TORNAR

Èxit de participació en la segona edició dels Premis Eixarcolant

societat
Dijous, 29 febrer 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

La convocatòria dels Premis Eixarcolant per al foment de l'etnobotànica, tanca amb la presentació d'una vintena de projectes, un nou rècord de participació, amb una vintena de projectes presentants. La gala d'entrega de premis, que se celebra el proper 24 de març a la Sala Encavallades del Museu de la pell d'Igualada, comptarà amb col·laboracions molt especials: l'actuació de la cantant i músic Andrea Motis, l'art de la il·lustradora Núria Riba i una ponència/col·loqui a càrrec de Pep Riera i Sergi Caballero.

Una vintena de projectes s'han presentat a la segona edició dels Premis Eixarcolant, organitzats pel Col·lectiu Eixarcolant amb el suport de l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu principal és el foment del desenvolupament de projectes de recerca i emprenedoria en el camp de l'etnobotànica, i generar un impacte positiu a nivell local en termes ambientals, socials i econòmics. 

Aquests resultats suposen un augment significatiu de la participació en uns premis amb voluntat de consolidar-se dins el sector etnobotànic.

La gala d'entrega de Premis se celebrarà el proper diumenge 24 de març a la Sala Encavallades del Museu de la Pell d'Igualada, i tindrà com a convidada especial la trompetista, saxofonista i cantant de jazz, Andrea Motis. Però també ens acompanyaran l'artista i il·lustradora de Sant Martí de Tous, Núria Riba.

La gala, conduïda pel periodista i presentador igualadí, Jordi Còdol, arrencarà amb una conversa al voltant dels reptes passats, presents i futurs de la pagesia i l'aprofitament dels recursos locals. Amb la participació de Pep Riera, membre reconegut del sindicat agrari Unió de Pagesos i coordinador del mateix durant més de vint anys; i Sergi Caballero, permacultor i soci de Mas Les Vinyes.

Uns premis que es consoliden

L'edició d'enguany s'ha endarrerit uns mesos respecte a la primera edició, celebrada al desembre del 2022. Aquesta estratègia respon, entre d'altres, al fet d'allunyar-la una mica més de l'altre gran acte anual d'Eixarcolant: la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades (celebrada a la tardor). D'aquesta manera, s'amplia el període de presentació de projectes i s'hi poden dedicar més recursos per dotar els Premis d'entitat pròpia.

L'objectiu és consolidar els Premis Eixarcolant per al foment de l'etnobotànica en l'agenda i l'imaginari del sector per contribuir a impulsar el talent i la innovació en el camp de l'etnobotànica, fomentar la recerca de caràcter etnobotànic, reforçar la divulgació dels usos de la vegetació silvestre i de les varietats agrícoles i ornamentals tradicionals i fomentar l'emprenedoria basada en els usos de la flora local.

Els propers dies, el jurat dels Premis, format per 6 persones expertes en la matèria i amb una dilatada experiència ja sigui en el món acadèmic, de l'emprenedoria, de la recerca i investigació, o fins i tot empresarial, avaluaràn les diferents propostes rebudes.

El jurat dels premis està format per:  Astrid van Ginkel, llicenciada en farmàcia i biòloga especialitzada en etnobotànica, directora de Fitomón; Laura Calvet, Doctora en ciències ambientals, especialista en agroecologia i agrobiodiversitat, i investugadora a la UAB i la UOC; Marc Talavera, biòleg especialitzat en etnobotànica i agroecologia, impulsor i president d'Eixarcolant; Robert Savé, Doctor en ciències biològiques. Investigador emèrit de l'IRTA; Xènia Torres, enginyera tècnica agrícola i responsable del projecte Esporus, banc de llavors de l'associació l'Era; i Montse Parada, Doctora en farmàcia especialitzada en botànica i Directora Tècnica a Algēmica Barcelona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.