//Plugins sense CDN ?>
"La cooperació ha de ser segura i no hi ha d'haver espai per a la mala praxis". El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament passa pàgina després que el que va ser batlle de Montbui i president de l'entitat retorni 21.000 euros i quedi inhabilitat segons l'acord arribat aquest dijous.
En declaracions a AnoiaDiari, el president del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, Isidre Pineda, es mostra "satisfet" amb l'acord al qual s'ha arribat previ al judici a Teo Romero. El batlle montbuienc, que va estar al capdavant de l'ens, no entrarà a la presó, però admet el delicte de "malversació impròpia". El president actual remarca que "volíem que reconegués el delicte". Consideren l'acord "just" perquè "no volíem cap mal a ningú".
El cas Teo Romero ha produït canvis en l'organització del Fons. Des del seu adéu, els viatges "ja no s'han fet a instàncies de la presidència, sinó dels tècnics". En el cas dels viatges a camps de refugiats com Moria "és perquè treballem a ONG que estan allà, finançades per ajuntaments. Són dels pocs desplaçaments que fem i sempre aprovats pels tècnics". Les pràctiques i els viatges del montbuienc "no s'aguantaven per enlloc. No es podia fer un viatge a un lloc on no hi havia cap 'partner' o projecte". Tot i que el Fons reclamava al socialista 56.888 euros, la quantitat que es retornarà a l'entitat seran uns 35.000 euros. D'aquests, 13.903 que ja va reemborsar el mateix Romero abans de sortir del FCCD. Una quantitat "a partir dels informes pericials", explica Pineda.
La directiva del Fons es felicita perquè "malgrat la mala praxi de Romero, mantenim uns 300 socis i ens hem anat recuperant els darrers anys, després de la recessió de 2008 a 2013. La llàstima és que la Covid-19 ens ha agafat en un moment en el qual repreníem el pols. Cal veure com serà després d'aquesta crisi de la pandèmia i com quedaran les finances públiques. Estem agraïts als municipis que segueixen confiant en nosaltres i treballant".
Pineda reivindica també la integritat dels tècnics i treballadors del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Recorda que "qui va descobrir la corrupció va ser un tècnic de la casa. Que s'hagi superat això és una reparació. La corrupció i la mala gestió no tenen cabuda a la nostra entitat".
Josep M. Torras Payerol
Igualada
7 de novembre 2020.08:42h
Quan hi ha una forma d’actuar, aquesta no es limita a un sol lloc, una persona que ja va ser condemnada i indultada pels seus (cooperativisme) el 2010 i no és la primera vegada que passava pels... Llegir més tribunals, ens porta a deduir que això és la punta de l’iceberg i que en els altres llocs on ha tingut responsabilitat i poder al llarg dels anys.
Les decisions que va prendre a, ajuntament, diputació, consell comarcal, FCCD, etc. va tindre la mateixa forma d’actuar i la línia entre legal, dubtós i delictiu, és molt fina, sobretot quan es tracta de diners públics.
El castic per aquest cas, el considero una ofensa a la intel·ligència.
El ”no volíem cap mal a ningú, però sí que assumís els delictes”, ho trobo simplement patètic.
La defensa dels diners públics hauria de ser exemplar i no ho és, amb el qual el castic mai correspon al delicte i obre a les portes i anima a seguir amb aquesta manera de procedir.
Només puc arribar a la conclusió del fet que el que ha comès el delicte ens escup a la cara un: ”Que me quiten lo bailao”.
Clar que en el cas dels socialistes que arriben el poder i no són els únics, els ”cent anys d’honradesa”, s’acaben un segon després que l’assoleixen i arribem a la conclusió que si no delinquien és perquè no manaven.
”Si hi ha un idiota en el poder, és perquè els que el van elegir estan ben representats”. Mahatma Gandhi.
I qui diu un idiota, diu un lladre o qualsevol altra cosa que sos acudeixi.
Apa que cadascú faci una reflexió al respecte.
Que tingueu un bon dia.
Josep M. Torras Payerol