El Campus Motor Anoia, projecte de futur o pou sense fons?

El Campus Motor va facturar 35.000 euros el 2015. El responsable polític de l’equipament considera que ‘el balanç és molt positiu’. Per compartir el seu optimisme hauria de tenir una informació que no he aconseguit després d’una estona de navegació per les webs del mateix Campus i del Consell Comarcal de l’Anoia. D’entrada, un compte d’explotació i un balanç dels anys 2014 i 2015, tenint en compte que l’activitat va començar el 2013. Hauríem de saber la inversió total des del primer dia per part de totes les administracions i les despeses per tots els conceptes que han permès generar aquests ingressos de 35.000 euros; o sigui, el resultat econòmic del 2015. Finalment, per intentar respondre la pregunta de títol, caldria llegir el pla de negoci de dalt a baix, amb especial atenció a dos capítols: 1) qui són els clients potencials del Campus i com hi arribarem i 2) com generarem ingressos. L’únic que sabem, que és l’únic que s’ha publicat, és que el Campus va costar més de tres milions d’euros i que en el pressupost del Consell Comarcal del 2016 hi ha 109.625 euros per promocionar l’equipament, el triple de la facturació del 2015.

El Campus no és un negoci perquè el seu objectiu no és guanyar diners i proporcionar una rendibilitat sobre la inversió. No obstant, l’equipament no hauria de perdre diners transcorreguts uns anys –cinc?- d’ençà de la seva obertura. No pot ser un pou sense fons. De tota manera, fa uns anys el Campus es va idear per ‘convertir l’Anoia en la comarca del motor’, segons llegeixo a la web. Llavors, a més dels números, calen d'altres mètriques per escatir si compleix l’objectiu no econòmic fixat a l’inici. En proposo algunes: 1) activitats i persones de la comarca i de fora que hi han participat; 2) impacte econòmic sobre la comarca del que s’hi fa; 3) impacte en els mitjans de fora del que s’hi fa; 4) nombre d’empreses del motor que s’hi han localitzat i llocs de treball directes i indirectes creats; 5) contractes de col·laboració amb empreses del motor de fora; 6) resultats de les activitats de recerca i desenvolupament que s’hi puguin fer; 7) sinergies amb centres de formació de la comarca i de fora. En definitiva, es tractaria de quantificar la diferencia entre tenir el Campus i no tenir-lo.

A la comarca hi ha diversos centres i equipaments creats amb l’objectiu de dinamitzar l’economia de l’Anoia i finançats amb diner públic. Els seus responsables haurien de proporcionar la informació econòmica completa del centre o equipament i també informació no econòmica sobre el grau de compliment del seu objectiu fundacional. D'aquesta manera, els ciutadans podríem valorar si es tracta d'un projecte de futur i per tant cal felicitar els seus impulsors o si es tracta d’un pou sense fons i llavors cal demanar als polítics el coratge per fer el que els anglosaxons anomenen pull the plug.

9 Comentaris

j

josep

igda

27 de gener 2016.20:46h

Respondre

Toni, sense cap dubte, POU SENSE FONS!
¡¡¡¡¡¡Felicitats, has posat el dit a la nafra!!!!

a

aaqualata

27 de gener 2016.09:14h

Respondre

Pep:
Dius que l’objectiu del Campus no es la facturació ?. Llavors per què el Consell en va fer gran noticia?
Dius que l’objectiu és la promoció econòmica?: jo diria que ha estat la... Llegir més promoció econòmica d’unes empreses de fora (poques), que utilitzen unes infraestructures sense cost (35000?), que hem pagat tots.
Pep, l’administració ha de pagar les utilitats dels privats?
Pep, separa Parc Motor de campus. El parc, qui ho ha pagat i de qui és el terreny?. Es una bona reflexió a fer-se. El Campus es un edifici creat sense cap pla de viabilitat, i que segons expliquen tècnic del Consell de la Comarca es un pous sens fons.
El campus, edifici vuit de contingut, te l’honor de que l’ha visitat la Presidenta del Parlament?, de la Diputació ? , President d’Unio de Pagesos?, Représentants d’Honda?...
Per això és va crear el Campus?
Crec Pep que a vegades cal reconèixer que també es fan les coses malament. Que per talla cintes sens posa boira als ulls i oblidem que juguem amb el diners de tots.
El Campus es un clar exemple dels errors que els polítics ha fet en els darrers anys, i cerquen excuses per justificar els seus errors.
Per resoldre un error, el primer que cal fer és reconèixer que s’ha comès.

J

Joan Giner ITV "gineret el gris"

Igualada

26 de gener 2016.09:53h

Respondre

Fantàstic! Pel que llegeixo cada dia hi ha més gent que obre els ulls a la inaptitut governamental

P

Pep

Igualada

26 de gener 2016.08:57h

Respondre

L´objectiu del Campus Motor no és la facturació i si la Promoció Econòmica de l´Anoia.
Una reflexió: Des de que hi ha la instal.lació del ParcMotor i el CampusMotor l´Anoia, és més... Llegir més coneguda lla comarca per empreses del motor o institucions? Si no vaig equivocat, en els darrers dies la visitat la Presidenta del Parlament, la Presidenta de la Diputació, la Unió de Pagesos de tot Catalunya (amb el congrés), el President de Honda de Europa i els concessionaris de tot França d´Honda...
Es promociona o no el territori? SI. Que es pot fer millor? Segur que Si. O sigui... Si i Si!!!

j

jaume rdguez enrich

26 de gener 2016.08:19h

Respondre

Tini Olive .Impecable la reflexio. Bon dia.

O

Olga

Igualada

25 de gener 2016.22:37h

Respondre

Totalment d’acord amb l’article... El Campus Motor com molts edificis fantasmes a l’Anoia són una vergonya. El 4the Healt, l’Edifici de turisme de prats de rei, el Centre d’Innovació dw... Llegir més Vilanova, la J.Bella, el Campus Universitari... En fi una llistat que li costa diners al pobla, i que ara haurian de pasar una auditoria i ensenyar els seus balanços anuals, pero es clar que no els ensenyaran.
També hem de dir que les persones que hi treballan en la seva gestió dia a dia, els tecnics, no estan formats o especialitzats en la gestió d’un equipament, persones que no han passat cap tipus d’entevista o selecció com cal, sinó que han estat escollits tal i com els mateixos polítics a dit. Així estem, administrats per incompetents, gràcies a un contacte amic... Aquest tema crec q es el més important, si volem fer_ho be, hem de tenir persones valides per la feina, persones amb un perfil totalment a mida.
Aquests edificis ja els tenim, aprofitem_ho, vaaa fem_ho be, gestionem com cal i treiem profit del que ja tenim. Que es faci una prova a les persones que hi treballan en aquests edificis i sinó son de la feina... Sense por s’han de canviar per professionals del sector, i persones amb competencies per gestionar. Pot ser tenim una Oportunitat al territori com el Campus Motor, i per la seva mala gestió no el veurem mai.
Ahhh i sobretot també cal dir, que persones que no son valides, gràcies al seus contactes o carrera dins d’un partit, va ocupan carrecs amb sous desorbitats, ara aquí ... Ara allá.

F

Fernando Zafon

25 de gener 2016.09:01h

Respondre

Y el AVE, el aeropuerto de Alguaira, el canal Segarra Garrigues, y la pista de hielo, y la Plaza CASTELLS? Bueno esta se entiende.

P

Pepe

25 de gener 2016.08:31h

Respondre

Toni , Juan i l adoberia Bella,I el parc obert a la avinguda Catalunya? I cal Macu? La historia del Infinit del Mont Agora etc es repetira sempre i aixo vingui qui vingui La solució? La... Llegir més guillotina administrativa.

J

Juan Triadu

25 de gener 2016.06:36h

Respondre

Impecable la reflexioun repetiblea a la Fira de Igualads tan punyent com parcmotor. La transparencia els hi en fot.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.