TORNAR
PUBLICITAT

La generació de residus cau en 2.000 tones a Igualada des de 2010

El govern admet que es recull un 3% més de residus des que el maig els pobles van començar el ”porta a porta”

societat
Dijous, 4 octubre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El primer tinent d'alcalde igualadí, Jordi Pont, donava a conèixer aquest dimecres una exhaustiva recopilació de les dades de recollida selectiva de la capital anoienca els darrers anys. La generació de residus ha disminuït aquesta dècada i el govern té esperances s'assolir el 2020 una reducció del 10% respecte el 2010.

El 2017 cada igualadí va generar de promig 1,34 quilos per habitant i dia. Una disminució respecte els 1,39 quilos per habitant i dia de l'any 2016 i mantenint-se per sota de la mitjana comarcal d'1,45 quilos per habitant i dia i situant-se per sota també de la mitjana de Catalunya d'1,40 quilos per habitant i dia. Pont mostrava la seva satisfacció ja que "es tendeix de forma gradual a l'objectiu que estableix el Pla Municipal de Prevenció de Residus d'Igualada per al 2020: 19.142 tones". El 2010 eren gairebé 21.300 i l'any passat van ser 19.267.

El canvi també es copsa en relació a l'any 2016, quan la ciutat havia generat 19.769 tones. Pel que fa a la recollida selectiva a la ciutat, aquesta va suposar un 30'83% respecte el total generat, tres punts per sobre de l'any anterior, però encara a força distància del 50% que fixa per l'any 2020 el marc normatiu català. Segons les directives europees, els residus domèstics i comercials destinats a la preparació per la reutilització i reciclatge de les fraccions de paper, metalls, vidre, plàstic, bioresidus i altres, haurien de suposar d'aquí a dos anys la meitat del pes total generat al municipi.

Les bosses de reciclatge que es reparteixen a IgualadaSegons Pont "seguim treballant en la conscienciació de la ciutadania i els empresaris de la importància d'adoptar bones pràctiques en aquest àmbit; l'evolució és més lenta del que voldríem però la tendència és bona". La fracció resta suposa un 69'17% dels residus recollits concretament 13.327 tones. Això són 1.100 tones menys que l'any anterior, una reducció que "confirma la tendència descendent dels darrers anys però ens recorda que hem de seguir fent esforços en aquesta línia", segons el primer
tinent d'alcalde.

De les quasi 6.000 tones recollides en els contenidors de selectiva, 1.804 tones corresponien a fracció de Matèria Orgànica, 1.607 tones eren de la fracció Altres; 1.048 tones van ser de Paper i Cartró; 750 tones eren de Vidre; i 477 tones corresponien a Envasos Lleugers. Pont posa en valor la tasca informativa que duen a terme l'agent cívica i l'inspector municipal, que visiten i informen els nous establiments comercials i, en l'últim any i mig, els han repartit més de 400 bujols per a la recollida selectiva en diferents fraccions.

El regidor destaca la introducció de la recollida porta a porta de la fracció orgànica entre els grans productors, l'adopció de mesures de recollida selectiva en actes i esdeveniments, el reforç en el servei de recollida de cartró comercial i la instal·lació de nous contenidors a la via pública, especialment d'envasos.

Sobre el turisme de residus, apunta que "cal estar alerta sobre quin efecte tindrà a la nostra ciutat la implantació de la recollida porta a porta a resta de la comarca ja que, des del maig, hem vist com la recollida de residus s'incrementava en pràcticament un 3%". Per últim ha avançat que, abans de dos mesos, s'instal·laran 27 nous contenidors d'envasos, vuit de paper i cartró i sis d'orgànica en diferents punts de la ciutat i també que aquest mes d'octubre, finalitzada la fase informativa entre les empreses del  polígon de Les Comes, s'ha d'iniciar el repartiment de nous contenidors d'ús exclusiu per cada empresa. D'aquesta manera, l'Ajuntament podrà començar a aplicar el sistema de pagament per generació, considerat més just i equitatiu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.