//Plugins sense CDN ?>
Fa pocs dies vaig comentar les possibilitats previstes pel Govern de cara al pagament del lloguer d’habitatges vist que a molta gent li és impossible fer-hi front per l’estat d’alarma decretat pel COVID-19. Aquestes previsions van ser vigents a partir del dia 2 d’abril de 2020.
Per altre tipus d’arrendaments han passat uns quants dies abans no s’ha tingut en compte les dificultats, sobretot dels petits comerços, per fer front al pagament del lloguer dels locals on tenen el negoci, tenint-los tancats al públic i sense generar cap benefici, i tot plegat sense saber fins quan. Si no s’ha aconseguit un acord previ entre la propietat i el llogater, per iniciativa pròpia, fins el dia 22 d’abril de 2020 no hem tingut unes previsions vigents per poder aplicar en aquets casos.
Aquestes mesures estan dirigides a llogaters que són autònoms o pimes obligats a suspendre l’activitat per la declaració de l’estat d’alarma o, no havent-la suspès, hagin tingut una reducció de la facturació del 75 per cent.
Una vegada es compleixen aquests requisits, igual que com dèiem dels habitatges, s’ha de tenir en compte si la persona propietària del local és una empresa o entitat pública, o una persona que té varis immobles en règim de lloguer, anomenats grans tenidors, o si, en cas contrari, és un petit propietari, anomenat propietari particular.
En els primers casos, dins del termini establert, s’ha de sol·licitar a la propietat un ajornament del pagament de les mensualitats durant l’estat d’alarma i les següents mentre segueixi l’impacte provocat per l’emergència sanitària, amb un màxim de quatre mesos. Finalitzat aquet impacte o termini s’haurà de pagar tot l’import que ha estat ajornat fraccionant-lo en quotes mensuals durant els dos anys següents i sense que això meriti cap tipus d’interès ni recàrrec. En aquest cas la propietat haurà d’acceptar aquest ajornament sempre que no s’hagués arribat a un acord anterior entre les parts,.
I en cas que el contracte de lloguer estigui subscrit amb un petit propietari, també es pot demanar un aplaçament temporal, sense establir-se la durada d’aquest ni de com s’hauran de pagar posteriorment les quantitats ajornades, i sense que el propietari ho hagi d’acceptar. Per tant, en aquest cas, tot dependrà de l’acord al que aconsegueixin arribar el propietari i el llogater, sempre tenint en compte les possibilitats i necessitats dels dos.
Si bé en aquest cas de petit propietari, sempre que hi hagi acord entre les dues parts, també es preveu que es pugui fer servir la fiança per pagar una part o tot el lloguer dels mesos que duri l’estat d’alarma, si bé el llogater haurà de tornar a dipositar aquesta fiança que s’hagi fet servir en el termini màxim d’un any a comptar des que s’hagi firmat l’acord.
Per tant, i tenint en compte que no es preveuen moltes possibilitats caldrà valorar si ja ens interessen aquestes, o més aviat ens cal arribar a un altre tipus d’acord, que pugui interessar més tant al propietari com al llogater, tenint en compte la situació generada per l’estat d’alarma i l’interès que hi hagi en mantenir el contracte. Tot plegat, a grans pinzellades, i sense perjudici de l’assessorament professional necessari per adaptar-ho a cada cas concret.