TORNAR

Les parròquies d'Igualada afirmen que no ofereixen un projecte per 'sortir del pas' del problema de l'ocupació

Editen un full parroquial on donen a conèixer el seu posicionament

societat
Divendres, 31 gener 2014. 10:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les parròquies d'Igualada han editat un full dominical dedicat exclusivament al tema del Casal Interparroquial i als joves de l'Espai dels somnis en el que remarquen l'existència d'un projecte de millora que s'havia de posar en marxa just abans de l'arribada dels joves.

Seu de l'Arxiprestat Anoia-Segarra a Igualada

Les Parròquies d’Igualada afirmen estar ''decidides a tirar endavant la renovació del Casal per a que segueixi servint a tothom'' i afirmen que volen treballar per a que el Casal sigui ''de tots''

En aquest sentit reiteren el que ja va avançar Mossèn Massana aquest dimecres al vespre, afirmant que 'el Casal es va tancar l’1 de gener de 2009 perquè no reunia les condicions de seguretat necessàries'' i que ja ''des d’abans del seu tancament, les parròquies d’Igualada havien treballat per la seva renovació, de manera continuada, amb la idea de que com més aviat millor, les parròquies i entitats poguessin disposar d’aquest espai que complementa els espais parroquials, que són insuficients per algunes de les activitats''.

Expliquen que el primer projecte es va presentar públicament va ser el 2008, i '' tenia la dificultat que requeria la modificació d’un pla urbanístic que finalment no es va aprovar. Del procés públic se’n van treure algunes aportacions (reducció del cost, optimització d’espais...)''

Aleshores- continuen - ''es va haver treballar en l’elaboració del segon projecte (any 2011) que, a diferència de l’anterior, aprofitava les estructures de l’actual edifici. Malgrat tot, la incidència de la greu crisi econòmica i la redefinició del projecte va requerir continuar treballant fins al projecte que al juliol del 2013 ja s’havia presentat a dos organismes interns del Bisbat com a fase prèvia a la seva execució. Aquest projecte és la base del que volem tirar endavant''.

Per tot això, asseguren que no estan ''oferint un projecte per ‘sortir del pas’ del problema actual: si no que durant aquests cinc anys s’ha estat treballant, afrontant les diferents dificultats econòmiques, tècniques i legals, que havien portat ja a un projecte madur, que respon a les necessitats reals i és viable tècnica i financerament''.

També reiteren que mai han ''abandonat el Casal ja que l’hem seguit atenent, responent als problemes causats per un espai en desús. Hi ha una amplíssima documentació de dona fe de tot això''.

En el full parroquial s'explica que 'en l’actualitat estem a la fase d’execució de la renovació viable del Casal, però oberta a ampliacions en el futur. En aquesta fase és quan ens hem trobat amb l’arribada d’un grup de joves d’Igualada, presents des de fa mesos a l’espai del Casal. En els diferents contactes que hem tingut, hem de destacar molt positivament les seves ganes per fer coses per als altres, amb un desig de millora social, i amb uns criteris de justícia, solidaritat i de denúncia de les injustícies tan propis de l’Església''. Manifesten també que s'alegren que ''el jovent d’Igualada tingui aquestes ganes de treballar per al seu propi futur i el del conjunt de la societat. És una llavor que esperem que animi la iniciativa dels joves a la ciutat''.

En el full també s'exposa que ''mentre durin les obres d'adequació les parròquies igualadines ofereixen als joves ''els espais parroquials de la ciutat perquè puguin continuar amb les seves activitats. Hem comprovat que els locals parroquials que se’ls ha ofert, poden encabir perfectament les activitats que estan duent a terme. Una vegada el Casal estigui rehabilitat, podran utilitzar-lo juntament amb totes les entitats i institucions que en vulgui fer ús''.

''mai no es va dir cap nom, ni denunciar cap persona concreta''

Les parròquies igualadines asseguren que volen arribar a un acord ''per a que es pugui tirar endavant la renovació del Casal d’Igualada''. Reconeixen que ''per tal d’evitar tenir responsabilitats davant un hipotètic accident es va denunciar la presència no autoritzada en aquests espais'', però recalquen que ''mai no es va dir cap nom, ni denunciar cap persona concreta''. Conclouen que ''ara cal centrar el debat en com podem tirar entre tots endavant el Casal. És un projecte compartit que volem fer compatible amb els projectes que els joves estan tirant endavant. No cal dir que l’eina ha de ser la força del diàleg i la del sentit comú, mai la confrontació''.

Al final del full parroquial s'explica que es vol ''un espai obert a tothom i que sigui el continuador d’una gran història de decennis de servei a les iniciatives i a les trobades de generacions d’igualadins. Tot això, sense tancar les portes a ningú, pensi com pensi'' i s'exposa els serveis que oferirà el Casal després de la reforma: ''Una sala d’actes gran on poder realitzar activitats culturals, conferències, exposicions i tota mena de reunions, un espai a l’aire lliure, obert a la ciutat, punt de trobada dels igualadins, espais per a la pràctica de l’esport per als joves, sales i espais polivalents per a la catequesis i reunions per a les activitats de les parròquies i d’aquelles entitats que en vulguin disposar''.


11 Comentaris

M

Montserrat

Igualada

2 de febrer 2014.17:11h

Respondre

Estic completament d’acord amb el Jordi. Ara resultarà que alguns ens volen fer creure que el culpable de tot plegat és el propietari del local per tenir-lo abandonat, i que aquets pobres nois... Llegir més que l’han ocupat il•legalment tenen tota la raó.

Si la tinguessin, suposo que el jutge o jutgessa no els hauria ordenat que el desocupin, per tant, si fem cas a la llei ja es veu clarament que inclús abans de celebrar-se el judici el jutge o la jutgessa ja ha decidit que la ocupació no és correcta i s’ha de retirar.

Tot lo altre que es diu, que si el bisbat tenia un projecte o no el tenia, que si l’ajuntament els tenia d’haver donat un local o no els el tenia de donar, esta fora de lloc, el jutge o jutgessa diu que el dia 13 han d’abandonar l’ocupació i punt, i per molts somnis que un pugui tenir (jo també en tinc molts), això s’ha de complir perquè o diu la llei.

Altre cosa és que es puguin posar d’acord la propietat i els ocupes, que penso que per aquí tenien d’haver començat, o els ocupes i l’ajuntament, que pel que s’ha dit, aquest ja els hi va oferir uns locals que els altres no van acceptar perquè el volien auto gestionar ells amb tots els drets i sense que ningú els imposes cap norma d’actuació.

Penso sincerament que aquets nois i noies que han ocupat el Casal pequen una mica o molt de prepotents, creuen que tenen dret a tot i volen que tot se’ls hi doni fet, que s’han agafat la ocupació com el motiu principal del seu projecte: ser uns ocupes autogestionaris, i així dubto que al final aconsegueixin fer cap cosa excepcional o fora de lo normal pel jovent de la ciutat. Hi ha molts joves que fan multitud de coses per Igualada i pels que la ciutat s’ha de sentir orgullosa, però no crec que aquest sigui el cas dels ocupes del Casal.

Ja se que es molt més fàcil anar-los-hi a favor en lloc d’estar a contracorrent, i que algú s’enfadarà pel que he escrit, però penso que si els hi volem fer algun favor també val la pena que algú els hi digui alló que verdaderament pensa en lloc de riure’ls-hi simplement les gràcies

m

manel

igualada

2 de febrer 2014.15:35h

Respondre

Aquest dels bisbat son els que no paguen l ibi... oi?

I

Irene

Igualada

1 de febrer 2014.17:22h

Respondre

El projecte estava tancat en clau en un calaix des de feia anys perquè el Bisbat no va voler tirar-lo endavant i ara amb el pes del desallotjament s’han reactivat per tombar arguments i evitar-se... Llegir més el merder. No hi havia ni tant sols el permís d’obres sol·licitat a l’Ajuntament. Si fos veritat que just l’anaven a iniciar quan van entrar els joves aquest permís l’haurien de tenir, s’hagués fet públic la voluntat d’iniciar aquest projecte i no haguessin esperat 6 mesos a asseure’s a una taula amb ells (perquè recordeu que només ho han fet quan hi ha hagut ordre de desallotjament).

Em sembla a mi que qui va putejar (i perdoneu l’expressió) al mossèn Massana al seu moment va ser el Bisbat i que si aquest projecte s’acaba fent serà gracies als joves que els van fer posar les piles.

Molta façana i poques veritats aquest Bisbat.

J

Jordi

Igualada

1 de febrer 2014.11:13h

Respondre

No defensaré ara l’esglesia si no la propietat.
Un propietari no té perquè donar explicacions de si té o no un projecte.
Un propietari no té perquè nogociar amb la vas okupada.
Un propietari... Llegir més no té perque oferir obligatoriament la seva propietat a ningú.
Podria afegir altres consideracions.
Per què dimonis s’acusa o es culpabilitza a un propietari de no negociar? O de no oferir els seus espais? O de no donar explicacions sobre si tenia o un un projecte.
Massa anys de bonança de pensar que tot es de tots, que tot és gratis i qui no ho deixa ja és sospitós.
Després si voleu ja entrarem en si l’esglesia som tots, de si es va pagar el Casal entre tots o del que vulgueu.
Al meu entendre un propietari no té perquè donar explicacions de res, ni cedir res, ni negociar res, menys encara amb la casa okupada.
Fa dècades que no vaig a missa i me la bufa tot el que porti sotana. Això no treu que cal respectar la propietat.
Si ara des del bisbat expliquen el projecte, negocien, ofereixen o dialoguen els felicito. En cap cas crec que els okupes tunguin cap dret ni raó.
Al meu entendre, i em puc equivocar, aquests joves són producte d’aquesta generació que si que s’implica i té ganes de fer coses (els felicito) però parteixen de principis fruit de 20 anys de ”tot gratis”

S

Sr. Jo

31 de gener 2014.22:51h

Respondre

Maria, qui els hauria de cedir un espai (ja des del principi, quan se’ls hi va demanar abans de l’ocupació) és l’ajuntament. Tampoc entenc que qui els n’hagi de deixr un sigui... Llegir més l’església. El conflicte d’un espai per joves autogestionat és amb l’ajuntament des d’un principi, l’església s’hi troba involucrada perles circumstàncies i prou

L

Lola

31 de gener 2014.18:08h

Respondre

Caram Maria, has posat el dit a la llaga. Tant de bo aviat es solucioni i tothom quedi content.

E

Elena

Igualada

31 de gener 2014.17:38h

Respondre

Primer: tenieu el projecte en marxa i, després de 6 mesos que els joves estan al casal, se us acut dir-ho ara. Clar.
Segon: que la força és del diàleg? que no voleu confrontació? Diu molt... Llegir més d’això anar per la via penal i no començar a parlar amb els joves fins fa un mes. I si, a més, hi ha dos noms denunciats.

M

Maria

Igualada

31 de gener 2014.16:38h

Respondre

La premisa major de la vostra argumentació (l’abandonament, sense projecte..) ara resulta que és falsa. Tot això que us passa és per no preguntar abans i informar-vos millor. Encara no heu... Llegir més aclarit perquè vau anar a veure l’Ajuntament i no als rectors. Suposo perquè tenieu ganes de fer la ”performance” okupa. LAMENTABLE. Quan tindreu una mica de dignitat, escoltareu als altres, que a més tenen la bona fe de respectar-vos el projecte?. O es que el projecte simplement és la ’peformance’?.

r

roger

31 de gener 2014.15:43h

Respondre

el bisbat funciona a cop de titular: ahir deua una cosa per rentar-se la cara sobre l’abandonament i ara, com que se’ls hi veu el plumero, afirmen que fa anys que justament volien fer aquest... Llegir més projecte. #vahomeva

j

josep

Igualada

31 de gener 2014.12:56h

Respondre

Últimament sento que totes les parts parlen de diàleg i predisposició a trobar-hi solucions. És una bona notícia. No entenc que calgui tensar la situació i arribar a un desallotjament. Pactant... Llegir més abans amb el bisbat una proposta a curt termini es podria abandonar l’espai i evitar el conflicte. És massa fàcil això? interessa a algú la confrontació?

M

Marcel

Sant Genís

31 de gener 2014.11:32h

Respondre

Mentider. Hi han dues persones, dos NOMS denunciats. Ells les han denunciat. I s’enfronten fins i tot a penes de presó.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.