TORNAR

Les sinergies entre les TIC i el sector tèxtil centren una jornada intensa a l'Adoberia Bella

Diversos ponents van tractar les tecnologies que es poden aplicar per innovar en el tèxtil

societat
Dissabte, 26 novembre 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La relació entre el sector tèxtil i les TIC és fecunda i llarga en el temps. Igualada va ser la seu aquesta setmana d'una matinal dedicada al vincle entre les noves tecnologies i el ram tèxtil, on es van explorar les noves possibilitats que bateguen en aquesta col·laboració.

El passat dimecres 23 de novembre l'Adoberia Bella d'Igualada va acollir la Jornada d'Innovació TIC en el sector tèxtil. L'acte, organitzat pel CTecno (Cercle Tecnològic de Catalunya), amb la col·laboració i el patrocini de la Diputació de Barcelona, va debatre sobre com les tecnologies TIC poden millorar i potenciar la innovació en el sector tèxtil. Marc Castells, alcalde d'Igualada i Vicepresident segon de la Diputació de Barcelona, juntament amb Jordi William Carnes, President del CTecno, van ser els encarregats de donar la benvinguda a la Jornada d'Innovació Tic en el sector tèxtil. Castells va remarcar que els serveis de qualitat sempre es donen en la indústria, la qual conflueix amb el sector TIC, mentre que Carnes va explicar que el CTecno aposta per obrir-se i treballar amb tot el territori català per fer-lo més competitiu.

Desenes de persones van assistir a les jornades, a l'Adoberia BellaSota el títol "Com una innovació tèxtil va catapultar les tecnologies digitals", la conferència del doctor Llorenç Valverde, matemàtic, doctor en informàtica i catedràtic de la Universitat de les Illes Balears, va evidenciar que la relació entre les TIC i el tèxtil va inspirar la creació de la primera màquina programable. Valverde ho va demostrar explicant la història del teler de Jacquard, que amb les seves fitxes perforades va ser la primera màquina programable. Més tard, el teler de Vaucanson, completament automàtic, va inspirar el primer ordinador. "Qualsevol invent que tingui èxit, genera versions millorades" i "sense fracàs no hi ha innovació", va sentenciar Valverde.

Després de l'esmorzar va tenir lloc la taula rodona, moderada per Miquel Soler, Director del Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de l'Escola de teixits de Canet de Mar. Entre els ponents es va examinar i debatre quines innovacions TIC es poden aplicar a la indústria tèxtil. Rafel Abenoza, Gerent Tècnic d'Intarex, va presentar un software que permet fer el seguiment d'una col·lecció de forma gràfica. "El cicle de vida del disseny i la producció abans era cosa del món local, avui en dia es dóna simultàniament a llocs distants", va assegurar.

Des de la vessant de centre tecnològic, Lídia Morcillo, Managing Assistant Head of Innovation a Fitex (Fundació per la innovació tèxtil), va explicar els quatre eixos d'actuació: R+D+I, prototipatge, internacionalització i formació. Morcillo va presentar un projecte d'impressió 3D amb polímers aplicat a la indústria tèxtil. "La tecnologia 3D té com a objectiu ajudar en els canvis de comportament dels consumidors, la sostenibilitat i la digitalització", va dir.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.