TORNAR

4 Dones anoienques que excel·leixen professionalment

Mar Aguilera, Montse Jené, Susana Vidal i Maria Senserich expliquen la seva experiència el Dia Internacional de la Dona Treballadora

societat
Dijous, 8 març 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El vuit de març és reconegut internacionalment com el Dia de la Dona Treballadora. Cada dia les dones penetren en més sectors professionals i aconsegueixen reptes que fins no fa gaire només es demanaven als homes. A la comarca hi ha moltes dones que han excel•lit en les seves carreres professionals en diferents sectors, parlem amb Mar Aguilera, Maria Senserich, Susana Vidal i Montse Jené, les quatre reconegudes professionalment en el seus àmbits, mares de família que, sense victimisme, assumeixen les seves responsabilitats i expliquen com han assolit els seus objectius.

Susana Vidal

Montse Jené

Mar Aguilera

Maria Senserich

La instauració d'aquesta data com a Dia Internacional de la Dona és fruit d'un llarg procés. Sovint s'atribueix la celebració de la data a l'incendi ocorregut el 1908 en una fàbrica tèxtil de Nova York. En aquest haurien mort un centenar de treballadores que s'havien declarat en vaga i tancat dins la fàbrica.

Sigui com sigui, que avui encara se celebri el Dia Internacional de la Dona Treballadora respon, probablement, a algunes diferències que encara pateix el gènere femení en el món professional.

Les experiències de les quatre dones que coneixerem avui, però, mostren una realitat ben diferent. La majoria coincideixen a afirmar que l’important és fer bé la feina, independentment del gènere, aposten per les seves carreres professionals sense renunciar a la família. Una advocada i professora de dret a la UB, una diputada de la Generalitat de Catalunya, una periodista i la directora comercial de l’empresa Vidal Bosch, totes han explicat la seva experiència.

Maria Senserich: ‘Els polítics no donem exemple de la conciliació familiar’

Amb 31 anys, Maria Senserich és la diputada dona més jove del Parlament on va arribar-hi embarassada del seu primer fill a finals del 2010. La política nacionalista apunta que, en política, no hi ha grans diferències en la manera de fer d’una dona que en la d’un home: ‘He vist de tot a tot arreu’ i matisa que una de les grans diferències que ha notat entre les dones i els homes és l’organització: ‘Sobretot quan ets mare, com que has d’arribar a molts llocs aprens a organitzar-te millor’

Senserich afirma que la feina al Parlament és difícil de conciliar amb la vida familiar: ‘fem horaris dispersos i estranys, la veritat és que els polítics no donem exemple de la conciliació familiar’.

Si en una cosa intenta donar exemple la vida política és en la paritat. Pel que fa al sistema de quotes, Senserich creu que la llei de la paritat va ajudar que moltes dones molt preparades i amb iniciativa tinguessin una oportunitat i visibilitat però explica que hi ha municipis on el problema ha estat a l’inversa: ‘En alguns pobles petits, hi havia llistes on eren tot dones i faltava incorporar homes’.

Mar Aguilera: ‘No he tingut problemes per ser dona perquè tinc molt morro’

Aguilera és doctora en dret per la Universitat de Columbia a Nova York, professora de dret a la UB i observadora internacional per la Unió Europea i les Nacions Unides. Tot i que explica que ella no s’ha trobat amb problemes per ser dona perquè: ‘hi he posat morro’, reconeix que encara hi ha molts sectors dominats pels homes: ‘Fins l’any 2011 no va entrar la primera dona –Encarna Roca- a l’Acadèmia de Juristes d’Espanya’

Amb una anècdota, Aguilera resumeix el que passa moltes vegades: ‘Era al 1992 i estava en una entrevista per una feina als JJOO de Barcelona per una empresa de Coca-Cola. Esperant, vaig adonar-me que totes les noies aplicàvem per la feina de cambreres i els nois per la de responsables, quan vaig entrar a l’entrevista vaig dir que jo anava per la feina de responsable, i tot i que al principi eren reticents, em van donar la feina’.

Aguilera es mostra a favor de les quotes: ‘Crec que hi hauria d’haver un 40% del gènere menys representat en les feines’, la doctora en dret afirma que és una manera de sensibilitzar la població i donar a conèixer models nous.

Pel que fa a la conciliació familiar, Aguilera afirma que és difícil tan per homes com per a dones: ‘Cada vegada hi ha més homes implicats amb la família i la llar’. Però té clar que els fills impliquen renúncies professionals: ‘Fa poc em van proposar d’anar a una missió de tres mesos al Congo, vaig dir que no per no separar-me tant temps dels meus fills’.

Montse Jené: ‘conciliar la vida familiar amb la professional és molt dur’

La reconeguda periodista igualadina explica que en el món dels mitjans ‘hi ha tan homes com dones però en general, si mirem els llocs directius, els ocupen, majoritàriament homes’.

Jené no creu que el seu gènere l’hagi dificultat o afavorit en la seva carrera professional i mostra una opinió ambivalent alhora de posicionar-se sobre les quotes: ‘Seria fantàstic que les dones assolissin els llocs de treball pels seus propis mèrits, però quan veus que en alguns sectors hi ha tanta desigualtat, penses que potser està bé que de manera transitòria s’imposin unes quotes que ajudin a dibuixar, en el mon professional, un reflex real de la societat’.

Pel que fa a la conciliació familiar, Jené explica: ‘És molt dur, h porto malament i ho faig a base de molt d’esforç, de dormir poc... però quan t’agrada la feina i t’agrada ser mare és complicat’.

Susana Vidal: ‘A vegades ser dona m’ha beneficiat’

Susana Vidal és la directora comercial de l’empresa Vidal Bosch, la seva feina comporta passar-se la meitat de l’any viatjant, tot i així, li agrada la seva feina i està molt motivada. En el seu sector hi ha poques dones, explica: ‘Tot i que cada vegada n’hi ha més, encara som minoria, potser és per motius històrics, però també logístics’.

La directiva explica que ser dona l’ha afavorit en algunes ocasions: ‘El món de la pell és ple d’homes i quan els visita una dona se’n recorden de tu, si tècnicament ets bona, els agrada’. Tot i així Vidal reconeix haver tingut alguns problemes en el món musulmà: ‘Hi ha països on no assimilen que una dona els vagi a vendre o a fer negoci’.

Pel que fa a les quotes, Susana Vidal hi està completament en contra: ‘Una persona ha de demostrar que és bona per un lloc de treball sigui home o dona’.

Amb dos fills no s’ha agafat mai una baixa per maternitat: ‘Vaig parar 15 dies pel primer fill i una setmana pel segon’ però reconeix que la conciliació és complicada: ‘El pes d’una família normalment cau sobre una dona, i una mare és una mare’.


4 Comentaris

V

Vincy

9 de març 2012.14:53h

Respondre

Che gnocca la Susanna tutta panna

F

Francesc Esplugas.

Igualada.

8 de març 2012.22:16h

Respondre

Sr. Severiano Duran. Tenim 5 mil.lions d’aturats i arrivarem als 6 per desgràsia de moltes families. Avui es paguen la factures d’anys i panys d’alegria i disbauxa, d’entrada com sempre la... Llegir més culpa serà del vei, no fos cas que ens equivoquesim. Vosté parla de la reforma laboral que en l’actualitat està en tràmit parlamentari, la seva notícia informativa crec entendre qué és pels pocs que tenen treball afortunadament. Sr. Duran i els aturats?, no pateixi, aquets poden conciliar-ho absolutament TOT. És molt trist qué qui es vol convertir en la veu dels treballadors la seva preocupació sigui el canvi en una norma de la nova reforma laboral. Ara com sempre en aquesta ciutat passi el que passi, no passa mai rés. Sort.

S

SEVERIANO DURAN

IGUALADA

8 de març 2012.16:29h

Respondre

Els treballadors que s’acullin a una reducció de jornada hauran d’aplicar-la dia a dia i no podran acumular aquestes hores, com fins ara. Així ho contempla la reforma laboral aprovada pel... Llegir més Govern fa ja gairebé tres setmanes. La norma obliga a reduir la jornada de forma diària, ”independentment de les necessitats concretes de conciliació que tingui cada treballador i treballadora

j

jaume rodriguez enrich

igualada

8 de març 2012.07:37h

Respondre

En tan que diputada del Parlament jo li pregunto a la Sra. Senserrich perque les lleis permeten que un mitja de comunicacio rebi subencions publiques i publicitat institucinal se li permeti... Llegir més publicitá la prostitucio .
.
Pot esser per afavorir la dona ”treballadora”?

La resposta sempre es que economicament el mitjans no serien rendibles.

Quin dolor, tant de cinisma i tanta incomgruencia politica i social.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.