TORNAR

Què es podria fer al barri del Rec?

Els estudiants del postgrau d’Elisava ‘Habitatge Estratègic: Mobilitat i Temporalitat’ desenvolupen cinc projectes pel barri

societat
Dilluns, 5 març 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El barri del Rec d’Igualada ha estat durant mig any l’objecte d’estudi d’un grup d’alumnes d’Elisava dirigits per l’arquitecte Txatxo Sabater. Finalment es van presentar el passat divendres un total de quatre projectes que dibuixen diferents possibilitats pel barri i que tracten de treballar dins d’un concepte diferent de l’urbanisme a partir d’una distribució híbrida del sòl.

Txatxo Sabater explica alguns projectes

Des d’un hotel social per a famílies desnonades fins a un espai de coworking amb una xarxa habitacional per pernoctar. Els alumnes vinguts de diferents matèries – Dissenyadors d’interiors, industrials, enginyers civils, arquitectes...- i de diferents nacionalitats –veneçolans, austríacs, mexicans, brasilenys...- han estat treballant per desenvolupar diferents projectes en el camp de l’habitatge estratègic i en l’entorn del barri del Rec d’Igualada.

Amb el suport i acompanyament de ‘Els Amics del Rec’ i amb la tutela dels professors responsables del programa de postgrau, Txatxo Sabater i Ricardo Guash, han creat els seus plànols prenent com a base dos espais diferents, l’antiga fàbrica de Martí Enrich i uns solars vacants.

Projectes innovadors

Per a la fàbrica de Martí Enrich, un grup dels estudiants van proposar un hotel social per a famílies desnonades. En aquest projecte s’ha tingut en compte que es tractaria d’un habitatge transicional, per això els domicilis tenen una gran flexibilitat funcional, però no per això s’ha menystingut l’experiència dels més petits, és per aquest motiu que podem veure, en les àrees de circulació interior, un espai per als jocs infantils.

Un altre projecte dissenyat en el marc de l’antiga fàbrica és un coworking amb locals de treball i estudis amb xarxa habitacional de pernoctació. La idea d’aquest projecte és evitar el desplaçament diari de casa a la feina i facilitar l’arrelament de noves i petites empres o negocis.

Pel que fa als solars vacants, un grup de treball va proposar un edifici d’habitatges tutelats per a la gent gran. Estarien destinats a aquelles persones amb autonomia per a la vida quotidiana ‘go go’. Un altre dels projectes estudia la possibilitat de fer un centre de dia i vida assistida pels avis sense autonomia ‘no go’. En aquest projecte hi ha cambres individuals i en cohabitació. Finalment, en el solar vacant de darrera Cal Granotes es va fer una hipòtesis d’ús com a estació de repostatge de vehicles elèctrics i caravaning park.

Sòl híbrid

Txatxo Sabater, un dels responsables del postgrau Habitatge Estratègic: Mobilitat i Temporalitat, assegura que els projectes estan basats en una nova manera de pensar l’urbanisme: ‘un urbanisme que no contempla per anticipat els usos del sòl’ d’aquesta manera, Sabater afirma: ‘el sòl no cal que sigui industrial, residencial o d’equipaments, pot ser híbrid’. El professor també aposta per la barreja entre els cohabitants.


1 Comentaris

L

Lluís Soriano

Igualada

5 de març 2012.10:48h

Respondre

Interessant projecte,.... per fi una proposta amb senderi,...utòpica com l’alçada d’un campanar, pero a la fi una proposta. Ara, qui ho financiaria? ..., tu, ell,...., vosaltres, ells, la... Llegir més caixa, el banc de santander?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.