//Plugins sense CDN ?>
Reconèixer l'esforç i estimular la recerca entre els joves és l'objectiu d'aquest guardó, que ha arribat a la seva 15a edició. Els premis estan organitzats pel Campus Universitari Igualada-UdL amb el suport del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada, el Rotary Club d'Igualada, l'Ateneu Igualadí i disseny=igualada.
La setmana passada va tenir lloc la cerimònia de lliurament, a Igualada, dels Premis Igualada Recerca Jove, una convocatòria oberta a estudiants de batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS) que reconeix els millors treballs de recerca en els àmbits artístic, social i humanístic, científic i tecnològic i en les recerques d'àmbit local. Per primer cop, s'incorporava la modalitat artística, de manera que hi podien participar estudiants de batxillerat artístic i de les escoles d'art i disseny. En total es van atorgar 11 premis a altres tants estudiants, per treballs de diferents àmbits.
Els millors treballs de recerca de batxillerat i CFGS en l'àmbit científic i tecnològic van ser per Ot Godó de l'IES Joan Mercader va rebre el primer premi amb el treball "Domòtica. Les nostres llars del futur", un treball sobre l'automatització de les llars a través d'una maqueta realitzada per l'estudiant. El segon premi se'l va endur Amanda Sanjuan, de l'IES Pere Vives Vich, amb el treball "Càlcul aproximat i representació gràfica del volum de terra que cal desmuntar per tal d'anivellar un terreny mitjançant mètodes d'integració numèrica i de geometria bàsica". Finalment, en aquesta categoria es va atorgar un accèssit a l'estudiant Maria Simó, de l'Institut Guinovarda de Piera, amb la recerca "La química dels cosmètics", una investigació sobre els productes cosmètics en que l'alumna va proposar cosmètics d'elaboració pròpia a través de productes naturals.
L'estudiant Jana Roca de l'IES Joan Mercader va rebre el primer premi en l'àmbit social i humanístic, pel treball "Morint per entretenir-te. Diferències entre les orques en llibertat i captivitat", sobre les orques en captivitat. El segon premi va ser per Gina Closa, amb la recerca "La mitologia clàssica en la nomenclatura dels astres del sistema solar", un treball que el jurat va valorar per la tasca "d'organització de conceptes" que han donat com a resultat un "veritable manual". En el camp artístic, el treball "El llibre il·lustrat" d'Anna de la Torre de l'IES Joan Mercader va ser reconegut amb el primer premi, un treball on l'estudiant cercava el seu propi estil com a il·lustradora a través de l'elaboració d'un llibre il·lustrat. Per la seva banda, el treball "Mol·lècula AE" de l'estudiant de l'Escola Municipal d'Art i Disseny Gaspar Camps, Anna Elizari, es va endur el segon premi amb el disseny d'una bossa de cuir inspirada en l'art japonès de l'origami, donant com a resultat una bossa de pell sense cap tall, que es pot plegar i doblegar de diferents formes.
Tots els guardonats han rebut un val de compra per a la cooperativa Abacus, amb un import de 300 euros pels primers premis i de 150 euros pels segons. Així mateix, Rotary Club regala una estada a un camp de treball a tots els estudiants que han rebut el primer premi. En la categoria de treballs d'àmbit local, uns premis dotats amb 150 euros, es van atorgar reconeixements en els àmbits científic i tecnològic, humanista i social, i artístic.
En la categoria científica i tecnològica, Mònica Estruch de l'IES Pere Vives Vich va ser premiada per "Minimització dels residus a la llar", una investigació que posa la mirada en els residus més quotidians que es generen a les cases i dona propostes i alternatives per reduir-los. En l'àmbit humanístic i social es va endur el premi el treball d'Anna Vilaseca "Una mirada a l'educació secundària d'Igualada del 1930-2018. El cas del Garcia Fossas i del Pere Vives Vich", una recerca sobre el passat d'aquests centres públics de la ciutat. Finalment, en el camp artístic, Mireia Muntades de l'Escola Municipal d'Art Gaspar Camps va ser guardonada pel treball "Kaban", una proposta de disseny amb pell que, com en l'anterior cas, juga amb l'art de l'origami.
També va tenir el seu paper el Col·legi d'Enginyers de la Catalunya Central, que va fer entrega del premi Pere Carles al millor treball de fi de grau en l'àmbit de les enginyeries del Campus Universitari Igualada-UdL. El premi, dotat amb 1.000 euros, se'l va endur Raúl Novillas, estudiant del grau en Enginyeria en
Organització Industrial, pel treball "Estudio de viabilidad de una planta solar mediante un prototipo", una recerca que, segons va afirmar el pèrit industrial i enginyer tècnic mecànic i cofundador de Grup Carles, Pere Carles, en l'acte d'entrega de premis, posa l'accent en "el gran repte de l'enginyeria actual i del futur: aturar el canvi climàtic".