TORNAR
PUBLICITAT

La Generalitat obre un expedient a la pedrera de Vallbona "per treballar fora dels límits"

Els propietaris de la pedrera afirmen que ”tenim tots els permisos en regla”

societat
Dimarts, 9 març 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La polèmica per les tremolors que denuncien els veïns i veïnes de Capellades ha arribat també a la Generalitat. Els veïns de Capellades han encarregat un informe tècnic que confirma l'afectació de la pedrera.

La capelladina Pepa Respall indica un dels efectes de les tremolors a casa seva FOTO: ACNEl propietari de la pedrera Llangònies, situada a Vallbona d'Anoia, i l'activitat de la qual provoca les tremolors que es denuncien a Capellades, assegura que té "tots els permisos en regla" i que compleix "estrictament la normativa". En declaracions a l'ACN subratlla que totes les explosions que es fan "passen uns controls molt detallats". L'empresari Joan Escala atribueix els despreniments que pateix la cinglera del Capelló al tipus de pedra que hi ha a la zona, de bicarbonat de calç degradat. "De tota la vida que cauen pedres", assegura. Per la seva part, la Generalitat indica que "la pedrera té tots els permisos" però ha obert un expedient informatiu a la pedrera. Un expedient pel fet que "s'ha treballat fora dels límits" de la instal·lació.

Fa setmanes que les tremolors són una preocupació dels veïns i veïnes de Capellades, un centenar. Tenen la pedrera situada a menys de 500 metres. Pepa Respall, una de les veïnes, descriu les explosions com "veritables terratrèmols". "És un ensurt horrorós perquè sembla que t'hagi de caure la casa a sobre. Com una bomba seguida del moviment", relata a l'ACN. Els veïns, a més, relacionen les esquerdes que se'ls han fet a casa amb les explosions, i asseguren que l'activitat també provoca despreniments a la cinglera del Capelló, de gran valor geològic i paisatgístic.

Així, els veïns de Capellades han encarregat un informe tècnic que confirma l'afectació de la pedrera. El responsable d'aquest document, el biòleg Josep Castelltort, qüestiona l'autorització ambiental de l'explotació, "ja que es va donar l'any 89 i, en aquell moment, s'utilitzava maquinària per extreure la pedra i ara, en canvi, es fan explosions". A més, segons assegura, les distàncies entre la pedrera i Capellades que figuren al document són molt superiors a les reals, i no es fa referència a l'existència del Capelló, una zona d'alt interès paisatgístic i patrimonial, ja que hi ha més d'una vintena de jaciments arqueològics. Els veïns, amb el suport de l'Ajuntament de Capellades i Vallbona d'Anoia, demanen una revisió "immediata" de l'avaluació de l'impacte ambiental de l'activitat i que se suspenguin immediatament les explosions. En aquest sentit, els veïns no descarten engegar accions judicials.

La Generalitat referma que "la pedrera té tots els permisos" i que "les comprovacions amb el sismògraf han conclòs que les explosions se situen dins els límits". Hi ha en tràmit una sol·licitud, per part de la propietat de la pedrera, per tal d'ampliar les instal·lacions. Segons el Departament d'Empresa, abans d'autoritzar-la, es tornaran a revisar tots els paràmetres ambientals i culturals. En aquest sentit, la resolució afectarà tota l'activitat de la pedrera i, per tant, "tota l'explotació passarà a regir-se pels criteris d'ampliació".

En tot cas, el Departament d'Empresa –responsable de la Direcció General d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera- assenyala que s'ha obert un expedient informatiu a l'empresa Obres i Excavacions Escala, propietària de la pedrera, en constatar que han estat treballant "fora dels límits permesos". De fet, l'empresa hauria començat a actuar a la zona "pendent d'aprovació de l'ampliació". Segons el Departament, "l'expedient informatiu podria acabar sent sancionador. L'empresa va paralitzar l'activitat a la zona no autoritzada un cop es va obrir l'expedient".

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.