TORNAR

Primers dies sense fum a tots els bars i restaurants de l'Anoia

Els hostalers veuen amb bons ulls que almenys s'acabi l'indefinició que ha comportat aquesta normativa

societat
Dimarts, 4 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
S'han acabat els cendrers i el fum de tabac a tots els bars i restaurants. Des d'aquest 2 de gener, quan va entrar en vigor la nova normativa antitabac, que prohibeix fumar a qualsevol establiment públic cobert, ja sigui de l'àmbit de l'hostaleria com comercial, cultural o administratiu. Diversos bars i restaurants sondejats per anoiadiari asseguren que ja han començat a complir la nova llei, i que els clients fumadors, en la seva gran majoria, s'hi resignen.

El Munich, d'Igualada, on fins fa poc es permetia fumar al tancat

Una imatge que ja és història als bars i restaurants

Des del Gremi d'Hostaleria i Turisme de l'Anoia, el president Pere Santos explica que s'ha fet una tasca informativa entre els establiments agremiats, i que tot i que plana una certa por a la possible pèrdua de clients fumadors, no creu que acabi tenint cap afectació important: 'Potser al principi, però serà una cosa més aviat temporal. Tant restauradors com clients ja estan conscienciats d'aquesta prohibició, i no té perquè derivar en conseqüències negatives', opina. El que sí que li sembla correcte 'és que s'acabi d'una vegada per totes la indeterminació que ha envoltat aquesta normativa des del principi, l'ambigüitat. Almenys ara hi haurà un criteri unificat, la prohibició total', diu Santos.

Sobre els establiments que van realitzar reformes per acollir un espai separat per als fumadors, el president del GHITA afirma que evidentment hi ha hagut queixes per una inversió important que ara no servirà per a res, però explica que de moment no hi ha constància a la comarca de bars o restaurants que vulguin fer algun tipus de denúncia o acció legal.

Fent broma, però respectant la llei

La prohibició de fumar ha estat tema de conversa aquests darrers mesos, i és això el que fa que els mateixos fumadors en siguin plenament conscients. Al bar Chumi, de Santa Margarida de Montbui, expliquen que ahir hi havia una mica de broma entre els clients, sobretot quan havien de sortir a fora a fer el cigarret. La propietària de l'establiment ha dit que el que es nota més és la disminució del temps d'estada en el bar: 'Ara van més de pressa, demanen, es beuen el cafè i marxen a fora, on sí que poden fumar', diu. De totes maneres, pensa que serà una cosa temporal, 'fins que la gent s'hi acostumi'. Personalment, també creu que pot ser uan bona oportunitat perquè els fumadors disminueixin el seu consum.

Des de la pizzeria Munich, d'Igualada, expliquen que algun client encara pregunta si es pot o no fumar —fins ara l'espai del tancat que dóna a la Rambla era habilitat per a fumadors. De totes maneres, diuen que es tracta de casos aïllats, i que la gran majoria de clients ja són conscients de la prohibició.

Pel que fa a restaurants, en molts d'ells ja no es podia fumar, però en d'altres hi havia una sala especial per a fumadors. És el cas del restaurant Exquisit d'Igualada, des d'on expliquen que aquell espai serà utilitzat ara com una sala més, lliure de fum. Sobre el temor de la pèrdua de clients, exposen que com que la prohibició serà a tot arreu, els locals no es faran mal els uns als altres amb aquest aspecte.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.