COVID-19. I ara què, com pago el lloguer?

No fa molt, a principis de febrer d’aquest any, us vaig oferir unes breus pinzellades relatives als contractes de lloguer d’habitatges, però vista la situació ocasionada pel COVID-19, i especialment l’estat d’alarma decretat pel Govern el dia 14 de març d’enguany, cal comentar quines previsions s’han fet respecte a aquests contractes mentre es segueixi en el referit estat d’alarma, que de moment segueix vigent, i, mentre no hi hagi cap altra pròrroga, fins el dia 26 d’abril de 2020, a les 0:00 hores.

Les mesures que s’han previst estan dirigides a persones que degut a l’alarma sanitària que estem vivint es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica, que vol dir que es trobin en unes circumstàncies familiars i econòmiques que facin que els sigui molt difícil poder pagar el lloguer de l’habitatge on viuen en règim d’arrendament, perquè hagin passat a una situació d’atur, hagin vist reduïda la seva jornada, siguin autònoms, etc., i que això hagi provocat que tinguin una pèrdua d’ingressos; i que la mensualitat i despeses del lloguer siguin superiors al 35 per cent dels ingressos nets de la unitat familiar.

Una vegada es pot acreditar que es compleixen els requisits previstos, s’ha de tenir en compte si la persona propietària de l’habitatge és una persona que té varis immobles en règim de lloguer, el que legalment s’anomena grans tenidors d’habitatge, o una entitat pública, o si, en cas contrari, és un petit propietari, anomenat propietari particular.

En els dos primers casos, dins del termini establert, s’ha de sol·licitar a la propietat que ajorni el pagament de les mensualitats que es meritin durant l’estat d’alarma, de la forma que les dues parts, llogater i propietari, pactin de comú acord; a falta d’acord, la propietat haurà de triar entre perdonar-li al llogater el 50 per cent del lloguer que es meriti durant l’estat d’alarma, i en alguns casos també els posteriors fins a un màxim de quatre mesos, o l’ajornament de la renda que es meriti durant l’estat d’alarma i, en el seu cas, durant el màxim de quatre mesos dit anteriorment, fraccionant les quotes meritades durant almenys tres anys.

I en el cas que ens trobem amb un contracte de lloguer subscrit amb un petit propietari, el que es pot demanar pel llogater és el mateix, acord inicial o triar entre perdonar part del deute o ajornar el pagament de les rendes. Si bé en aquest cas el propietari no està obligat a acceptar cap postura, i per tant, com que no és una obligació imposada, serà més difícil poder arribar a un acord. En cas que no s’arribi a un acord, el llogater podrà demanar un crèdit sense interessos i sense despeses, que l’haurà de tornar en el termini que es pacti amb l’entitat de crèdit, i per tant, indirectament ve a ser un ajornament d’aquests pagaments del lloguer.

També preveu, aquesta normativa, la pròrroga extraordinària del contracte durant un temps, si aquest finalitza durant la situació de l’estat d’alarma, durant el termini màxim de sis mesos, sempre que, també en aquest cas, les parts arribin a un acord.

Per tant, i tal i com hem vist breument, en aquests casos s’haurà de plantejar quines sortides ens poden interessar més, per adaptar-se a la situació que es trobin, tant el propietari com el llogater, amb motiu de l’estat d’alarma en el que ens trobem.

Altres articles de Maria Àngels Mensa Valls

2 Comentaris

maria-angels-mensa-valls

Maria Àngels Mensa Valls

Igualada

22 d'abril 2020.11:02h

Respondre

Buenos días Valeria.
Lo que se ha contado en el artículo son las previsiones legales dictadas pocos días después de la declaración de estado de alarma. Lo imposible sería contar todo lo que... Llegir més sucede en realidad, o puede suceder, y encontrar una solución para todos los casos.
El hecho que el Real Decreto haya previsto todo lo indicado no quiere decir que todo el mundo lo cumpla, otra cosa ya será como debe hacerse para que todas las partes afectadas vayan a cumplir sus obligaciones, y por tanto las actuaciones que sería recomendable que se llevaran a cabo por el afectado en un caso concreto, lo que deberá tener su correspondiente estudio y asesoramiento profesional.

V

VALERIA YEDYNAK

IGUALADA

21 d'abril 2020.17:18h

Respondre

El artículo está muy claro pero a la hora de la verdad estas cosas no son ciertas. Por ejemplo, la persona que me alquila al principio me acepto pagar solo el 50% del alquiler. Cuando se enteró... Llegir més que el gobierno daba microcréditos se echó para atrás. Por mi parte averigüe el tema de los microcréditos para pagar el alquiler y mi banco me dijo que esto no es verdad, que a los particulares no se les accede a coger el microcrédito. así que todo esto está muy bien pero a la hora de la verdad nada es cierto. Entonces me gustaría saber quién tiene la verdadera información.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.