TORNAR
PUBLICITAT

L'hora dels valents: reflexió sobre el nou govern a Igualada

politica
Dissabte, 15 juny 2019. 18:45. Toni Sànchez Caballé Militant d'ERC
PUBLICITAT

Reflexió d'un Igualadí d'acollida, de naixement Barceloní i de fortes vinculacions polítiques amb l'independentisme, de molts d'anys de feina política a l'època que ERC érem pocs, amb una diputada a les corts de Madrid, només dos regidors a Barcelona i miquetes arreu de Catalunya.

Ara fa 4 anys que visc a Igualada i torno a militar a ERC, després de molts anys sense poder fer-ho per impediments de l'equip anterior a Oriol Junqueres.

Visc i milito a Igualada i tinc la sort de formar part de l'executiva local d'Esquerra, i l'honor que per primera vegada a les darreres eleccions al congrés del 28 d'abril, ERC superes amb més de 3000 vots a Junts per Catalunya.

A les municipals teníem clar que la repercussió no seria la mateixa. Així var ser, però els resultats van ser molt bons per Esquerra. Marc Castells ha perdut la Majoria Absoluta, amb 9 regidors. ERC amb 5 regidors, Som-hi Igualada (PSC-Comuns-independents) 4 i Poble Actiu (CUP) 2, sumen per una altra banda. El regidor de C'S és testimonial.

Amb aquesta geometria variable neixen moltes possibilitats, tot i que el meu candidat, Enric Conill, opta, si no hi ha cap canvi, per quedar-se a l'oposició. Això em fa reflexionar i referma la meva opinió. Potser ens falta ser més valents. Potser ens falta tenir més experiència.

ERC Igualada i Enric Conill es quedaran a l'oposició, i Marc Castells serà alcalde en minoria. Sincerament, i potser m'equivoco, que per Esquerra quedar-nos a l'oposició, que encara que sumi, està fragmentada, ens farà perdre protagonisme. No podem oblidar que Marc Castells, que és molt conscient que està en minoria, és un gran estratega, De ben segur que serà alcalde en segona volta. Per, malgrat les recents declaracions de Jordi Cuadras de fer una oposició compacta de de les auto anomenades esquerres, Castells serà molt hàbil per sumar amb uns i altres quan ho necessiti. En temes de ciutat ho farà preferentment amb Igualada Som-hi i els socialistes, i quan convingui amb Esquerra. I en temes nacionals saps que més hi ha un pacte possible.

Em temo, que a la llarga això podria portar a ERC Igualada a formar part d'una oposició on anirem correm el risc de perdre pes i protagonisme, davant la resta de grups. I quan no sempre serem l'ase dels cops de les coses que no es poden fer per culpa nostra.

Caldria parlar clar. Cert que Castells no ha ofert ara un pacte de govern i que només demana els vots d'ERC per ser investit i que després ja es veurà. Això tampoc em sembla correcta, però sempre cal deixar portes obertes.

Esquerra té l'oportunitat de demostrar als seus votants i a la ciutat d'Igualada que som capaços de bastir pactes, de superar blocs, de tenir vocació de centralitat. I la millor manera de fer-ho seria bastint un pacte de govern amb Marc Castells. Aquesta penso que seria la veritable opció de prendre-li protagonisme a l'actual alcalde. Sí que podrem bloquejar i condicionar moltes polítiques des d'una oposició cohesionada amb socialistes dels PSC i Comuns, i la CUP. Però potser és una utopia, ara, pensa que l'oposició anirà tota a una. Comptarem amb suport de CUP segur, però és insuficient.

Potser hauria calgut dir-li clar i català al Marc Castells que voldríem entrar en un govern de coalició per construir una Igualada forta. Atrevir-nos a gestionar les àrees de Govern que nosaltres considerem que no s'han gestionat bé els darrers anys de mandat, i a agafar el toro per les banyes i fer el Pla General d'Ordenació Urbana amb el nostre lideratge.

Alguns poden pensar que això és una utopia. Jo no i això ho expresso on m'ho demanen. Cal consolidar una majoria natural de Junts per Igualada- ERC de 14 regidors que donarien estabilitat al mandat, sigui qui sigui qui ocupés l'alcaldia. Qui diu que no es podria haver negociat una alcaldia compartida.

M'agradaria que l'Enric Conill superi els vells encorsetaments històrics vers els hereus de convergència, ara Junts per Igualada. Els temps canvien. A vegades cal ser valent. Ara o més endavant, els pròxims mesos no hi ha dubte que una coalició de govern fort, que penso jo és el que vol la majoria de la ciutat, enfortiria la nostra posició, la d'ERC davant els nostres votants. Guanyaríem credibilitat, experiència i capacitat de governar. Podríem assolir àrees de govern on el PDCAT no ha fet massa, i constatar que davant els igualadins que amb voluntat i recursos podem fer molt.

Així donaríem resposta al que els nostres ciutadans han manifestat a les urnes: un clar vot independentista. La ciutat va votar independència, 16 regidors entre Junts per Igualada, ERC i Poble Lliure-Cup, enfront dels 5 del 155. Cal vèncer i superar els recels amb la figura de Marc Castells. Fora boires. Aclarim la visió. Difereixo de la decisió inicial d'ERC que quedar-nos a l'oposició. La intentarem liderar això sí i ens hi deixarem la pell. Com ho faig jo, nouvingut a una ciutat, integrat a la mateixa i defensant els seus valors.

Respecto l'estratègia adoptada per la majoria de l'executiva local d'ERC, com a bon demòcrata. No la comparteixo del tot i m'agradaria equivocar-me. Però conec molt al Marc Castells. És molt llest i un gran estratega. Ho ha demostrat els darrers anys. A partir de dissabte governarà amb minoria però, en temo, que en els moments decisius comptarà amb els 4 regidors de Som-hi Igualada, deixant-nos a nosaltres fora de joc. El futur sempre es comença a jugar des de l'ara.

 

Toni Sànchez Caballé

Militant d’ERC

 

 

PUBLICITAT

2 Comentaris

R

Raphanus brassica

Igualada

22 de juny 2019.11:25h

Respondre

La carta parla de protagonisme i de pactes. Però no diu res de programa. I la veritat veig més elements en comú en les esquerres que en el bloc independentista: gestió pública de l’aigua, POUM... Llegir més (per començar). I per no parlar del programa econòmic. En què beneficiarà Igualada tenir un govern on el principal nexe sigui la independència? No dic que no sigui rellevant als ajuntaments, però si fem governs municipals només mirant això ja veiem la inoperància de la Generalitat en temes claus on la divergència ideològica no és un tema menor.

J

Josep

Igualada

17 de juny 2019.14:12h

Respondre

Toni, crec que tens tota la raó i que fas un anàlisi molt encertat del que pensem la majoria de ciutadans d’Igualada. De fet Convergència i ERC ja havien gobernat junts i amb força eficàcia i... Llegir més suport ciutadà quan el malaguanyat Juan Torra n’era el cap de llista, però no se quina malastrugança hi ha a ERC que els caps de llista només duren una legislatura

Repeteixo, crec que la teva visió política es la encertada, però vist el discurs del Sr. Conill dissabte passat, no crec que estigui per la feina, ja que en lloc de obrir ponts de diàleg, crec que el que va fer es tancar portes, sobretot amb aquell “de moment” quan es va referir a que encara que ho havien intentat no havia estat possible un acord de les esquerres

Amb aquest panorama i la murrieria del Marc Castells, penso com tu que el gat a l’aigua a l’oposició se l’emportarà el Sr. Cuadras i Igualada Som-hi, i sinó al temps

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.