TORNAR

La Generalitat planteja posar un "sostre" de projectes de renovables a cada comarca

Entre les reaccions, la plataforma Salvem Maçana i Serra Morena, és contundent: ”no canviaran les coses a la Catalunya pobra”

societat
Diumenge, 4 juliol 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La previsió actual de projectes a l'Anoia és d'uns 120 aerogeneradors i unes 800 hectàrees de plaques fotovoltaiques. El nou Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural proclama que "defensarem els camps més favorables al conreu".

Aquest dijous, el Govern anunciava canvis en el Decret de les renovables, que regula el desplegament de les instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. Els canvis responen, segons el Departament, a "assegurar la participació del territori, per impedir que proliferin projectes sense l'acord dels propietaris dels terrenys ni amb el desconeixement dels ajuntaments" i "a distribuir el nombre d'instal·lacions, per evitar la concentració d'equipaments a les mateixes zones". Una d'aquestes zones és l'Anoia, on els darrers mesos les plataformes han alertat d'un "allau" d'implantacions. Per tant, es fixaria "un sostre" tot i que no s'ha aclarit encara amb quins criteris.

La primera reacció de les plataformes anoienques ha estat la de Salvem Maçana i Serra Morena. Afirmen que "som poc optimistes després de la compareixença d'avui de la consellera Teresa Jordà. No sembla que hagi de canviar gran cosa en referència als macroprojectes presentats per l'oligopoli energètic a l'Anoia: els ajuntaments seguiran sense eines per decidir, que queden ara en mans dels propietaris de terrenys; a la Catalunya pobra es podran seguir presentant grans projectes fotovoltaics en terres de conreu; res sabem de la multitud de projectes que ja s'han declarat viables, i, en fi, no sembla que es pretengui fer un canvi important en el model energètic empoderant les administracions, els municipis i la ciutadania, sinó que tot seguirà depenent de les quatre grans empreses del sector energètic dels combustibles fòssils".

"Caldrà acord majoritari"

Segons el Govern, els projectes fotovoltaics i eòlics "només podran iniciar la seva tramitació si compten amb l'acord majoritari de la propietat dels terrenys, que es podria situar entorn del 85% de la superfície". A més, per presentar els projectes, els promotors també hauran d'acreditar que n'han informat els ajuntaments corresponents. Tant l'acord dels propietaris com el coneixement dels ajuntaments "serà un requisit indispensable per a tots els projectes encara pendents de sortir a informació pública".

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, acabat de crear i en mans de la republicana Teresa Jordà, afegeix que també "volem impedir que la transició energètica comporti la substitució massiva de camps de conreu per plaques fotovoltaiques i generadors eòlics". També es preveu "declarar d'interès territorial estratègic totes les comunitats energètiques locals", que són plantes participades per ajuntaments i veïns. L'objectiu d'aquesta mesura és "estimular la proliferació d'instal·lacions d'autoabastament domèstic de proximitat i democràtic, com a alternativa als grans oligopolis del sector. En aquest sentit, els projectes de comunitats energètiques locals tindran prioritat en la tramitació administrativa".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.