TORNAR

Un país de Pastorets

Aquestes festes es faran més de 250 representacions dels tradicionals Pastorets en 52 municipis de Catalunya. A l’Anoia es fan a Igualada i a Calaf

societat
Dijous, 21 desembre 2023. 14:07. Redacció AnoiaDiari.

El passat diumenge 10 de desembre va aixecar el teló, a Ulldecona, la temporada de Pastorets 2023-2024 de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, que comptarà amb més de 250 funcions repartides per 52 municipis del territori català, amb la participació de 63 grups teatrals. La coordinadora preveu que hi hagi entre 6.000 i 7.000 persones involucrades en les representacions, els grups portaran a escena 255 funcions a les quals s’espera que hi assisteixin entre 60.000 i 65.000 espectadors, xifra que espera superar les 58.500 persones de públic de la temporada passada. A l’Anoia es podran veure les representacions dels Pastorets d’Igualada (17 i 26 de desembre i 7 i 14 de gener, al Teatre Municipal Ateneu) i a Calaf (25 i 30 de desembre i 6, 7 i 14 de gener, al Casal de Calaf ). Tancaran la temporada els Pastorets del Vendrell el 4 de febrer.

Una cita indispensable al calendari Nadalenc

Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre; la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única. Amb una gran diversitat de textos i formats; totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat; i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents; fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.

Els textos dels Pastorets programats en l’àmbit de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya tenen diferents autories, totes elles representatives d’aquest gènere d’espectacles nadalencs. Sovint es posen en escena en versions i adaptacions lliures dels mateixos grups. Majoritàriament, la font de text més utilitzada és la de Josep M. Folch i Torres, que en l’obra original té el títol “Els Pastorets o l’Adveniment de l’infant Jesús” (1916).

Tanmateix, són rellevants també les representacions del text “L’Estel de Natzaret” (1903) de Ramon Pàmies i Pina; “El primer Nadal dels Pastors” (1923) de Rossend Fortunet i Busquets; i “El Bressol de Jesús” (1891), de Frederic Soler i Hubert, Serafí Pitarra. Igualment, en algunes poblacions es presenten altres textos: “La Flor de Nadal” de Francesc d’Assís Picas i Pons; “Jesús és nat”, de Josep Miralles i Salvador Prat; “L’estrella de Nadal” de Josep C. Tàpies i Rafael Anglada; “La Rosa de Betlem” de Ramon Turull i Bargués; i “Ara ve Nadal” de Domènec Miquel i Ribas, entre d’altres.

Són poques les experiències culturals que avui dia trobem descentralitzades i amb una forta presència arreu del territori català. Els Pastorets en són un gran exemple per simbolitzar la diversitat i diàspora de grups d’arreu del país. Són 65 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 32 grups de Barcelona (49,2%), 14 de la Catalunya Central (21,5%), 6 de Girona (9,2%), 5 del Penedès (7,7%); 5 del Camp de Tarragona (7,7%); 2 de Ponent (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,5%).


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.