Dilluns, 17/7/2023
3361 lectures

Súbdits cansats (amb raó)

Deien i diuen, sobretot en dies de campanyes electorals, que volen escoltar la veu del poble, la veu de la gent. No s'atreveixen a dir súbdits tot i que ho pensin. L'espectacle d'augmentar-se el sou i les prebendes només en prendre possessió dels càrrecs hauria de fer-los caure la cara de vergonya.

I casualitats. Un súbdit de tota la vida –així es defineix– ens explica el seu cas per si ho volem escriure: "Miri, nosaltres –diu–, els pagesos, que no som de papers, tenim prou feina amb els animals, els horts i els camps, i d'estar sempre pendents del temps que pot malmetre tot el treball de setmanes i mesos. I, cada vegada més, tot són formularis, informes, anàlisis, controls, inspeccions. És un no viure quan només volem treballar i mirar de sobreviure. L'administració ens ofega de mica en mica. Ens tenen per súbdits. Sembla que vulguin que pleguem i que els camps quedin erms (potser perquè multinacionals els comprin a cap preu, com ja s'ha vist en algun lloc i en molts anuncis). De fet, els fills no volen seguir i abandonen els camps que eren dels avis i dels besavis. Ens anàvem adaptant segons les circumstàncies. Ordí, blat, vinya... I no posàvem mai tots els ous al mateix cistell. Una mica de tot, presseguers, oliveres, vinya, pomers... Ara, gairebé ens venen a dir què hem de plantar i a què hem de dedicar la terra. Normes d'Europa, ho justifiquen.

Miri la quantitat de masies abandonades, de camps sense llaurar, de boscos sense que ningú se'n ocupi. I miri, si us plau, la quantitat de papers que hem d'omplir i el temps que ens fan perdre. La finestreta única que tant pregonen és un engany més del sistema. No existeix. De fet, és un peregrinar per entitats, departaments i conselleries de tota mena, més n'hi hagués. Ah!, i sempre amb cita prèvia. No sap vostè el que això representa. Nosaltres no som funcionaris. Ens llevem a trenc d'alba i molt sovint pleguem quan fosqueja. I de vacances, si en fem, només uns pocs dies perquè sempre hi ha feina a pagès.

Ens ensenya carpetes de diferents estaments oficials. Una per cada tema perquè –assegura– així i tot no m'hi aclareixo gaire. Ho volen saber tot. Aviat fins i tot el nombre de grans de raïm que dóna cada cep... Vagi a saber! I per si fos poc, els senglars ens poden malmetre els horts i els camps, però nosaltres no els podem tocar. Estem malalts, tots plegats, creguim.

Està disgustat. L'escoltem amb respecte. N'està cansat i deixa anar un renec comprensible. "Miri, tota la vida fent de pagès i, si pogués, ho deixaria. Però no puc. Què vol que faci -afegeix-, si no sé fer res més que de pagès? És un home que estima el seu ofici i no s'ha rendit mai davant d'una administració que els oblida i els exigeix alhora.

El drama del país –continua– és que no només som els pagesos els que estem farts de tant control i paperassa exigida des d'un despatx confortable i, molt sovint, des de la ignorància. Pregunti a autònoms, a tallers, a comerciants, a les petites empreses, a gent que vol tirar endavant un projecte, pregunti... Un país el fan els qui treballen i això s'ha oblidat, sentencia.

Hem escoltat i hem comprès. Massa gent cansada del sistema. Tractem de transcriure-ho encara que sigui de manera maldestra, com ens demana el ciutadà que es considera súbdit. Hi ha molta, massa gent en aquest país, emprenyada i que se sent súbdit.

3 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

20 de juliol 2023.08:29h

Respondre

DIGUEM PROU. “DIGUEM NO, NOSALTRES NO SOM D’EIXE MON“

Si, Carles, l’espectacle d’augmentar-se el sou i les prebendes només en prendre possessió dels càrrecs (també els Caps de... Llegir més l’oposició) hauria de fer-los caure la cara de vergonya.

EMBOLICA QUE FA FORT (1).

Ja no entén casi res, i no és extrany el alt grau d’abstencionisme de la gent cada vegada més desncantada de la política (i dels polítics que sembla només pensem en ells mateixos i els qui les envolten, acumulen càrrecs i sous). Marc Castells (un clar exemple: de professió „polític“, no va acabar la carrera universitària i sempres ha treballat amb càrrecs políticis) es va presentar a l’alcaldia d‘Igualada, si no vaig errat amb tanta confusió, amb la candidatura JUNTS per IGUALADA, i no JUNTS PER CATALUNYA.
IMPULSEM EL PENEDÉS, des de l’ANOIA, ja fa temps que m’he perdut, malgrat alguns esforços (2)

Tant de bó, malgrat tot, les diferents formacions i grups polítics siguin capaços de practicar el DIÀLEG, PACTE i CONSENS, en benefici de la gran majoria de la població (particularment el més vulnerables social i econòmicamen), donant solucions a temes tant deixats com l’aprovació de un nou POUM (Pla d’Ordenació Urbana Municipal) d‘Igualada dels 1986 (més de 36 anys !!!), el DECLIVI INDUSTRIAL de l’Anoia, que no remunta, amb una indústria innovadora, efients, sostenible, creadora de ocupació de qualitat.

Masa demanar, somiar ?. S’incia un nou cicle de 4 anys. Veurem el balanç que resulta ....


(1) de la Wikipedia

EMBOLICA QUE FA FORT (títol original: A Fine Mess) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per Blake Edwards, estrenada l’any 1986. Ha estat doblada al català.

Argument[modifica]
Dos lladregots intenten manipular una cursa de cavalls en un hipòdrom on s’està rodant una pel·lícula. Un dels actors, mentre planeja apoderar-se dels diners de les carreres té una aventura amb la xicota d’un gàngster que també està involucrat en l’assumpte.

(2) pegunta al chatGPT:

impulsem penedes anoia

I’m sorry, but the phrase ”impulsem penedes anoia” does not appear to be a coherent question or statement. It seems to be a combination of different words or terms without clear context or meaning.
If you could provide more information or clarify your question, I’d be happy to try and assist you. Feel free to provide more details or ask a specific question related to ”Penedès” or ”Anoia,” as these are regions in Catalonia, Spain, known for their wine production, among other things.

clarifico: impulsem penedes des de l’anoia

Sembla que hi ha hagut un error en la teva pregunta o missatge. ”Impulsem Penedès des de l’Anoia” no té un significat clar ni semblant en el context que has proporcionat. Potser volies expressar alguna cosa diferent o fer una altra pregunta relacionada amb el Penedès o l’Anoia?
Si tens alguna pregunta específica sobre aquesta regió de Catalunya o sobre qualsevol altre tema, estic aquí per ajudar-te. Si us plau, proporciona més informació o torna a formular la teva pregunta. Estic a la teva disposició!

algú pot proporcionar més informació ?? coherent, amb sentit (meaning)

A

Antoni Morros Castelltort

Igualada

19 de juliol 2023.09:57h

Respondre

Ho claves, Carles Mª!!! Una ”transcripció” excelent.....

S

Salvador Balcells

Igualada

18 de juliol 2023.00:11h

Respondre

Bon article, tens més raó que bun sant.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.