TORNAR

L'Església espanyola es va apropiar indegudament 118 béns de Catalunya, un de Copons

Es tracta d’una casa particular de Can Mas Arnau

societat
Divendres, 28 gener 2022. 16:04. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El govern espanyol acaba de fer públic el llistat de "béns immatriculats per l'Església catòlica espanyola", que recull la relació de propietats que la Conferència Episcopal Espanyola va admetre que no els pertanyen. Es tracta d'un miler de béns, dels quals 118 són de Catalunya. En el llistat només apareix un immoble de l'Anoia: es tracta d'una "casa particular ubicada a Can Masarnau", a Copons.

Monestirs -com el de les Saleses, de Manresa-, terrenys, cases, escoles... De tot. El 1996, el govern espanyol de José María Aznar va modificar la llei hipotecària i va permetre que l'Església catòlica espanyola registrés a favor seu uns 35.000 béns. Ara, la Conferència Episcopal Espanyola, després d'una revisió dels béns "immatriculats" (és a dir, registrats per primera vegada), entre els anys 1998 i 2015, ha reconegut que, del total, uns 1.207 "no li pertanyen". Es tracta de menys del 3% del total de les propietats que té l'Església Espanyola, a nom de bisbats, ordres, comunitats, etc. Es tracta de parròquies, ermites, convents, però també hi trobem pisos, terrenys, solars i, fins i tot, escoles. Immobles pels quals l'Església, majoritàriament, no paga l’IBI.

Pedro Sánchez amb Juan José Omella, president de la Conferència Episcopal Espanyola (Foto: Pool Moncloa / F. Calvo)

Arran de les declaracions fetes aquest dilluns pel president Sánchez i el president de la Conferència Episcopal i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, en què l'Església admetia la immatriculació irregular de més d'un miler d'immobles i es comprometia a retornar-los als seus propietaris.

Unió de Pagesos i l'Associació de Micropobles alerten "que els llistats de béns immatriculats elaborats pels governs català i espanyol són incomplets i que oculten la dimensió real d'aquesta problemàtica, reflectint tan sols una part dels béns adjudicats irregularment a favor de l'Església. De fet, ambdues parts denuncien que en el llistat de 34.961 béns que el govern central va entrar al Congrés no s'hi reflectien les immatriculacions fetes entre els anys 1947 i 1998, motiu pel qual la xifra real s'estima molt superior. En aquest sentit, les entitats reclamen a l'Administració que es dugui a terme un recompte més exhaustiu i que tingui en compte les propietats inscrites irregularment entre els anys 1947 i 2015 i que publiqui finalment les notes simples del registre de la propietat relatives a aquests béns."

Unió de Pagesos va comparèixer l'any 2018 a la Comissió de Justícia del Parlament i va demanar per escrit a la consellera de Justícia Ester Capella les notes simples del registre de la propietat, el govern no va atendre les nostres peticions. En comptes d'això, Govern de la Generalitat va publicar un llistat amb 3.722 immobles immatriculats a nom de l'Església, llistat que el sindicat i l'Associació de Micropobles de Catalunya sospiten que en realitat s'hauria d'enfilar per sobre de les 8.000 immatriculacions.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.