TORNAR

Matemàtiques que parlen de persones

societat
Dimarts, 26 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que a vegades les xifres van acompanyades d'una forta càrrega social. Poden omplir pàgines i pàgines de llibres de càlcul i dir-nos poca cosa, però si entren en contacte amb la nostra vida quotidiana, tots els nombres de seguida queden tenyits d'un marcat contingut social. Són diverses les notícies recents en què bona part del pes de la informació recau precisament en les xifres.

8,5 – Les manifestacions que es fan cada dia als carrers de Ciutat de Mèxic, de mitjana, un registre que permet endevinar que la ciutat presenta sempre una activitat exterior constant. És clar que també se'n deriven altres factors que, sobretot per als qui viuen i/o treballen a la capital, no són del tot agradables: hi ha nombrosos embussos de trànsit que tenen com a origen alguna d'aquestes manifestacions. Unes són multitudinàries i altres, en canvi, tot just apleguen uns pocs activistes, tot i que la poca assistència i participació no va sempre lligat amb una situació de bloqueig menys intensa. Entre afers locals, crítiques al govern federal, i altres concentracions vinculades a l'àmbit cultural, esportiu i religiós, a les agendes dels ciutadans cada setmana hi deu haver unes quantes cites amb la protesta al carrer.

18 – Els anys que té el rei més jove del món, que ha pujat enguany oficialment al tron d'Uganda precisament uns dies després del seu aniversari. De fet Rukidi IV ja havia entrat al Llibre Guinness dels Rècords quan va ser coronat als 3 anys, després de la mort del seu pare. Per això ja ha estat governant juntament als seus regents durant els darrers 15 anys el Regne de Toro (una de les monarquies tradicionals d'Uganda, regnes abolits l'any 1967 però restablerts el 1993). Si és cert que nens i avis mai menteixen, potser és millor dirigent que els de molts altres països...

70 – L'edat fins a la qual Brussel·les suggereix retardar la jubilació. L'objectiu de la Comissió Europea és evitar la fallida dels sistemes de pensions i garanteix la sostenibilitat de les finances públiques, tenint en compte que la crisi n'ha agreujat els problemes. Ara l'edat real mitjana se situa als 61,4 anys, i serà amb vista al 2060 quan es pretén fixar als 70. L'augment de l'esperança de vida, les baixes taxes de fertilitat... tot influeix. Altres dades observen que ara hi ha quatre persones en edat de treballar per cada major de 65 anys, i l'any 2060 només n'hi haurà dues. És clar que a banda dels càlculs de Brussel·les, cada país també mou les seves fitxes en funció del que convé a cada moment.

500.000 – Les persones que tenen una 'feina verda', activitats relacionades amb el medi ambient, la majoria vinculades a la gestió i al tractament de residus i a les energies renovables. Això suposa un 2,62% de la població ocupada (i el triple de fa deu anys), i les estimacions encara apunten a una creixent creació de llocs de treball en aquests sectors ambientals emergents. Catalunya encapçala el llistat, fregant els cent mil llocs de treball d'aquest tipus, seguida d'Andalusia i Madrid. Abans es reclamava 'més zones verdes i menys verds a les zones' (en al·lusió als guàrdies civils...); ara potser caldrà reivindicar 'més zones verdes i més verds qui hi treballin'.

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.