Divendres, 11/12/2020
4286 lectures

L'ètica política d'abaixar-se el sou

El Parlament de Catalunya rebaixarà els sous dels diputats a partir de l’any vinent. La cambra catalana ha decidit per unanimitat aprovar una proposta de la CUP, que va presentar a través d'una moció, per reduir de manera gradual i progressiva les dietes i desplaçaments que perceben els diputats i regular-los en l'assignació fixa. La moció de la CUP, però, anava més enllà ja que també demanava una reducció de les retribucions dels membres del govern, quelcom que JxCat, ERC i PSC han impedit votant en contra. En qualsevol cas, el Parlament del Catalunya ha signat un acord amb ell mateix per reduir les despeses en les retribucions dels diputats per tal que aquests diners es destinin a reforçar la sanitat pública i les ajudes directes als i les treballadores dels sectors més afectats per les restriccions sanitàries.

Sens dubte, aquesta és una bona noticia, no només perquè augmentaran els recursos per combatre els problemes econòmics derivats de la COVID-19, sinó també perquè després de molt de temps es comença a estendre la idea que els representants polítics han de donar exemple ètic: un representant polític no només discuteix i aprova lleis, sinó que també és un actor i divulgador ètic. En aquest sentit, la moció de la CUP és un exemple més ètic que econòmic perquè avisa als diputats de la situació i mostra a la ciutadania que els (nous) representants polítics comencen a estar a l'alçada de les circumstàncies actuals. Encara hi ha gent que pensa que aquest tipus de gest és inútil i demagògic, però obliden que aquest tipus d'actitud ètica és quelcom importantíssim en la mesura en que tenen per objectiu destinar més recursos a ajudes socials i combatre la desafecció de la ciutadania vers la política, especialment en temps de crisi quan la intolerància a la democràcia augmenta.

No obstant, el Ple de l'Ajuntament d'Igualada no ha va entendre així i com de costum el “progrés” – en aquest cas ètic – necessitarà més temps en penetrar a la capital de l'Anoia. Dic això perquè, malgrat que part de l'esperit de la moció que la CUP ha presentat al Parlament té el seu origen a Igualada, essent la capital de l'Anoia font d'intel·lectualisme ètic, aquest esperit va ser rebutjat per la majoria dels representants polítics igualadins. Ja sigui per ignorància, per provincianisme, o per simple egoisme, el fet és que el passat 12 de maig el Ple de l'Ajuntament d'Igualada va rebutjar una moció, presentada per Poble Actiu, en la que es demanava la reducció d'un 25% dels sous de tots els càrrecs electes del consistori. Aquesta moció tenia el mateix objectiu que el de la CUP al Parlament – destinar més recursos a ajudes socials i millorar la imatge ètica de la democràcia –, però a diferència del Parlament, el Ple de l'Ajuntament va impedir aprovar aquesta moció amb una enorme resistència per part de Junts per Igualada, Igualada Som-hi i Ciutadans, els quals van votar en contra, amb la col·laboració de l'abstenció d'ERC Igualada.

Les explicacions emprades pels portaveus dels grups municipals per justificar els seus vots en contra són irrellevants perquè eren excuses. En qualsevol cas és quelcom públic que es pot trobar fàcilment a les actes del ple de l'Ajuntament. No obstant, sí que m'agradaria subratllar un detall: el portaveu d'Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, va defensar que aquesta moció era demagògica, però resulta que la representant al Parlament de Catalunya de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach, defensava amb vehemència la proposta de la CUP com a pròpia. És per aquest motiu que em pregunto quin paper juguen els comuns d'Igualada conjuntament amb el PSC en la formació d'Igualada Som-hi: també consideren que la moció de Poble Actiu va ser demagògica tot i ser, en part, l'origen de la moció que Albiach va votar a favor al Parlament?

Tot i que a Igualada vam ser pioners demanant una rebaixa dels sous dels representants polítics, cap més regidor de la resta dels grups municipals va donar recolzament a una iniciativa més ètica que econòmica. En aquests temps que vivim en els que la imatge de la política sovint queda tacada per la manca d'ètica de molts representants polítics, és quan més exemplaritat han de demostrar els regidors i diputats perquè, com va assenyalar la regidora de Poble Actiu, Eva Pedraza, “mentre la classe treballadora està veient com es redueixen els seus ingressos, la classe política manté els seus privilegis econòmics”. Ningú al Ple de l'Ajuntament d'Igualada va seguir a les regidores de Poble Actiu, excepte el Parlament de Catalunya, encara que no sigui en la seva totalitat. Finalment Poble Actiu va fer una donació al Banc de Queviures d'Igualada, una inversió molt millor que no pas malgastar-lo en festetes i polítiques d'aparador del Govern Castells. Només espero que el progrés ètic que sembla ha arribat al Parlament acabi per arribar, més aviat que tard, al Ple de l'Ajuntament d'Igualada...

Altres articles de Juan Carlos González Caldito

15 Comentaris

J

Joaquim

Igualada

21 de desembre 2020.21:44h

Respondre

El senyor Castells, egolatra com tots, populista com el que mes, es el que ha evitat aquest debat de la rebaixa salarial per activa i per passiva.
Mentre empreses d aqui i d alli han sofert ERTEs i... Llegir més els seus treballadors han vist com els seus ingressos han sofert una important patacada els politics no han donat exemple.
Molta ciutadans d’Igualada han patit per portar el plat a taula. Pero a Castells nomes li interessa sortir a totes les fotos, sortir a l Instagram amb el seu plat de la setmana i fer vejre que la ciutat sense ell es una merda.

Menys lliçons, senyor Castells i mes exemple. No baixar se el sou, com si ha fet l alcalde de Montbui (amb mes consciencia social) es el retrat de lo populista que es voste. Quan ha de sortir com a “superman” es el primer en sortir a la foto. Quan toca fer sacrificis, llavors es demagogia.

Quin exemple!

J

JULIA

18 de desembre 2020.11:40h

Respondre

Encara que treballi o hagi treballat per la CUP no significa que el que diu no sigui veritat, o potser el Cuadras com es regidor amb el PSC totes les noticies que va fer quan treballava al canal... Llegir més taronja eren encarrecs del PSC?

I

Igualadí

17 de desembre 2020.23:28h

Respondre

Igualada som lo pitjor si algú crítica algo se’l crítica en contes d’escoltar la crítica. A mi m’ha agradat aquest escrit i si a algú no l’agrada que s’ho faci mirar perquè la gent... Llegir més estem patint i els polítics viuen ben tranquils!

M

Manel

Igualada

17 de desembre 2020.09:00h

Respondre

Per què la regidora de la CUP Eva Pedraza va exigir tenir un sou contradient el codi ètic de la CUP al 2015?? D’això no en fas un article?.,

I per què la CUP va demanar tenir un càrrec de... Llegir més confiança pagat per l’ajuntament? Sort que no governeu..,.,

M

Mercè

18 de desembre 2020.10:30h

I quin és el codi ètic de la CUP? Vols dir que el coneixes?

I

Isaac

Igualada

18 de desembre 2020.18:15h

En comptes de fer preguntes difamatòries, que a banda de ser mentida, volen desviar el tema, com és que no et preguntes perquè els altres partits sobretot els que són suposadament d’esquerres... Llegir més no han acceptat abaixar-sebel sou?
Jo dic clarament que sóc molt proper a la CUP en els seus inicis, també tu hauries de dir que ets una persona molt propera a igualada som-hi i que no heu volgut baixar-vos els sous. Au va!

R

Rafa

Igualada

21 de desembre 2020.12:15h

Mercè, vols dir que tu coneixes el codi ètic de la CUP? Fes un resum si us plau.
Isaac, crec que no és cap pregunta difamatòria. La CUP-Poble Actiu va incorporar com a condició un càrrec... Llegir més de confiança en un possible govern d’esquerres, sí o no?, tens proves del contrari?

X

Xavier Bernerdi

Igualada

16 de desembre 2020.22:03h

Respondre

Com qui fa preguntes no ofèn....

No representes, com dius, la CUP d’Igualada, si bé és l’únic partit del qual fas una defensa aferrissada i amb el que evidentment podem vincular.

La... Llegir més remuneració de les regidores estava contemplada prèviament a l’entrada de la CUP a l’Ajuntament el maig del 2015? Va ser quelcom acceptat a contracor pels membres de l’assemblea CUP davant la petició/exigència dels regidors d’aquell moment?

Prèviament a la teva etapa com a docent has percebut alguna remuneració per part de la CUP Igualada com a responsable d’alguna àrea dins la delegació local del partit?

En algun moment d’aquesta legislatura, vareu sol·licitar un càrrec dit eventual- de confiança-, com a condició d’un suposat pacte entre les esquerres municipals?

Altrament confio plenament en la Sra. Carles. En més de 30 anys de coneixença amb ella- i la seva família- mai hem entrevist cap actitud que hem faci pensar el contrari. Confio, de nou, plenament en la seva capacitat, humilitat i bona voluntat vers la ciutat i els igualadins. Endavant amb la teva tasca Neus!

P

Pilar

17 de desembre 2020.15:50h

Només m’ho sembla a mí que se li està demanant més transparència a l’autor de l’article que als càrrecs polítics?

M

Marc

17 de desembre 2020.22:26h

Algú més va votar a favor de la moció que va presentar la CUP com per defensar a un altre partit Xavier?

M

MARC

Barcelona

15 de desembre 2020.16:40h

Respondre

Ja que segons l’autor de l’article les diputades de la CUP Igualada són ”font d’intel·lectualisme ètic”, potser estaria bé que s’acosstessin a Berga.
Únic ajuntament on governa la... Llegir més CUP i no hi hagut rebaixa de retribucions de cap tipus.

A

Antoni

Igualada

11 de desembre 2020.18:43h

Respondre

Quina demagògia. Per què no explica que a Igualada només hi ha 4 regidors amb sou??. I només són del govern.

M

Mercè

Igualada

14 de desembre 2020.14:30h

En serio?. Doncs quina demagògia el Caldito aquest, comparar el Parlament amb l’Ajuntamnet és comparar peres amb pomes. Si només 4 regidors tenen sou fix és un article fals de dalt a baix. La... Llegir més Cup d’IGualada cada dia més desorientada

juan-caldito

Juan Carlos González Caldito

Igualada

14 de desembre 2020.19:03h

Estimats lectors,

tots els regidors perceben diners per ser regidors, tant els portaveus com la resta, ja sigui per assistir a plens, comissions o pel fet de ser portaveus (dedicacions... Llegir més exclusives i parcials), tal i com indica el ple de constitució del 27 de juny de 2019 de l’Ajuntament d’Igualada i que podeu consultar a través del següent enllaç, pàgina 24 endavant (https://www.seu-e.cat/ca/web/igualada/govern-obert-i-transparencia/serveis-i-tramits/serveis/actes-del-ple-municipal-175).

Un cop aclarida la primera confusió de l’Antoni, anem a les següents. De càrrecs polítics amb sous hi ha 9, no 4 més les remuneracions de la resta de regidors (entenc que tothom sap que no fan la seva tasca gratuïtament).

En tercer lloc, l’article no el signa la CUP Igualada, sinó jo mateix i, per tant, només jo en sóc l’autor. En aquest sentit, i tot contestant a en Paco i per tal d’evitar allò de ”qui calla atorga”: jo sóc docent i la meva remuneració econòmica prové de la docència. És trist atribuir càrrecs inexistents a persones només perquè diuen el que pensen... Igualment, a en Paco l’aconsello que acabi de llegir l’article si vol saber què van fer les regidores que esmenta...

Entenc que l’article pugui molestar a certes persones, especialment a aquelles properes al PSC, JxCat i ERC perquè exerceixen la demagògia que en aquest article es critica. I entenc també que s’ataqui a qui l’escriu en comptes d’atendre als fets que es descriuen, ja que certes persones molt properes als partits polítics que apareixen en aquest article poden sentir-se ofeses. Però espero que la resta de lectors entenguin que la llibertat d’expressió i la descripció de fets és quelcom més important que la ràbia d’aquells que es senten ofesos.

Igualment, gràcies per llegir l’article!

P

Paco

Igualada

11 de desembre 2020.14:33h

Respondre

Caldito actua de portaveu de la CUP, una vegada més.,.. Ell també es reduirà el seu sou com a cap de premsa de la CUP d’Igualada després del suposat i amanyat concurs que va passar per ser-ho?... Llegir més I no explica que les regidores de la CUP van fer molta xerrameca al ple però segueixen cobrant el 100% de les seves retribucions..,.. Tot de cara a la galeria.,. El populisme cupburgès.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.