TORNAR

Castellfollit, Copons i Montmaneu entren a la prova pilot per repoblar zones rurals

Es tracta de poblacions on s’ha reduït a un terç la xifra d’habitants el darrer segle

societat
Dimarts, 13 abril 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Es vol promour que persones i famílies s'hi instalꞏlin com a primera residència. En total, una cinquantena de municipis catalans de 20 comarques diferents entren en aquest programa.

Tres poblacions de l'Anoia entren al programa d'habitatge contra el despoblament del Departament de Territori i Sostenibilitat, en el que serà una prova pilot. L'incentiu d'aquest projecte és "mobilitzar l'habitatge en el món rural". Les tres poblacions anoienques que hi prendran part són Copons, Montmaneu i Castellfollit de Riubregós. Tres municipis que han patit el fenomen del despoblament amb molta cruesa: els habitants d'ara només suposen un terç dels que tenien a principis del segle XX.

Vista de Montmaneu, un dels municipis que entra en aquest projecte FOTO: FADF AnoiaCopons té ara poc més de 300 habitants quan fa un segle en tenia 779. Montmaneu va arribar als 448 i Castellfollit a 432 les dècades anteriors a la Guerra Civil; ara la primera té 151 habitants i la segona 156. En el cas de Montmaneu, és la població amb una mitjana d'edat més alta de l'Anoia i, per tant, una de les que ha sofert amb més agudesa el problema de l'envelliment. La manca de població jove també és una problemàtica a Castellfollit de Riubregós, on l'Ajuntament ha treballat per mantenir oberta l'escola del municipi, amb només una desena d'alumnes

En total, prenen part a la prova pilot 50 municipis, amb un total de 21.361 habitants en més de 300.000 hectàrees de superfície, s'han interessat en acollir les proves pilot. En la presentació del programa, el conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, explicava "en aquest context d'emergència sanitària, que també és emergència social i econòmica, i per tant, habitacional, hem d'aspirar a reforçar i ampliar l'escut social".

El programa ve acompanyat d'una altra iniciativa, Reallotgem.cat, en què els ajuntaments de l'àrea metropolitana buscaran pisos buits per destinar-los a persones i famílies de les meses d'emergència. El pressupost inicial d'aquests dos programes del Departament és de 23 milions d'euros, "per seguir sumant en cohesió territorial i en protecció social amb les polítiques d'habitatge". 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.