seu dia, el Consell Assessor i el pla especial per Rec, que va prometre l’Alcalde actual per tal d’avançar en aquest consens i evitar que sigui el temps i la manca d’interès de tots plegats qui decideixi quins edificis queden dempeus.

Concretament, el Poum retirat proposava protegir d’alguna manera aquest edifici. Algun valor creiem que ha de tenir perquè el deixem enderrocar sense haver-ne parlat abans

jordi carner

M

Maria Ll.

Igualada

2 de novembre 2011.13:22h

Respondre

Em sembla que d’icones n’hi hauran moltes, que apareixeran com bolets i que edificis que fins ara no sen feia ni cas algú demanarà que es protegeixin.

Penso que s’ha de conservar el rec,... Llegir més però això no vol dir ni molt menys que s’hagi de conservar-ho tot, hi ha coses que ni s’aguanten ni tenen cap tipus de valor real.

Valdria la pena saber exactament que s’entén per conservar el rec i també saber que n’opinen els propietaris ja que suposo que no pretendrem tenir-los al marge i simplement obliga’ls a que mantinguin l’edifici en perfectes condicions. Si volem que es protegeixi alguna cosa algú s’haurà de fer càrrec de la seva compra i restauració, i si no, s’hauria de donar una sortida acceptable al propietari o es que algú pensa que se li ha d’incauta l’edifici?

M

Manel Caro

2 de novembre 2011.12:15h

Respondre

Aquest edifici històric és una icona paisatgística del rec; si es perd, perdem tots.

A

Albert

Igualada

2 de novembre 2011.09:16h

Respondre

Observant l’estat d’aquesta adoberia, el que em passa pel cap és simplement el perquè s’han deixat malmetre d’aquesta manera aquests edificis si tant singulars eren. Realment l’estat és... Llegir més lamentable i segurament és més viable l’enderroc que la restauració.
Restaurar un edifici com aquest no deu ser pas simple, i l’entitat bancaria no invertirà en recuperar l’edifici, simplement l’ensorrarà per evitar mals majors.
Si es volen recuperar aquests edificis el que no podem és invertir-hi diner públic ja que no és cosa de tots el mal d’uns quants, el que si que es pot fer és permetre a fons privats facilitar les restauracions d’aquests edificis.

P

Pep Vila

Igualada

2 de novembre 2011.08:26h

Respondre

Vaja, allò que el derogat i criticat POUM protegia ara amb el ”canvi” de Castells i Cia ja té un cartell d’enderroc penjat ... la sentència de mort del Rec comença a fer-se real.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.