Divendres, 11/10/2019
2829 lectures

Pep Ribera

A La Sala Municipal d’Exposicions es pot veure fins el 20 d’octubre l’exposició de treballs de Pep Ribera (Igualada 1948-2017).

La mostra és un repàs ràpid a la gran quantitat de treballs de disseny que l’autor va fer al llarga de la seva vida professional així com alguns quadres d’obra plàstica.

Pep Ribera està considerat com un dels primers dissenyadors gràfics d’Igualada, no pas perquè no hi hagués disseny a la ciutat sinó per la manera d’entendre l’espai gràfic, la seva ordenació i per utilitzar una estètica més internacional.

L’exposició té aspectes molt didàctics com quan mostra les diferents fases del disseny gràfic abans de l’arribada dels medis informàtics o la importància de respectar el tipus de caràcter i la distribució del text perquè el disseny mantengui l’harmonia i coherència.

 

La qualitat del seu treball es manifesta en l’actualitat dels logotips que podem veure, molts d’ells en ús encara i cap d’ells passats de moda. Gran part del mèrit d’aquest valor permanent és degut al rigor geomètric que s’imposava; no hi ha solucions capritxoses, sinó que estableix connexions lògiques, gairebé matemàtiques, entre les parts del disseny, altres es dedueixen o deriven de formes simples com espirals, polígons o retícules. Ribera es va mantenir fidel al disseny racionalista de l’escola alemanya.

La visió geomètrica d’en Ribera –que també és perceptible en la fotografia i en l’obra pintòrica– li aporta la simplicitat i al mateix temps l’interès visual. Al cervell li agraden les formes elementals perquè són fàcils de reconèixer, però quan veu una forma que és un ‘sí però no’ –derivacions, deformacions, connexions– llavors queda captivat intentant esbrinar com interpretar-la.

Res d’això s’aconseguiria sense el treball meticulós, sistemàtic i rigorós, amb una preparació i planificació minuciosa i amb una visió clara del que volia després de nombroses proves i esbossos.

L’obra i els treballs de Pep Ribera queden definitivament vinculats al patrimoni cultural de la ciutat.

Altres articles de Xavier Vives i Sabaté

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.