//Plugins sense CDN ?>
Per començar cal dir que el fred no existeix. No es pot crear o produïr fred. El que sí es pot fer es treure calor d’un lloc, és a dir, refredar. Una manera fàcil de refredar és agafar una ampolla d’alcohol, a temperatura ambient, i polveritzar sobre el palmell de la mà. Si es mou la mà s’observarà que ràpidament s’obté una sensació de frescor. Com s’ha produït aquesta sensació de frescor? En polveritzar l’alcohol sobre la mà, aquest ha estat repartit en milers de petits gotes que, al contacte amb la pell, li han robat la calor (energia) a la mà i l’alcohol ha evaporat. La mà, en perdre calor, esdevé més freda. Per això la sensació de frescor.
El principi bàsic per refredar es basa en capacitats que té un líquid polveritzat a baixa pressió per agafar la calor evaporada.
Com es refreda una poma a la nevera?
A l’interior d’un evaporador, que és la placa freda situada al fons de la nevera, es polveritza internament un líquid (refrigerant) que fàcilment roba calor per evaporar-se, com ho fa l’alcohol sobre la mà.
La placa externa de l’evaporador cedeix calor al líquid perquè evapori. Llavors la placa es refreda. Aquesta placa freda robarà calor de l’aire que té al seu voltant. Cal tenir present que l’energia sempre va d'on hi ha més temperatura a on n'hi ha menys. Mai al revés. Aquest aire fred robarà la calor de la poma i així escalfarà l’aire. L’aire calent es tornarà a refredar de nou en contacte amb la placa freda de l’evaporador. El calor de la poma ha passat al refrigerant, que ha evaporat.
Ara cal evacuar aquesta calor a l’exterior a través del compressor (es gasta energía elèctrica), es comprimeix i es refreda al condensador que hi ha darrera la nevera.
Com queda tot?
Doncs el calor de la poma més l’energia del motor surten per darrera la nevera a l’aire de la cuina, ja que hem refredat la poma treient l’energia d’ella (calor) i escalfant l’aire intern de la nevera. El calor de l’aire intern s’ha traslladat al refrigerant (com si es fes bullir) i després s’ha portat a l’aire exterior. D’aquesta manera es va refredant la poma i tots els productes de la nevera.
Què passaria amb la temperatura de la cuina si es deixés la nevera amb la porta oberta? Pujaria o baixaria?
Doncs inicialment, en obrir la porta, es generaria una sensació de fred. Seria l’aire a més baixa temperatura que sortiria de la nevera. A la nevera, però, entraria l’aire calent de la cuina, i al cap d’un temps la calor que es robaria de l’interior de la nevera i sortirà pel darrera més la calor de l’energia elèctrica del motor.
Conclusió: si la porta de la nevera estigués oberta molt de temps, la temperatura de la cuina pujaria. Actuaria com una calefacció! Una nevera, en el seu conjunt, genera més calor que fred.
En resum
El fred s’obté treien la calor.
L’energia sempre va d’on hi ha més temperatura on n’hi ha menys. Mai al revés.
L’energia ni es crea ni es destrueix, passa d’un lloc a l’altra de diferents maneres, però no desapareix mai.
Secció elaborada per Friotex, empresa igualadina dedicada a l’enginyeria i sistemes de refrigeració/climatització industrial
902909979 – 691643803