//Plugins sense CDN ?>
A les 00:00h del 13 de març quedàvem confinats a Igualada, junt amb Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena degut el brot del coronavirus. El dilluns 9 de març existien 5 casos confirmats de coronavirus a l'Hospital d'Igualada i ja el dimecres 11 s'informava d'un increment dràstic dels contagis registrats: 58 persones contagiades, amb tres persones que havien perdut la vida degut al coronavirus. Durant el dia del dimecres les notícies esfereïdores del coronavirus es movien pels municipis de la Conca i es començaven a prendre tímides mesures com suspendre activitats en espais públics. Al vespre ja es confirmava el tancament de llars d'infants, escoles i instituts, un preludi del que poques hores després seria el nostre present: el confinament dels quatre municipis de l'Anoia. Les dades sobre el coronavirus han anat a pitjor d'ençà i només ens queda el trist recurs del condol per a aquelles persones que han perdut familiars.
Un confinament significa quedar-se tancat dins d'un espai limitat, en aquest cas dins de casa, una mesura preventiva per tal d'evitar l'augment de contagis i reduir, així, el col·lapse dels centres hospitalaris de la sanitat pública, el problema més greu de tot plegat perquè, a part del coronavirus, la resta de malalties segueixen existint. Per tant, i en teoria, durant un confinament només es pot sortir de la zona cofinada (la llar) per motius absolutament necessaris, com anar a buscar aliments o medicaments, o anar a algun centre hospitalari. Així, aquest confinament decretat per als municipis de la Conca paralitzava l'economia, però davant d'un problema de salut tant greu, calia decidir salvar l'economia o les persones i aquella nit del dimecres es va decidir salvar a les persones. Però la mesura no va durar gaire.
La nit del divendres 13 de març, el president de l'Estat espanyol va anunciar que a partir del 14 de març, el dia següent, es declarava l'estat d'alarma a tot l'estat espanyol, una mesura excepcional per a moments excepcionals. Segons aquest estat d'alarma (article 7) els ciutadans no podem sortir de casa excepte per motius de causa major com l'adquisició d'aliments o de medicaments, assistir als centres sanitaris o la cura de persones dependents. Però el decret també permet anar a treballar, una decisió que fa esdevenir el confinament en quelcom simbòlic perquè poder anar a treballar, que no és una causa major per a tots i totes, implica poder sortir de casa i, per tant, implica continuar expandint el virus. Tot plegat posava en dubte el confinament d'Igualada: si l'estat d'alarma afecta a tot el territori de l'estat espanyol, també s'apliquen les seves mesures als municipis de la Conca? De ser així, s'aixeca doncs el confinament a aquests municipis? Aquests eren els dubtes d'aquell divendres 13 a la nit, on la por només feia que augmentar. No obstant, i llegint el decret d'estat d'alarma, aquest no especifica en lloc què fer en aquelles localitats on existeixi un confinament anterior al decret, motiu pel qual tot feia pensar que si el president Sánchez no aixecava el confinament als municipis de la Conca, aquest no es tenia perquè aixecar. Però els esdeveniment han estat uns altres.
El mateix matí del divendres 13 de març, hores abans de l'anunci del decret d'estat d'alarma, la consellera d'Empresa Àngels Chacón, que havia estat la mà dreta del govern de Marc Castells a l'anterior mandat de l'Ajuntament d'Igualada, assegurava en roda de premsa (malgrat el confinament) que les persones confinades dintre del perímetre dels municipis confinats podien anar a treballar, quelcom que feia més laxe el confinament malgrat els contagis augmentaven (de 58 casos confirmats el dimecres a 67 el divendres). Dissabte 14 de març i després del decret de Pedro Sánchez, la Unió Empresarial de l'Anoia (UEA) ja demanava flexibilitzar les limitacions del transport de mercaderies pel confinament, una mesura el diumenge 15 de març ja era efectiva. Com va ser possible?
Tot indica que la consellera d'Empresa Àngels Chacón va parlar amb Reyes Maroto, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme del govern espanyol, per demanar obrir un “check point” a la Conca d'Òdena. Chacón traslladava, d'aquesta manera, la petició de la UEA, una mesura que no contempla el decret de l'estat d'alarma però que tampoc el contradiu (recordem que l'article 7 d'aquest decret permet anar a treballar). En conclusió, el diumenge 15 de març, dos dies després d'iniciar el confinament a Igualada, Vilanova del Camí, Òdena i Santa Margarida de Montbui, apareixien l'alcalde d'Igualada Marc Castells amb la consellera Àngels Chacón anunciant, en roda de premsa, que s'obria un “check point” per a mercaderies. Ara bé, si entren mercaderies no significa que algú les ha de rebre i que això implica que els treballadors hagin de sortir de casa per motius que no són causa major? Si el confinament demana quedar-se a casa, en què contribueix en la lluita contra els contagis i el no col·lapse aquest fluxe de mercaderies no indispensables? El confinament no s'aixecava a la zona confinada, però tampoc es mantenia, i tot gràcies a una petició de Marc Castells i Àngels Chacón.
En aquesta roda de premsa en la que s'anunciava el “check point”, a part d'alarmisme (Castells assegurava que podríem passar a un 50% d'atur a la Conca), també se'n desprèn cinisme. Per una banda, tenim al govern de la Generalitat, amb Quim Torra al capdavant i Àngels Chacón al costat, demanant el confinament total al govern espanyol perquè així ho aconsellen els científics i afirmant que malgrat el confinament incomoda a les persones i també a l'economia, és una irresponsabilitat que no s'hagi confinat Madrid, i que no s'hagin tancat ports i aeroports. I per altra banda, veiem com la mateixa Chacón demana obrir el confinament a la Conca per tal de flexibilitzar les mercaderies: el cinisme de Chacón, i per extensió del govern de la Generalitat (sense oblidar que Marc Castells és un “home fort” del partit que presideix la Generalitat), es fa palès quan veuen bé que la gent vagi a treballar dins la Conca però titllen d'irresponsables a Madrid per fer el mateix. Seguint l'argument del diputat francès Stephane Peu, no podem dir per una banda “confinament” i per una altra que es pot anar a treballar, perquè hi ha qui pot treballar des de casa, però els obrers hauran d'anar a les fàbriques i magatzems a recollir les mercaderies que es permeten entrar amb aquest “check point”.
El problema de salut que estem patint és molt greu i amb les mesures polítiques que estem prenent pot esdevenir un problema major segon la classe social a la pertanyem. Patim d'una gran manca de transparència i de negligències polítiques i directives que volen acusar als sanitaris en comptes d'assumir responsabilitats, però també patim de reiterats intents de rèdit electoralista amb la lluita política entre Catalunya-Espanya. No vull dir amb tot això que estigui d'acord amb el decret aprovat pel govern espanyol, ja que ells són els responsables de fer un “confinament light” i, per tant, irresponsable, i de treure les competències de sanitat a qui millor coneix el seu sistema de salut, tractant-nos de súbdits. Però tampoc podem ser cecs i ingenus i deixar-nos endur pel típic “i tu més” entre nacionalistes d'una banda i de l'altra: quan la nació ens tapa la realitat, deixem d'afrontar els problemes amb seriositat.
No vull acabar sense abans donar gràcies infinites al treballadors i treballadores de la sanitat que estan al peu del canó, així com també a tots aquells treballadors i treballadores, voluntaris i voluntàries que estan fent possible el manteniment de l'hospital (vetlladors, neteja, administració, etc.) i l'abastiment d'aliments i medicaments durant el confinament. Per tots i totes elles, quedem-nos a casa i gràcies infinites!
Gracias pels comentaris tb. Salut va economía , conciencia moral va política i POLITICS vs ADIVINS Perdoneu-me tenim el que ens hem buscat i el que ens mereixem i ningú es perfecte
Mireu, un familiar meu (que no viu a la conca) treballa vuit hores cada dia en una fabrica de components per a cotxes de luxe. Article de primerissima necessitat oi? i el pitjor es que no els baixen... Llegir més les comandes...confinament? quedateencasa? CINISME CAPITALISTA.
El que hem de tenir en compte és que al dictar-se l’estat d’alarma pel govern central es va crear confusió amb el confinament total d’Odena dictat amb anterioritat. L’estat d’alarma deixa... Llegir més la possibilitat dels transports de mercaderies i, per això, sembla ser que es poden fer també a Òdena (Els criteris sanitaris podrien ser uns altres).
Per favor, no ens inventem fantasmes ni tergiversem.
Tenim molta feina i l’hem de fer amb honestedat i amb generositat.
Gràcies !
Una situació inèdita, sense precedents, en la que es posa a prova la DISJUNTIVA PROTECCIÓ DE LA SALUT – COL·LAPSE ECONÒMIC I DE L’OCUPACIÓ, de difícil solució, i per la qual no hi... Llegir més ha receptes meravelloses e infal·libles, com a quedat, queda, quedarà, palès en tota aquesta llarga crisi amb les decisions dels governs (i retrets de l’oposició) de diferents parts del mon, règims i colors.
Com diu la dita. “No és més savi qui té respostes vertaderes, sinó qui planteja vertaders dubtes”.
El temps dirà si es podien fer les coses millor, ara no toca. Tal i com jo ho veig els que administren la solució al problema són empleats públics que ni van ser acomiadats en la crisi del 2008... Llegir més ni ho seran ara. Algun ERE a cap Ajuntament? Pensar avui que les empreses de la Conca -i per extensió de tot CAT- tenen força suficient per aguantar l’embat és ser irresponsable, senzillament per què ningú les ha consultat. El 90% del teixit empresarial són PIMES o petits autònoms que lluiten el dia a dia amb la forta competència dels mercats: el ’virus’ xinés estès des que es van obrir fronteres a tots els seus manufacturats a baix cost. En general no hi ha uns alts percentatges de beneficis i per tant, aquestes afirmacions de que les empreses poden aguantar (un, dos, tres?) mesos sense activitat és una fal·làcia.
No és que les administracions estiguin ”al servei del capitalisme” es que en aquest estat de guerra (sanitària, però de guerra) hi ha d’haver una distribució equitativa de pèrdues. No pot ser que els dos mons que viuen en la nostra societat (el públic i el privat) tinguin dues sortides diferents a l’esdevenidor. En el primer mon, el públic, la certesa de que quan tot passi tornaran al seu lloc de treball -que paguem tots els privats, ells inclosos. En el segon, el privat, saber que estrenyent l’activitat al màxim no hi ha capacitat financera per aguantar-ho ni calés suficients en ajudes (préstecs a tornar, recordem-ho, no subvencions) que pugui posar sobre la taula cap institució. Es com voler matar mosques a canonades, matar-les les matarem. El cost que tindrà el fer-ho d’aquesta manera ja és una altra cosa ...
24 de març 2020.14:20h
Ara no toca, millor després dels morts que es podrien evitar amb un confinament total, que la Conca podría haver mantingut
És molt fàcil criticar tot el que fan els altres.
Suposo que en aquestes condicions desbordants és molt dificil prendre decicions.
Deixem-nos estar de crítiques que no ens porten enllos i... Llegir més estiguem pel que hem d’estar.
M’agradaria molt saber tots aquests que critiqueu tan, com ho haurieu fet vosaltres.
Amb tots els respectes, crec que fas hipotesis que s’haurien de verificar. Són acusacions greus...
No sé si la senyor Chacón es va contradir: sí sé que avui els 4 alcaldes de la Conca han... Llegir més aconseguit que els treballadors de la Conca no hagin de creuar el confinament, aconseguint que se’ls doni la baixa. Això és un fet. Lo altre que fas és una hipòtesi, a no ser que tinguis intervingut el telefon de la senyora Chacón, de la UEA i etc etc...que no ho crec, no?
Les retallades han estat una bajanada. Clarament menys futbol, menys exèrcit i més sanitat i educació. Queda clar. Això es una clara òstia a la clara dels partits de dretes, que mai es van preoucupar d’aixo. I en aquesta part estic al 100% d’acord amb tu.
Ara bé, deixa’m dir-te també, que amb dades a la mà i de forma reconeguda pel govern central (i amb la oposicio de Fernando Simón) el Gobierno de España (ministra Calvo) i Podemos i d’altres entitats d’esquerres van llençar a milers de milers de persones a tota Espanya a la mani del 8 (igual que Vox a Vistalegre o igual que la Federació no desconvocant molts events esportius). El 8M també va tenir lloc a Catalunya i a la Conca d’Odena. A Igualada i a Montbui. Allò va ser una temeritat que ha costat vides també i s’ha de dir, a la vegada que es reclamen el càstig als partits pro-retallades. Com una temeritat va ser que polítics de PSOE i Podemos (Echenique, Monedero, Iglesias) menyspressin la fora letal del virus, dient que era un mera gripe (com ho van fer periodistes afins a l’esquerra). Si la dreta va pecar d’inútil a l’hora d’apostar per la sanitat, l’esquerra, quan ha tingut la crisi al davant, la ignorat, fins que se li ha plantat als morros. S’ha de dir. No sé si per interés polític o perquè. Però ha estat greu. Tots els que han participat d’aixo, els d’allí i els d’aquí, esquerres, dretes, indepes, comuns o no, han participat d’aquest desastre. Uns per omissió i altres per negligència. Posem-los el micro als familiars infectats arran del 8M o Vox i expliquem-los que el Gobierno ja sabia que podia passar això...
No afegiré el que ja has dit de l’actitud de Sanchez de no autoritzar el confinament total, cosa que has descrit bé.
A mi, alhora em preocupa una cosa. El dia després de tot plegat. I aquí és on la mala gestió del govern espanyol del Psoe i Podemos ens ho farà pagar car. Cada dia que passa en la que no es prenen solucions dràstiques és un dia on els ERTES que acompanyen a cents de milers de treballadors poden acabar en ERES. I aquí si que crec que hi ha una gran contradicció. O s’ajuda fort a les empreses en aquests periodes de baixada absoluta d’activitat o tancaran. I això serà la seguent ostia a la població...
24 de març 2020.14:31h
Totes les dades són reals Genís! I això que dius del 8M és fals i mentider perquè el focus d’Igualada va començar entre els sanitaris segons va explicar la verges! Mira... Llegir més https://www.elnacional.cat/es/politica/coronavirus-origen-brote-igualada_482682_102.html
Igualada "confinada"
24 de març 2020.16:12h
T’ has oblidat anotar un altre acte multitudinari... el de Perpignan (aquí no se salva ningú).
Benvolgut Juan Carlos,
No puc estar més d’acord amb els arguments que exposes. Les contradiccions del ”confinament de la Conca” deixen palès que les administracions estàn al servei del... Llegir més capitalisme.
Igualada ha estat estigma publicitari evidenciant un test estrès de l’Hospital d’Igualada que va quedar desbordat per protocols ineficients, manca de recursos i l’alt % de contagi del personal.
Els professionals s’han esforçat fins al límit de les seves forces, malgrat la precarietat, evidenciant que no estem preparats per atendre una Pandèmia en aquestes condicions. Una experiència molt cruel que mai oblidarem.
Prou Retallades i destinem els recursos per garantir una Sanitat Pública i de Qualitat !!!
IGUALADA
24 de març 2020.09:54h
El temps dirà si es podien fer les coses millor, ara no toca. Tal i com jo ho veig els que administren la solució al problema són empleats públics que ni van ser acomiadats en la crisi del 2008... Llegir més ni ho seran ara. Algun ERE a cap Ajuntament? Pensar avui que les empreses de la Conca -i per extensió de tot CAT- tenen força suficient per aguantar l’embat és ser irresponsable, senzillament per què ningú les ha consultat. El 90% del teixit empresarial són PIMES o petits autònoms que lluiten el dia a dia amb la forta competència dels mercats: el ’virus’ xinés estès des que es van obrir fronteres a tots els seus manufacturats a baix cost. En general no hi ha uns alts percentatges de beneficis i per tant, aquestes afirmacions de que les empreses poden aguantar (un, dos, tres?) mesos sense activitat és una fal·làcia.
No és que les administracions estiguin ”al servei del capitalisme” es que en aquest estat de guerra (sanitària, però de guerra) hi ha d’haver una distribució equitativa de pèrdues. No pot ser que els dos mons que viuen en la nostra societat (el públic i el privat) tinguin dues sortides diferents a l’esdevenidor. En el primer mon, el públic, la certesa de que quan tot passi tornaran al seu lloc de treball -que paguem tots els privats, ells inclosos. En el segon, el privat, saber que estrenyent l’activitat al màxim no hi ha capacitat financera per aguantar-ho ni calés suficients en ajudes (préstecs a tornar, recordem-ho, no subvencions) que pugui posar sobre la taula cap institució. Es com voler matar mosques a canonades, matar-les les matarem. El cost que tindrà el fer-ho d’aquesta manera ja és una altra cosa ...
Sincerament, trobava a faltar que algú més s’ hagués adonat del cinisme/hipocresia de la consellera Angels Chacón. Ni el COVID-19 pot amb el fanatisme...
Gràcies per aquest article.
Albert Garcia
Igualada
26 de març 2020.12:50h
Aquest virus a més de la seva capacitat de transmissió és intel·ligent ja que ha aparegut i propagat en el moment que el món està en mans de polítics mediocres i corruptes que li han aplanat... Llegir més el camí per al seu triomf.