TORNAR

La Plaça Castells estrena la seva nova cara diumenge

La inversió total en les dues fases de remodelació ha estat de 450.000 euros

societat
Dijous, 9 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

De l'antiga Plaça Castells, a partir d'ara, només en quedarà l'estàtua solitària d'Antoni Franch, que fa més de 200 anys va encapçalar els voluntaris d'Igualada que van contribuir a derrotar als francesos a la batalla del Bruc. Després de més d'un any d'obres en dues fases, diumenge s'inaugura la nova fesomia de la plaça.

S'ha enllestit la reforma integral de la Plaça Castells d'Igualada. Aquest diumenge, 12 de novembre, hi haurà l'acte de reobertura per al barri de Sant Agustí. A les 12h s'oferiran activitats d'animació per als veïns i les famílies i alumnes de l'Escola Pia que hi vulguin participar. Aquesta setmana s'estan enllestint els darrers detalls, com ara mobiliari urbà, enjardinament i il·luminació, abans de l'obertura definitiva.

La Plaça Castells, amb una nova cara a partir d'araL'obra s'ha dividit en dues fases. La primera, el passat any 2016, va reordenar la circulació al seu voltant, va eliminar el trànsit de vehicles de davant de l'Escola Pia i va fer accessibles tant les voreres de la plaça com les del c/ Portal. La segona, que ara ha finalitzat, ha refet totalment el seu interior, reforçant l'arbrat, millorant el reg i l'enjardinament, substituint el paviment existent, reorganitzant l'enllumenat i afegint-hi llums LED, millorant la il·luminació de la històrica façana de l'escola, eliminant una de les dues fonts actuals, renovant els bancs, construint una petita graderia de formigó i instal·lant-hi una nova zona de jocs infantils. La inversió total, d'uns 450.000 euros, també s'ha aprofitat estés a ampliar el clavegueram subterrani existent i millorar el drenatge de la plaça els dies de pluja. 

La Plaça Castells es va formar a la confluència de l'edifici de l'antic convent dels Agustins amb la cruïlla de camins entre el carrer de Sant Agustí i les rambles. Des d'aquest punt es podia prendre els camins en direcció a Lleida o Valls. Està dedicada a Narcís Castells i Comas, que va deixa importants llegats a la ciutat, destinats a la millora de la sanitat i de l'ensenyament. A la plaça hi havia l'antic convent dels Agustins, fundat al segle XIV, amb un claustre bona part del qual va ser destruït durant la guerra civil de Joan II, l'any 1465. L'any 1483 es va iniciar la construcció de la capella de la Mare de Deu de la Pietat. La façana actual de l'edifici de l'Escola Pia, influenciada per l'estil modernista, es va acabar de construir a l'any 1908. La plaça va ser remodelada amb la seva forma actual l'any 1956 i va ser aleshores quan es va instal·lar l'escultura dedicada a Antoni Franch i Estalella, un dels organitzadors de la resistència contra les tropes napolèoniques. La figura de bronze va ser realitzada per l'escultor igualadí Ernest Marco i Ferrer.

Fa deu anys, en el marc del Projecte d'Intervenció Integral del Barri de Sant Agustí es va preveure ja la reforma de manera que aquest inclogués una part de l'àmbit territorial del barri de les adoberies, adjacent a l'àmbit original, i que era susceptible d'acollir actuacions de millora en els àmbits social, econòmic i territorial, mantenint els objectius inicials del projecte. En aquest nou context es va determinar no executar la totalitat de l'anterior projecte per a la urbanització de la plaça, però sí que es va estimar mantenir una inversió i fer una millora notable en l'accessibilitat, la mobilitat i la seguretat, que és la que ara s'ha completat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.