Divendres, 17/4/2015
1705 lectures

Consells depuratius per primavera

La primavera és un moment molt important de canvi a tots nivells, fins i tot al nostre organisme. La variació de la incidència del sol sobre la Terra afecta a tots els éssers vius i evidentment, ens afecta a nosaltres. El cos ha d'adaptar-se a les condicions actuals i posa en funcionament una sèrie de mecanismes que inclouran desfer-se de la sobrecàrrega tòxica que s'hagi produït durant els mesos més freds. Per aquesta raó sovint apareixen símptomes tan característics d'aquesta època com l'astènia primaveral o les al·lèrgies. Com més concentrada sigui la nostra alimentació i més consum de fàrmacs (per refredats, bronquitis, otitis, grip, ...) més saturació pateixen els òrgans d'eliminació.

El fetge és el principal òrgan emuntori i exerceix el paper més important durant el canvi estacional, perquè dependrà de la seva sobrecàrrega que patim, en major mesura o intensitat, els símptomes propis d'aquesta època de l'any.

Així que abans d'entrar a la primavera és un bon moment per a fer un dejuni o un pla de depuració, però un cop som en plena temporada és molt important seguir algunes pautes alimentàries:

- Augmentar el consum d'aliments que afavoreixin la producció de bilis i faciliten el seu buidatge cap al duodè, amb la qual cosa milloren la capacitat de digestió, la neteja del fetge i regulen la metabolització del colesterol. Triarem aliments rics en principis amargs entre els que destaca, per sobre de tots, la carxofa. Però també estan recomanats la rúcula, les endívies, les bledes, la carabassa, el carabassó, el cogombre, els espàrrecs, la llimona, l'aranja, condiments com la cúrcuma o la fulla de la mostassa, etc. Podem incloure infusions de card marià, boldo, carxofera i dent de lleó per a potenciar els efectes de neteja i protecció hepàtica.

- Reduir o eliminar el consum de farines, sobretot refinades, proteïna d'origen animal, làctics i derivats i productes processats. Per la seva naturalesa àcida i la complexitat en la seva digestió el millor és optar per alternatives més saludables, naturals i que no suposin un excés de treball per als òrgans d'eliminació.

- Preferir coccions senzilles com el vapor, la planxa o els saltejats, garantirà una menor modificació dels nutrients i una disminució de la producció de substàncies tòxiques i, és clar, menor esforç per a la seva metabolització.

A més dels consells dietètics haurem de tenir en compte que el contacte amb la natura, prendre el sol, sortir a l'aire lliure i fer exercici físic moderat seran peces claus en el bon
funcionament orgànic. Val la pena doncs aprofitar l'arribada del bon temps per gaudir de bona salut i experimentar el benestar.

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.