TORNAR

Una família de 'homeschoolers' de Tous treballa un projecte per fer un parc per a monopatins al poble

Es van inspirar en l’’skatepark’ que hi ha a l’Espelt

societat
Dimecres, 10 febrer 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La iniciativa va sorgir el passat mes de novembre, després d'una recollida de signatures de joves del poble. La setmana passada finalitzaven la seva iniciativa i es lliurava a l'Ajuntament tousenc.

Tous no té 'skatepark'. De moment. Si reïx la iniciativa de tres germans, l'Aran, la Nuna i la Teia, pot ser una realitat. Ha estat un dels fils conductors de la seva activitat dels darrers mesos, una immersió en els tràmits burocràtics i les realitats administratives, però també en les possibilitats que ofereix l'espai urbà. La família de l'Aran, la Nuna i la Teia fan 'homeschooling', és a dir, l'escola a casa. Fer aquest 'skatepark' al poble ha estat una línia medul·lar de la seva activitat aquest hivern.

El nom del projecte, 'Mastegat', és perquè "hem intentat donar-ho tot molt treballat i mastegat a l'ajuntament, ja que és una forma proactiva d'acostar-nos a reeixir i perquè tots sabem que, en general i malgrat excepcions, la política va així...". Van començar el dilluns 16 de novembre. L'arrencada va ser "una pluja d'idees de coses que podíem fer per acostar-nos a aconseguir el nostre objectiu". Van exposar "les diferents fases: fer un plànol, redactar un projecte, recollir signatures, reunir-se amb l'alcalde i comunicació a premsa. Les van ordenar cronològicament.

Una inspiració odenenca

El model que van triar és d'una població pròxima, l'Espelt, Òdena. El motiu, "les dimensions reduïdes i que és molt versàtil i molt complet, ocupant només una superfície de 25 per 10 metres". Van contactar amb l'Ajuntament d'Òdena per saber el cost i amb el de Tous per saber si hi havia previsió de fer-ne un. Era la setmana del 16 al 23 de novembre, "però a dia d'avui no tenim resposta, encara".

Després, van fer una instància, el 3 de desembre a l'Ajuntament de Tous "mitjançant el formulari del seu web per preguntar el mateix sabent que abans de tres mesos hauríem de rebre una resposta. Vam aprofitar la instància per informar-nos de quantes signatures havíem de recollir perquè l'Ajuntament pogués iniciar el projecte. Amb data d'avui, tampoc hem rebut resposta".

La web del cadastre

Expliquen que "hem utilitzat la web del cadastre per localitzar un terreny propietat de l'Ajuntament de Tous. El vam mesurar: només la meitat del terreny ens seria suficient". Els tres germans van treballar "l'ús d'una eina com és el cadastre virtual" i això "ens ha permès veure de com de parcel·lat està tot el nostre entorn. Hem pres nota del número de finca i de parcel·la de cara a quan redactem el projecte". Un dels germans, Nuna, va cercar a Internet "algun full de recollida de signatures d'alguna altra causa per prendre'l de model. En va localitzar un de prou simple, però alhora complet que vam editar adaptat al nostre objectiu". Al llarg d'aquest projecte "hem treballat molt vocabulari específic amb tot plegat i anem entenent la lògica dels processos de l'administració". Així, "hem parlat de pressupostos generals, de partides pressupostàries o de les idiosincràsies del sistema polític".

La recollida de signatures

Els tres germans van encetar una recollida de signatures, ajudats per alguns amics. Van recollir-ne 123. Mentrestant, "l'Ajuntament de Sant Martí de Tous publicava un mapa on assenyalaven els projectes urbanístics en marxa, els propers i els possibles i, en ell, apareixia l'estudi de les possibilitats de construir un 'Skate-park'".

Després del parèntesi nadalenc, l'Aran, la Nuna i la Teia van començar la redacció del projecte i de l'índex. A principis de febrer encara no havien rebut cap resposta oficial. El dimarts 2 van fer el retoc del text i van preparar l'annex amb els documents que acrediten el seu 'tour' administratiu. El dia 3, el pare dels tres germans, l'Enric, portava a enquadernar les dues còpies del projecte, una per l'ajuntament i una altra per la CUP (l'oposició), per tal que en tinguin coneixement.

El 4 de febrer del 2021, després de molts dies de "redacció lenta, acurada i detallista", entregaven el projecte a l'ajuntament. Ho feien via instància, "amb les mesures COVID, una reunió suposem que seria inviable". Conclouen que ha estat un treball molt intens i motivador on el vocabulari, l'ortografia i el correcte redactat en un document "oficial" han sigut molt presents, així com les eines del cadastre virtual, el correu, les instàncies i la comunicació en general. Ara "continuarà amb un treball més introspectiu sobre l'aprenentatge adquirit i la gestió emocional de les expectatives, siguin quins siguin els resultats d'aquesta feina". Afegeixen, però, que no esperaven que "l'aprenentatge principal en tot plegat hagués acabat sent que el silenci administratiu és implacable. Un aprenentatge trist, però segurament necessari".


4 Comentaris

N

Nuna

Sant Martì de Tous

17 d'agost 2022.16:40h

Respondre

Gracies,

J

Josep

Piera

12 de febrer 2021.18:57h

Respondre

Enhorabona família, amb feines com aquesta feu que el ”homeschooling” (o educar en família) es vegi com una estupenda acció educativa. També cal agrair al periodista Francesc Vilaprinyó que... Llegir més ha tractat molt bé la noticia.

E

Elisa Elias Vidal

Sant Martí de Tous

11 de febrer 2021.00:11h

Respondre

Molt bona feina Aran, Nuna i Teia!!! Felicitats!

aran-baya-fernandez

Aran Bayà Fernandez

Sant Martí de Tous

10 de febrer 2021.09:30h

Respondre

Ens a agradat molt com ens heu presentat.

Gràcies

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.