TORNAR

Rosell: 'Amb 40 dies aquí, redueixen el seu nivell de radiació'

24 infants bielorussos són acollits per famílies de l'Anoia i el Penedès

societat
Dimarts, 30 juny 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Un any més han arribat aquest estiu a la comarca uns quants infants de Bielorússia que vénen per fer el que s'anomena una 'estada de salut'. Són acollits per famílies de l'Associació Belarús, de l'Anoia i el Penedès, i durant un mes i mig comparteixen jocs, sortides, àpats i el dia a dia, però també se'ls fan revisions mèdiques, van al dentista i el contacte amb l'aire sa i la bona alimentació els ajuda a reduir el nivell de radiació que reben al seu país, encara de l'accident de Txernòbil del 1986. Molts d'ells repeteixen l'experiència des de fa anys.

Tres famílies de Carme van viatjar l'any passat a Bielorússia per conèixer les famílies dels nens acollits

Els infants reben atenció i seguiment mèdic, i revisió el dentista - foto de Pere Palomera

L'arribada a Catalunya - foto de Pere Palomera

Algunes de les famílies d'acollida d'aquest any

El contacte amb l'entorn sa els redueix el nivell de radiació del cos - foto de Pere Palomera

Fins ara l'associació Alzinar de Masquefa s'encarregava d'aquestes estades, però des de fa dos anys s'ha constituït l'Associació Belarús, amb seu a Gelida i que aplega famílies d'acollida de l'Anoia i el Penedès. El secretari de l'organització, Jordi Rosell, explica que els 24 infants, 8 dels quals estan amb famílies de Carme, Piera i Igualada, van arribar per Sant Joan i seran amb les famílies fins a principis d'agost.

Restriccions imposades pel govern bielorús

Jordi Rosell recorda que la de Bielorússia és 'la darrera dictadura que queda a Europa, i el president, a l'octubre va fer un decret presidencial endurint les condicions de sortida dels nens pels acolliments'. El decret estipula que en queden exclosos els majors de 14 anys, poden anar com a màxim 3 anys amb la mateixa família, les parelles homosexuals no poden acollir, etc. Tot i que el motiu esgrimit era 'per evitar que retinguessin els infants i no els volguessin tornar al seu país', el motiu real és 'clarament polític - afegeix Rosell - la limitació d'edat és perquè no els interessa que vegin gaire món, ni que creïn massa lligams amb famílies d'acollida'.

Tot i que l'estat espanyol es va negar a signar el conveni bilateral que demanava el govern bielorús i va negociar aquestes limitacions a través de les ambaixades, no va servir de res i els majors de 14 anys han quedat fora de l'acolliment. 'Algunes associacions s'han plantat i han dit que amb aquestes restriccions no feien l'acolliment, però nosaltres hem preferit que si de 26 només en deixaven venir 24, que fóssin aquests i no cap' ha explicat el secretari de Belarús.

La bona alimentació d'aquests dies els ajuda a afrontar millor la resta de l'any

Aquestes 'estades de salut' estan reconegudes per l'Organització Mundial de la Salut. Segons expliquen des de Belarús, l'OMS ha certificat que amb només els 40 dies que surten d'allà, amb un clima sa, menjar no contaminat, rebent el sol... els permet reduir molt els nivells de radiació que tenen al cos.

Rosell explica que el grup d'acollida d'Osona els va un control radiològic al arribar i al marxar, 'i la diferència és considerable'. I és que el principal motiu d'aquesta acollida és que aquests infants puguin recuperar una mica de salut per afrontar millor la resta de l'any.

El secretari recorda que 'tot i que l'accident va ser fa 23 anys, el 1986, aquests nens, que han nascut més de 10 anys més tard, estan igualment exposats a un subsòl, un entorn i uns aliments contaminats per la radiació'. Si bé els infants que naixien els mesos i anys més propers a l'accident nuclear de Txernòbil patien importants malformacions, ara no tenen un risc tan elevat però segueix existint, aquest risc, i pateixen de problemes de tiroides, hi ha un índex força més elevat de leucèmies, de'ls descompensa el colesterol... 'El país, entre això, la dictadura i la situació econòmica arrossega uns anys molt delicats'.

L'acolliment

A finals d'any, entre el novembre i el desembre, es fa una campanya d'informació per a possibles noves famílies d'acollida i de cara a principis d'any ja es pot tenir la llista i es pot fer la petició d'infants. 'Treballem amb una ONG de Minsk que és qui porta els acolliments arreu de l'estat i també d'altres països' explica Rosell.

La gran majoria de famílies repeteixen l'experiència normalment amb els mateixos infants que l'any anterior, i les noves famílies demanen un infant que per edat s'adeqüi més a la família que l'acollirà, 'per desgràcia hi ha molts més nens que famílies d'acollida'.

Després de fer la petició i que sigui acceptada queden 15 dies de paperassa entre visats, permisos...tramitació administrativa.

El finançament

Rosell explica que tot i que la família d'acollida es fa càrrec de l'infant que acull, es busca també col·laboracio econòmica dels ajuntaments, i també ajudes indirectes com les matrícules dels esplais o de la piscina de franc. També al llarg de l'any Belarús organitza activitats per recaptar fons, i tot el tema mèdic, es fa amb voluntaris, oculistes i dentistes que els fan la revisió gratuïtament, i també disposen del carnet de l'Institut Català de la Salut, que els el facilita la Generalitat.

Més informació

Podeu seguir el dia a dia dels infants acollits aquest any a través del blog de Belarús.

Per detalls del projecte d'acollida i de l'accident nuclear de Txeròbil podeu consultar a la web de Belarús.

Podeu veure més imatges de les anteriors acollides i les activitats fetes des dels primers acolliments a la web


1 Comentaris

M

Maria

Igualada

30 de juny 2009.09:37h

Respondre

No ho coneixia, gràcies per acostar-nos aquest projecte. És cert que l’accident nuclear de Txernòbil ens va impactar molt a tots, però com sol passar amb les desgràcies de fora del propi... Llegir més pa´sis, amb el temps cauen en l’oblit. Sort que hi ha gent com belarus que segueix recordant-se dels més febles.
Felicitats per la feina feta!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.