TORNAR

Tocar de peus a terra té el seu risc

societat
Dimecres, 4 agost 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Diuen que caminar descalços pels carrers de les ciutats suposa un risc per a la salut. Ho adverteixen els podòlegs, contradient els suposats beneficis que asseguren que comporta els qui ho practiquen: ells creuen que així els peus s'airegen més, descarreguen millor l'electricitat acumulada pel cos i és més natural. També s'apunta que els corredors descalços pateixen menys lesions. La realitat dels qui hi entenen, però, parla més aviat d'infeccions, inflamacions, fongs, dermatitis i berrugues, entre altres problemes, així com l'augment de la pressió en determinats punts dels peus.

Aquest costum de no utilitzar calçat, originari d'Austràlia i Nova Zelanda, s'ha estès al centre d'Europa i als Estats Units. Però els podòlegs consideren que només pot ser bo caminar un temps limitat i si es fa sobre terres tous, fet que no succeeix a l'asfalt o voreres de les ciutats. De fet, sentencien que el calçat va sorgir justament per defensar el peu d'aquest tipus de sòls quan els primers éssers humans es van tornar sedentaris.

No deixa de sobtar, aleshores, que algun altre estudi conclogui que els esportistes que corren utilitzant sabates esportives i que tendeixen a recolzar el peu al taló, podrien patir més risc de lesions que aquells qui ho fan descalços; aquests darrers trepitgen el terra recolzats en la part davantera del peu o, a vegades, amb el peu pla. I els qui corren descalços estiren més la punta del peu abans d'arribar al terra, generant forces de col•lisió menors, eliminant el xoc de l'impacte, fent més còmoda la pràctica i minimitzant el risc de lesions. Alguns dels practicants (l'afició va en augment!) també observen que l'excessiu encoixinat de moltes `bambes´ poden acabar fent mal al peu en impedir que es dobleguin com caldria. És clar que, paradoxes de la societat actual, també algunes sabates poden portar-nos problemes: han aparegut al mercat diverses marques que estaven impregnades de dimetilfumarat, una substància que pot produir irritacions a la pell, lesions oculars i articulars o fins a trastorns respiratoris aguts o crònics, que no és poc.

El que no es pot dir és que el sector del calçat s'estigui de braços plegats (o “de peus quiets”), ni davant la crisi, ni davant la dura competència del mercat xinès, ni davant les noves tendències i noves tecnologies que ens rodegen i s'instal·len en altres àmbits. Així, fa un temps coneixíem que han desenvolupat una nova 'sabata intel·ligent' que, segons els fabricants, aporta molta més comoditat i com a element distintiu i innovador té un taló que esmorteeix l'impacte, ajudant a impulsar el pas següent. Per un centenar d'euros, aquest nou producte (fet a Elx, terra de sabates) es va començar a comercialitzar després de promocionar-lo a la fira de Milà. De fet, és la suma de tres revolucionàries innovacions tecnològiques: una plantilla de gel injectat i un disseny ergonòmic; una sola feta de peces de silicona que adapta la sabata al peu; i l'innovador taló que esmorteeix la petjada mitjançant un sistema de suspensió, que ja t'aporta aquella primera empenta necessària per encarar el pas següent. També s'està investigant un nou calçat de dona basat en materials intel•ligents amb memòria. Es tractaria de millorar la comoditat i evitar patologies (i és que voler presumir pot traduir-se en un ús perllongat d'un calçat inadequat, degut a la manca de correspondència entre la morfometria del peu i el calçat). El producte vol ser innovador, ergonòmic i personalitzat, fent una sabata a mida.

Pas a pas, i per lent que pugui semblar, el sector del calçat no deixa de caminar endavant.

Oriol Solà i Prat


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.