TORNAR

'Pa i Nous', una associació de productes ecològics a Sant Martí de Tous

L'entitat, sorgida fa un any, està formada per famílies consumidores de menjar 'eco'

societat
Dimarts, 2 novembre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Fa uns mesos vam parlar de la iniciativa proposada per la cooperativa igualadina 'Naturalment' de crear un mercat de productes ecològics i locals de la comarca. En aquesta ocasió, i seguint en la línia del menjar 'eco', donem a conèixer l'Associació de Consumidors de Productes Ecològics Pa i Nous de Tous. Una entitat sense ànim de lucre creada fa un any i formada per dotze famílies de la mateixa població.

L'associació va enviar una delegació a la Cimera del Clima a Copenhagen

Pa i Nous va sorgir de la mà d'algunes famílies de Tous interessades en el consum de menjar ecològic. Aquestes famílies van decidir ajuntar-se i crear una entitat per a facilitar la compra d'aquest tipus d'aliments, seguint l'exemple d'una idea semblant creada a Santa Coloma de Queralt, l'Associació de Consumidors de Productes Ecològics El Timó.

L'entitat, formada per dotze famílies, fa una comanda quinzenal a diferents productors de menjar ecològic, entre els quals destaca com a principal proveïdor l'empresa familiar Cal Valls, de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell). Aquesta empresa, dedicada al cultiu de vegetals ecològics des de 1978, cultiva una superfície de 33 Ha, part de les quals estan en 'any zero' o 'conversió a l'agricultura ecològica'. Els seus cultius més importants són el tomàquet, el cereal, la ceba i el pebrot.

Però no totes les comandes de l'associació van dirigides a aquesta empresa, també en fan a d'altres llocs de la comarca de l'Anoia. El secretari de l'entitat, en Daniel, ens explica que cada vegada és menys difícil trobar menjar ecològic i que, per exemple, la carn l'adquireixen a Maians i Argençola, i el iogurts de La Llacuna. També ens diu que ells mateixos són productors d'aliments naturals.

Organitzats en comissions

Pa i Nous de Tous s'organitza en tres comissions. D'una banda, hi ha el grup encarregat de recollir la comanda feta cada quinze dies per cada família i enviar-la als proveïdors. Un altre grup de famílies formen la comissió repartidora, que s'encarrega de repartir el menjar demanat a cadascú. I, finalment, hi ha una secció encarregada de comptabilitzar què ha de pagar cada membre per allò que ha comprat.

Segons en Daniel, el fet d'haver-se organitzat com una associació fa que el preu dels productes adquirits sigui més barat que si el compressin en botigues especialitzades en menjar ecològic, i que, al cap i a la fi, els preus no varien dels de la resta de menjar comprat en un mercat quotidià. També ens comenta que el límit de famílies a l'associació és de dotze, per tal de poder oferir el servei de la manera més àgil i eficient possible. Però explica la possibilitat que, si alguna família vol saber com funcionen, pot participar en una de les comandes. Després, si està interessada a continuar, es recomana buscar altres famílies per a crear un nou nucli.

Productes de casa

Com a curiositat ens explica que el nom de l'associació, Pa i Nous de Tous, està relacionat amb un dels productes emblemàtics del poble i recull l'essència de l'entitat, relacionada amb el menjar local, essent aquests productes —pa i nous— uns dels més bàsics de la dieta.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.