//Plugins sense CDN ?>
El novembre de l’any 2009, ara fa just deu anys, un grup de sis amics compromesos amb el barri del Rec van organitzar el primer festival Rec.0 per donar a conèixer el ric patrimoni industrial del barri. Un projecte de pla urbanístic amenaçava part del patrimoni industrial, i el grup impulsor del festival es va fixar l’objectiu de popularitzar el barri i vincular-lo a la creativitat del món de la moda, convençuts que tornar el barri a la vida era la millor manera de preservar el vell patrimoni. Després de 10 anys i 21 edicions de Rec.0, és hora de fer balanç. Què ha passat aquests deu anys?
El novembre de l’any 2009, ara fa just deu anys, un grup de sis amics compromesos amb el barri del Rec van organitzar el primer festival Rec.0 per donar a conèixer el ric patrimoni industrial del barri.
Un projecte de pla urbanístic amenaçava part del patrimoni industrial, i el grup impulsor del festival es va fixar l’objectiu de popularitzar el barri i vincular-lo a la creativitat del món de la moda, convençuts que tornar el barri a la vida era la millor manera de preservar el vell patrimoni. Després de 10 anys i 21 edicions de Rec.0, és hora de fer balanç. Què ha passat aquests deu anys?
S’ha dit moltes vegades que Igualada vivia d’esquena al Rec, i és cert. La mala fama de la indústria adobera i un mal planejament urbanístic havien abocat durant dècades el Rec a ser un barri semi abandonat, tot i la seva proximitat amb el nucli urbà. Ningú dubta que si una cosa s’ha aconseguit en aquests deu anys, és que la ciutadania ha redescobert el Rec, n’ha canviat la percepció i ha pres consciència del seu valor patrimonial. I no només a Igualada; arreu de Catalunya el Rec és ara un espai conegut per a molta gent i associat als valors de la moda, la innovació i la creativitat.
25 nous locals aporten més vida al Rec
La normativa urbanística limita molt els usos del barri, impedeix que s’hi pugui viure —el sòl està qualificat d’industrial i no de residencial— i també limita molt l’entrada de noves activitats econòmiques. Així i tot, el barri s’ha convertit en un lloc atractiu per entitats, estudis creatius i empreses que han vist el Rec com una aposta de futur i han optat per rehabilitar antigues fàbriques i instal·lar-s’hi. En total són més d’una vintena els nous negocis i entitats que han obert al barri en aquests deu anys.
Entre els nous locals hi ha negocis ja consolidats com el Restaurant i l’Hotel Somiatruites, el viver i bar del Kiosk del Rec, l’empresa de moda David Valls, o l’outlet de la marca Macson, o equipaments com l’Adoberia Bella rehabilitada i convertida en seu del Clúster de la pell. També s’hi han instal·lat estudis de disseny i interiorisme, associacions culturals com La Bastida i espais de cooworking com l’Associació La Maca, que apleguen dissenyadors de moda, il·lustradors, gestors culturals, dissenyadors, programadors i fins i tot artesans de cervesa.
Tots plegats han donat una injecció de vida a un barri i s’han sumat a emblemàtics negocis com El Racó dels Traginers, a equipaments com el Museu de la Pell d’Igualada i comarcal de l’Anoia, i a la trentena d’adoberies que fabriquen pell de qualitat i l’exporten diàriament arreu del món. Una suma eclèctica d’iniciatives que han contribuït a la renaixença d’un barri que estava en perill d’extinció.
Nou pla director urbanístic
Tot i que el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) impulsat pel govern municipal de Jordi Aymamí va quedar aturat per falta de consens, durant aquests deu anys no s’ha reactivat el projecte i el Rec ha viscut en paràlisi normativa. L’any 2017 el govern de Marc Castells va organitzar, juntament amb el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, el concurs d’idees “Repensem el Rec”, una consulta de projectes que va recopilar propostes d’arquitectes i urbanistes d’arreu del món després d’una sèrie de debats i intercanvis d’idees amb la ciutadania. De les 15 propostes finalistes, un jurat en va escollir tres de guanyadores que no es van arribar a materialitzar, tot i que és cert que van contribuir a mantenir viu entre la ciutadania el debat sobre el futur del barri.
A principis d’aquest mes d’octubre el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, anunciava a Igualada que la Generalitat de Catalunya redactarà i impulsarà un Pla director urbanístic (PDU) per abordar la transformació integral del barri del Rec i garantir així la conservació del patrimoni industrial, permetre l’entrada de noves activitats econòmiques modificant els usos, i resoldre els problemes de connectivitat amb la resta de la trama urbana.
Segons l’anunci fet pel conseller, el nou pla director possibilitarà la barreja d’usos residencials, de serveis i d’activitat econòmica, fet que obriria la porta definitivament a viure al Rec i a obrir-hi comerços i negocis sense les limitacions actuals. Des de Recstores asseguren que “el més important és que la reforma urbanística faci possible que el Rec tingui vida tot l’any i que el projecte Rec.0 doni per aconseguit l’objectiu pel qual va néixer”. Qui sap si d’aquí a pocs anys el festival de pop-up stores de moda desapareixerà per haver complert l’objectiu que el va fer néixer: salvar el barri. De moment, però, el què va néixer com un experiment per donar a conèixer un vell barri amenaçat s’ha convertit en un gran esdeveniment que atrau 120.000 visitants a Igualada, i no passa de moda ni té motius per desaparèixer.
Visites guiades pel barri
Per commemorar els deu anys de Rec.0, el festival vol tornar als orígens i centrar la 21a edició en la difusió de la riquesa arquitectònica del barri. Per fer-ho, organitza diverses activitats com la descoberta de l’antiga adoberia Cal Domènech, diferents workshops sobre el procés de creació artesanal del cuir i de la pell a l’estudi de l’Olga Dubovik, visites guiades a l’adoberia en funcionament, Curtits Badia, i a l’Adoberia museïtzada Cal Granotes, o l’exposició dels 10 anys del Rec.0, al Pati de Bas i Jordi, entre d’altres. Un conjunt d’activitats que no només volen mostrar què hi havia al Rec, com és la indústria de curtits i com ha evolucionat i sinó també posar en evidència com s’ha transformat el barri els darrers deu anys.
Joan
Igualada
9 de novembre 2019.18:32h
La renaixença del Rec es testimonial, més enllà d’alguns petits negocis i molt pocs habitatges. Uns dies a l’any de frenesí consumista no son la millor iniciativa per dinamitzar un barri... Llegir més d’una ciutat.