TORNAR

FITEX lamenta els efectes de la crisi del coronavirus però hi veu "la necessitat de tornar les cadenes de valor a casa nostra"

El gerent del centre recorda que ”ara, el 80% de principis actius o mascaretes provenen de fora i ens calen aquestes cadenes de valor a casa”

societat
Dimarts, 5 maig 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El tèxtil anoienc es troba, una dècada després de la gran recessió, davant un altre moment crític, amb l'aturada que la COVID19 ha provocat en l'economia i el sector en concret. David Garcia, gerent de FITEX, creu que la situació assenyala la necessitat de plantejar amb força la relocalització, sobretot en el cas dels elements de protecció.

La necessitat urgent de material de protecció ha fet que desenes d'empreses de la comarca del sector tèxtil refacin les seves cadenes de producció per crear mascaretes, guants i bates. A més, hi ha centenars de casos en l'àmbit domèstic, persones que també han donat un cop de mà. El gerent de la Fundació per la Innovació Tèxtil (FITEX) -centre amb seu a Igualada-, David Garcia, opina que la conjuntura actual és molt negativa pel sector i més encara a l'Anoia. "Tenim dades d'un estudi en base a l'Estat espanyol que apunta a una pèrdua de 30 ó 40% de la xifra de negoci en el sector de la moda" apunta. Amb tot, Garcia també assenyala que "és una crisi tan difícil, la política de la UE es pot focalitzar ara en canviar la ubicació de les cadenes de valor i que tornin a ser de proximitat. Hem vist que manca material de protecció al nostre país i això és un estímul per reindustrialitzar i que aquests equips de protecció es tornin a fer a casa".

Segons Garcia, "ara per ara el sector tèxtil es focalitza en parar el cop. Ara mateix és molt difícil vendre. És determinant saber si els contagis disminuiran els propers mesos o fins i tot si després de l'estiu torna el virus trobarà a força població immunitzada. No ho sabem. D'una manera la recuperació pot ser més ràpida. Si ens trobem amb rebrots constants, el consum encara caurà més, perquè el consumidor necessita confiança".

El paper dels governs i les administracions "ha de ser més proactiu ara. Abans que esclatés aquest problema i comencés el confinament, ja hi va haver un moviment de la UE per redirigir l'estratègia i tornar algunes de les cadenes de valor de productes del nostre sector com les mascaretes, als països europeus. La proximitat de les cadenes de valor, que aquest material es pugui fabricar a l'Anoia o a Catalunya, és una de les lliçons que hem de treure d'aquesta crisi. A la comarca tenim empreses que fabriquen material sanitari, però sobretot és important que aquest material s'homologui". 

Respecte a aquest material "durant aquesta crisi s'és més permissiu, però caldria que un cop passada l'emergència, es planifiqui per l'homologació d'aquests productes. Per què no es poden fer, per exemple, mascaretes de punt?". David Garcia manifesta que "si podem recuperar cadenes industrials de proximitat, serà un pas endavant i a la vegada podem generar llocs de treball nous: ara per ara, el 80% de principis actius de medicaments vénen de la Xina i de productes com mascaretes també". 

La manca de material aquestes primeres setmanes, doncs, "ha evidenciat que hi havia massa externalitzacions. S'hauria hagut de preservar més cadenes de valor, sobretot d'equips de protecció i aliments". Hi haurà una batalla, però, "caldrà veure si aquesta reindustrialització és tolerada per la Xina i que no carregui amb aranzels o posi traves al comerç amb Europa si, des d'aquí, deixem d'importar productes". Espera que el retard en l'obertura de grans superfícies "per evitar aglomeracions" ha de servir per recuperar el comerç de proximitat. En els propers mesos "el consumidor tindrà més recança en acudir a llocs on hi hagi molta gent i això s'ha d'aprofitar".

Més informació sobre la COVID19  


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.