TORNAR

Divendres es presenta el llibre que explica el perquè dels noms d''Els carrers i les places d’Igualada'

Un treball fet a consciència que es podrà ampliar amb el pas dels anys

societat
Dijous, 16 juliol 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

"Tres persones apassionades per la recerca i també apassionades per la ciutat". Així defineix el batlle Marc Castells a Antoni Dalmau, Teresa Miret i Marta Vives, que han elaborat un llibre sobre el nomenclàtor dels carrers d'Igualada.

Els carrers de l'Amor, la Caritat, la Dansa, les Delícies, el Repòs, les Varietats o la Virtut, reflecteixen noms d'"hàbits i valors desitjables" que els segles XIX i XX es van traslladar al nomenclàtor d'Igualada. Ara, els secrets del perquè dels noms dels carrers d'Igualada, es presenten aquest divendres en un llibre: 'Els carrers i les places d'Igualada. Nomenclàtor i història'. Serà al claustre de l'Escola Pia, amb els autors Antoni Dalmau, Maria Teresa Miret i Marta Vives, que l'han escrit amb la voluntat de cobrir un buit existent en la bibliografia de la nostra ciutat, en una obra que conté informació històrica de cadascun dels carrers de la capital de l'Anoia, a més d'una selecció de fotografies procedents de l'Arxiu Fotogràfic d'Igualada.

Amb aquest treball "volem actualitzar i normalitzar la citació dels noms dels carrers de la ciutat i recollir aspectes de la història igualadina que són desconeguts o corren el
risc de passar a l'oblit." Per aconseguir-ho, els autors han fet un buidatge tan exhaustiu com ha estat possible de tota la bibliografia igualadina, tant llibres com premsa local, fulletons, catàlegs, programes, etc. Els resultats d'aquest treball es presenten en forma d'una fitxa per a cada carrer, que en recull la descripció, el nom, el resum històric i les cases, amb la descripció número per número de totes les que tenen un significat especial per la seva arquitectura, per les botigues que hi ha hagut, per les entitats que ha acollit o pels fets històrics que s'hi ha produït.

Segons Dalmau, "tota la informació que conté el llibre s'anirà ampliant, actualitzant o esmenant a la pàgina web de la Revista d'Igualada, des d'on es podrà ser consultar d'aquí un temps, així que tothom podrà tenir a l'abast totes les dades relacionades amb els 322 carrers i les 38 places que s'han estudiat en aquest exhaustiu treball." Dalmau destaca que "tots aquests procediments són inèdits, no coneixem precedents d'aquest tipus d'obra a altres llocs de Catalunya. Un balanç historiogràfic a fons com el que hem fet aquí, no existeix a cap altra ciutat."

És en tot cas una "Igualada que ja no hi és. El gran interès d'aquest llibre és que ens transporta a una realitat històrica i social d'una Igualada que era la Igualada dels nostres besavis, era la Igualada dels nostres avis o dels nostres pares, però que a nosaltres mateixos ja no ens resulta tan identificable."


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.