TORNAR

El Pla Director deixa fora Can Morera i Can Titó però apunta a "grans parcel·les" a Jorba i l'Aeròdrom

Les conclusions també assenyalen ”la continuïtat dels polígons amb el sòl urbà”

societat
Dimarts, 2 març 2021. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Després de mesos d'estira-i-arronsa, el document definitiu de la participació feta exclou les àrees de Can Morera i de Can Titó del Pla Director d'Activitats Econòmiques de la Conca d'Òdena. Les conclusions apunten a un "desenvolupament per fases" de les noves ubicacions industrials. 

Ha conclós el procés participatiu sobre el futur Pla director urbanístic (PDU) de l'activitat econòmica de la Conca d'Òdena. Segons la Mancomunitat, "amb 1.143 propostes recollides sobre el model econòmic que es vol per a la zona, les seves oportunitats d'inversió i quins es consideren els espais més idonis al territori per acollir l'activitat econòmica i industrial". Les conclusions "de les parts oposades" (hi ha partidaris del desenvolupament de grans parcel·les i els contraris) coincideixen "en descartar Can Titó i Can Morera". Ara bé, la MICOD destaca que "s'aposta per l'entorn de l'Aeròdrom i del Parc Tecnològic de Jorba-Igualada". L'ens supramunicipal apunta que els resultats del procés de participació es valoraran "en profunditat i es tindran en compte durant la redacció del PDU. L'objectiu és dinamitzar la Conca amb nou sòl d'activitat econòmica destinat, preferentment, a l'obtenció de parcel·les de gran superfície en els àmbits del Parc Tecnològic i Empresarial d'Igualada-Jorba i entorn de l'Aeròdrom". Una implantació "per fases". 

Unes 1.300 aportacions

Hi han pres part un total de 1.300 persones, de les quals 231 han fet aportacions, tant ciutadans individuals com representants d'una vintena d'entitats empresarials, sindicals, veïnals o de defensa del territori. Tot el procés, que es va iniciar el juny de 2020, ha estat telemàtic, vehiculat a través del web participa.gencat.cat. El Departament de Territori i Sostenibilitat va formular aquest pla consensuadament amb els set municipis que formen part de la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d'Òdena (Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui, Òdena, la Pobla de Claramunt, Jorba i Castellolí) per facilitar la implantació de noves activitats empresarials a la zona, promovent noves inversions, generant nous llocs de treball i donant suport a la consolidació del teixit empresarial existent.

L'objectiu és crear el marc urbanístic adequat per "possibilitar la delimitació i ordenació de sectors d'activitat econòmica d'interès supramunicipal. També establirà les condicions del seu desenvolupament amb la màxima integració i coherència amb els valors ambientals, paisatgístics, patrimonials i culturals del territori. Finalment, haurà de preveure les infraestructures necessàries i establir l'ordenació detallada dels sectors". La Mancomunitat apunta que "la llei no obliga a realitzar processos de participació ciutadana abans de començar a elaborar un PDU. No obstant, el Departament de TES i la Mancomunitat van acordar endegar aquest procés" per recollir el sentir i la opinió de la ciutadania sobre el futur del seu territori.

Les conclusions exposades

Segons la Mancomunitat, "el procés participatiu ha mostrat la diversitat d'opinions existents sobre la necessitat de nou sòl industrial a la Conca d'Òdena, representant el perfil d'agents que han participat majoritàriament en el procés". El perfil d'activitat econòmica que es vol atreure "són la indústria 4.0, l'agroforestal o agroalimentària, empreses de l'entorn TIC, activitats impulsades per energies renovables i activitats aeronàutiques (drons i similars)". Es demana també "que apostin per les energies renovables i que fomentin l'ocupació local i de qualitat". També es volen activitats amb impacte tractor de pimes, empreses amb RSC (Responsabilitat Social Corporativa) i en línia amb els ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible).

Les zones per desenvolupar

La MICOD indica que s'han recollit dues grans conclusions oposades: els contraris a més sòl industrial i els partidaris de grans parcel·les, però "es detecten, com a punts en comú, que els participants aposten per l'entorn de l'Aeròdrom d'Igualada-Òdena, en primer lloc, i pel Parc Tecnològic Jorba-Igualada. En canvi, descarten els àmbits de Vilanova del Camí Sud (Can Titó) i de la Plataforma Ferroviària Nord (Can Morera)". També s'insisteix en la implantació "en el desenvolupament per fases i en ubicar els polígons en continuïtat amb el sòl urbà" i a prop de xarxes de comunicació i amb baix impacte paisatgístic.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.