TORNAR

Els millors boletaires de l’Anoia expliquen els secrets per trobar bolets a la comarca

El guanyador del programa ‘Caçadors de Bolets’ assegura que la temporada podria començar d’aquí 10 o 15 dies

societat
Divendres, 4 novembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Pluja abundant, poc sol i temperatures moderades, els ingredients adequats per tenir una bona temporada de bolets i els que, fins el moment, s’estan donant a la comarca aquests darrers dies. Així, tot i que enguany la temporada boletaire comença tard, Antonio García de Calaf i Luís Sánchez Molina de l’Espelt, dos dels millors boletaires de la comarca, expliquen els secrets per trobar bolets i com es prepara la temporada a l’Anoia.

Luís Sánchez Molina

Antonio García ja ha trobat alguns bolets fora de la comarca

Des de la seva taberna a l’Espelt, Luís Sánchez Molina, pensa satisfet en el premi que va guanyar juntament amb el seu fill en el concurs de TV3 ‘Caçadors de bolets’ l’any 2009 i en dos certàmens del concurs de boletaires del berguedà on també es va fer, durant dos anys consecutius, amb el premi. Anar a buscar bolets és una de les seves principals aficions tot i que ell prefereix definir-se com a ‘Cantaor’.

Quan parlem amb l’Anotnio García, el trobem al bosc, en mig d’una expedició al Berguedà per anar a buscar bolets. Ens comenta que fora de la comarca, en alguns indrets, ja es comencen a fer rovellons. Des que va arribar a Calaf, ja fa més de 20 anys, es dedica a buscar bolets i és un dels boletaires més coneguts a la comarca.

Una temporada que comença tard però es preveu bona

Tant García com Sánchez Molina afirmen que enguany els bolets arriben un mes més tard del que sol ser habitual, però ambdós es mostren esperançats ja que les condicions climàtiques que s’estan donant actualment: pluja, poc vent i temperatures no gaire baixes, són garants d’una bona temporada. De fet, els dos coincideixen en predir que d’aquí 10 o 15 dies ja es podran trobar bolets a la comarca de l’Anoia.

Consells pels que no solen anar al bosc

Sánchez Molina explica que de ben petit ja anava a buscar bolets: ‘Vivia en un poble de Jaén, i la venda de bolets ajudava a l’economia familiar’. Un cop va arribar a l’Anoia, Sánchez Molina va continuar amb la seva afició, i actualment és un dels boletaires més cotitzats.

Una història diferent es la d’Antonio García, el calafí reconeix que la primera vegada que va anar al bosc no havia vist mai un bolet i es va perdre. Per això, ambdós boletaires expliquen que una de les coses més importants a l’hora de moure’s pel bosc, és l’orientació. Cal buscar punts de referència per recordar on s’ha deixat el cotxe i el camí que es fa per poder tornar sense dificultats.

Sánchez Molina afegeix que és convenient que la primera vegada que algú vulgui anar a buscar bolets, ho faci amb un acompanyant expert, per poder-ne aprendre i guanyar autonomia per properes ocasions.

Els dos boletaires posen molt d’èmfasi en insistir en el fet que cal anar al bosc amb una cistella i mai amb bosses i expliquen que és millor tallar-los amb una navalla.

Els secrets més ben guardats

Diuen que els boletaires no confessen mai els llocs on van a buscar bolets i ho hem pogut comprovar. Antonio García explica que quan va al bosc ja no busca sinó que va cap a les llenegueres o rovelloneres que coneix: ‘En algunes llenegueres poden sortir-hi fins a 100 o 150 bolets i en una temporada se n’hi poden fer 10 o 15 vegades’. Per la seva banda, Sánchez Molina, explica que hi ha zones que ja coneix però també en busca constantment: ‘Cada any, a finals de juliol vaig a fer una inspecció a les zones per veure on es podran fer bolets’

Ni García ni Sánchez Molina han volgut revelar l’ubicació de cap lleneguera però García, que fora de la comarca ja ha trobat rovellons aquesta temporada, diu que una bona zona per trobar-ne és al Santuari de Pinós, a prop de Calaf, o a les Coromines. Per la seva banda, Sánchez Molina recorda que la zona sud de la comarca també és una bona zona per trobar-ne.

Cada vegada més gent al bosc

Els dos boletaires fa anys que es dediquen a buscar bolets però expliquen que des de fa 5 o 6 anys, els boscos s’han massificat. Segons Sánchez Molina i García, la moda, la cultura d’anar a busar bolets i l’augment de l’atur són alguns dels factors d’aquest augment de l’afluència.

Des que Sánchez Molina va sortir al programa de TV3 ‘Caçadors de bolets’ ha esdevingut famós, sobretot entre els boletaires, i explica que a vegades, quan va al bosc el reconeixen.

Els bolets que abunden a la comarca

Els bolets que més es troben aquí, segons els dos boletaires anoiencs són les llenegues, els rovellons i els ceps. Tot i així, Sánchez Molina afegeix que en els boscos de l’Anoia també s’hi poden trobar fredolics, llores, gírgoles, cames de perdiu o camagrocs.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.