TORNAR
PUBLICITAT

El Banc de Queviures dóna aliments a unes 160 famílies cada mes

Carrets de la compra i bosses s'afileren per rebre les ajudes alimentàries

societat
Divendres, 10 juny 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Banc de Queviures proporciona aliments i productes de primera necessitat a totes aquelles persones d’Igualada que demostren no tenir suficients recursos per destinar a l’alimentació. Per això, els treballadors i voluntaris del banc d’aliments es dediquen, tres dijous al mes, a repartir els productes a les famílies més necessitades. Una de les encarregades del projecte, tècnica del Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament, assegura que amb el banc ‘no es cobreixen totes les necessitats alimentàries de les famílies, però sí que representa una ajuda’.

L'Associació Cultural Les Comes recull els aliments i productes reciclats cada primer divendres de mes

Els treballadors i voluntaris són imprescindibles per al repartiment de tot el menjar

Els aliments queden emmagatzemats en una sala de l'antic Hospital

El Banc de Queviures rep unes 80 famílies cada dijous

L’Ajuntament d’Igualada, Càritas, Creu Roja i l’Escola Pia van firmar un acord de col•laboració el 2009 per començar el projecte del Banc de Queviures i procurar resoldre la situació de vulnerabilitat de famílies i persones que no poden comprar aliments per culpa de la seva situació econòmica.

Entre 80 i 90 famílies esperen, cada setmana, poder omplir els seus carrets de la compra, per poder donar de menjar als fills i familiars. El dret a l’ajuda és mensual -cada persona pot rebre-la una vegada al mes-, així que els treballadors i voluntaris del Banc de Queviures veuen passar una gran quantitat de persones cada dijous al matí.

Són la Diputació i la Generalitat de Catalunya les institucions que subvencionen el projecte i que, aquest any, ja ha destinat menys capital. Així mateix, la Unió Europea també destina el ‘Pla 2011 d’ajuda alimentària a les persones més necessitades de la UE’, una subvenció a la qual poden accedir totes les entitats i/o municipis que ho sol•licitin.

Les persones que necessiten omplir les bosses amb menjar s’afileren davant del magatzem de manera ordenada, i agraeixen els productes que reben. ‘És de gran ajuda poder comptar amb aquests aliments’, explica una senyora d’uns 50 anys.

Es reparteixen uns 20.000 quilos d’aliments

El Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament aporta, en aquests moments, uns 14.000 quilos de productes alimentaris procedents de la UE, i Creu Roja col•labora amb 5.000 quilos. Així, els necessitats poden tornar a casa seva amb arròs, ous, llet, caldo, farina, fruita... i paquets de suport social i de neteja.

Treballadors i voluntaris tiren endavant el projecte social

Des de la posada en marxa del Banc de Queviures, fa dos anys, els treballadors s’encarreguen d’organitzar unes targetes per a les famílies que reben l’ajuda alimentària, i s’elaboren unes llistes tenint en compte el nombre de membres que formen part de cada unitat familiar. Les llistes de les persones necessitades s’especifiquen al Departament de Serveis Socials i a Càritas.

Per altra banda, el Banc funciona els tres dijous al mes amb voluntaris de Càritas, del Club Social Aidar i de Creu Roja. Entre ells i les encarregades del projecte de l’Ajuntament i de Creu Roja, es reparteixen els productes des d’un magatzem adaptat de l’antic Hospital de la ciutat.

Així mateix, l'AMPA de les Escolàpies fa una donació de menjar de tan en tan, l’Escola Pia col•labora en la formació per als que reben les ajudes alimentàries i l’Obra Social de La Caixa ha patrocinat una nevera, una porta per al magatzem i ara es farà càrrec de l’ordinador i el programa informàtic que es vol posar en funcionament per facilitar l'organització del projecte per al control dels usuaris.

El reciclatge de productes també representa una ajuda

La presidenta de l’Associació Cultural Les Comes, Ma Àngels Herrera, aporta ‘el seu granet de sorra, perquè la gent està molt necessitada’. Herrera explica que, des de fora no es veu, però que la realitat és ‘trista’. Per això, fa un any que des de l’Associació van començar a col•laborar amb els menjadors socials d’Igualada i ara aplica el reciclatge com a forma d’ajuda. Ma Àngels Herrera recicla taps d’ampolles, llaunes i diaris. Quan en té força els canvia per diners, que destina a la compra dels productes que, des de Serveis Socials, li indiquen com a més necessaris. ‘Ara tenim el projecte per comprar 600 raspalls de dents’. Herrera subratlla la importància de conscienciació de totes les persones i és que ‘estem traient profit de coses que llençaríem i que poden ajudar a altres persones’.

És per això que des de l'Associació Cultural Les Comes es fa una crida perquè cada primer divendres de mes a la tarda es puguin recollir més objectes reciclats per poder-los canviar, després, per productes alimentaris.


4 Comentaris

G

GatFoll

Igualada

14 de juny 2011.12:48h

Respondre

Senyors i senyores, siguem realites, la cosa esta molt fomuda i accions com las del banc del aliments, Carites, etc. hi han de ser. De la manera que van les coses tots podem acabar demanant caritat... Llegir més !!!.

Per altra banda, cal entendre que ”la sopa boba” i les coses de ”gratis” fomenten la picaresca. Per tant la sol·lució és extremadament senzilla: vols menjar, doncs, has de venir a fer una determinada feina pels demés.

Per cert crec, que si els ”morus” possesin un xic de la seva part ajudarien a esvair aquesta fama (guanyada a pols) que tenen.

J

Joan

10 de juny 2011.17:45h

Respondre

La casuística de les persones que accedeixen al Banc de Queviures és molt variada, perquè l’actual crisi no entén de matisos, ni d’edats ni de procedències, però totes elles són objecte... Llegir més d’un acurat estudi portat a terme pel serveis socials de l’Ajuntament i de Càritas. Jordi, és possible que hagis vist algun cotxe a recollir els aliments, però el que no saps, ni tens perquè saber-ho, és si pertany a la persona que rep l’ajuda o a algú altre que l’ha acompanyat i simplement l’ajuda. O si és un cotxe que es va adquirir en moments previs a l’actual crisi i ara el tenen perquè no el poden vendre. O si el cotxe pertany a la una persona que rep l’ajuda o la ofereix portant aliments al banc de queviures. O qualsevol altra circumstància.
Els serveis socials que han intervingut no són infalibles, però t’asseguro, Jordi, que es treballa amb el màxim rigor i eficàcia.
Amb tot si tens proves de que algú que no ho necessita s’està aprofitant del servei, perjudicant els que ho necessiten veritablement, crec que tens obligació de presentar-les, pel bé dels fills de tothom.

P

Pau

igualada

10 de juny 2011.14:30h

Respondre

Això que diu aquest Jordi és totalment fals. Parlar des del desconeixement denota falta d’intel·ligència, oi ?

J

Jordi

Igualada (Pl.Mora abans PL.de la Creu)

10 de juny 2011.07:55h

Respondre

No ho entenc
Derrera del antic hospital C/Cardenal Vives tambe hi donen boses i caixes de menjar. No se si a qui ho donen ho necessiten o no pero el que si he vist es que els cotxes (que aparquen... Llegir més sobre la vorera)i on carreguen les coses,son de gran cilindrada i bons.
Amb aixo vull dir que no tenen diners per viure pero si pel gran cotxe, o tambe els ajuda l’ajuntament a pagar el vehicle?
Siusplau obriu els ulls d’una vegada, aquests morus apart de invadir-nos a sobre els hem de mantenir.Mireu alguna terraça, alla estan foten el mam, DONEM-ELS-HI DE TOT QUE JA VEUREM COM ACABARAN ELS NOSTRES FILLS

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.