TORNAR

Les bandes musicals de l'Anoia es troben davant un estiu incert, però esperen concerts a nivell local

Alguns dels músics mantenen els ingressos amb la docència, tot i que lamenten la manca d’ajudes

cultura
Divendres, 15 maig 2020. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La COVID19 ha alterat les dinàmiques laborals i també l'agenda cultural. Dins aquesta agenda cultural, els concerts -un esdeveniment on és molt difícil mantenir la distància social- són el màxim exponent de tot allò cancel·lat o ajornat. Els grups i artistes afronten un estiu que pot quedar en blanc, però també aprofiten aquest moment d''impasse' per crear o intensificar la seva tasca docent. I mirar de reinventar-se, tot i que lamenten la manca d'ajudes.

En el cas de JOkB, una de les bandes joves més potents de l'Anoia, Sílvia Farrés, la cantant, explica que "no es cancel·len, es reprogramen. La idea és que ho poguem continuar fent. El divendres 13 de març teníem ja un 'bolo' que no vam poder fer. Serà molt complicat agendar-ho tot...". La creativitat, però, segueix intacta: "escrivim més temes, ens passem coses gravades, fem versions i ens les enviem per correu" afegeix la vocalista.

Els concerts són la font principal dels ingressos de les bandes. Sílvia Farrés comenta que "tothom pateix aquesta incertesa". Els membres dels diferents grups es mantenen en contacte amb videotrucades, però els assajos ja són una altra cosa. No es pot assajar "per concerts que ja no es faran". Ara es parla de "finals d'agost o setembre", però són dates intuitives. Moltes sales i festivals "cerquen maneres de seguir presents, es programen festivals online, maneres de seguir vius. Ens van demanar a l'Apolo que féssim alguna cosa per penjar-ho a Instagram" explica Sílvia Farrés. 

Resignació i optimisme

Hi ha el cas de la Karaokes Band (KOB), una formació que enguany complia la seva dècada a dalt dels escenaris. Part dels seus músics es dediquen en un 90% als concerts, mentre que altres ho combinen amb la docència. Daniel Prat, el teclista, opina que "tot i la dificultat del moment, penso que les bandes més grans, que ja tenien compromès tot l'any, ho passaran pitjor". En el seu cas "he pogut accedir a només una ajuda, la dels autònoms, no com a músic en si. L'Estat d'Alarma prohibia la meva activitat i he facturat menys del 75% que altres mesos". Hi ha ajudes per a la gent que fa exclusivament 'bolos', "aquells que van fer actuacions l'any passat i volen sol·licitar una prestació. Si només has fet 'bolos' i no tens cap altra tipologia d'ajuda sí que la tens". És el cas del baixista, Pin del Rio, que té atur acumulat d'abans de la COVID19 "i no es poden sumar les ajudes". 

La problemàtica, expliquen, és que "la gent que viu al 100% dels concerts és un percentatge mínim, molt petit. La situació del sector, també entre tècnics de so i de llum és de molt fals autònom. Pensem que l'impacte no és només entre els grups, hi ha moltes persones que formen part de la roda: els tècnics, les infraestructures, fins i tot els bars. L'impacte que no hi hagi cultura és molt més gran del que sembla. Ens n'adonem en general que la cultura serà allò últim que es rescatarà". Un altre dels membres, Marc Poch, que es dedica a la formació, apunta el contrast "que tothom reivindica la cultura ara i presumeix de llegir, escoltar música i mirar pel·lícules... però serem el darrer sector en ser rescatats". 

Karaokes Band tenia un previsió de realitzar una desena de actuacions fins al juny i que ja donen per perdudes per la situació actual. Esperen reprendre l'activitat a juliol i poder treballar durant l'estiu on es contracten la majoria de concerts de l'any. Pin del Rio confia en "que es reforci les programacions locals amb grups de casa. Però no tenim cap seguretat. Si no s'entra en Fase 3, no podrem anar a altres punts de Catalunya". Com els altres testimonis, "la incertesa és el que més ens fa mal. Preferiríem saber que no podrem començar fins el gener, però tenir aquesta seguretat, que no passar mesos amb incògnites". Daniel Prat rebla que "si em diuen que fins l'any que ve no hi haurà res, almenys podria pensar en dedicar-me a alguna altra cosa mentrestant".

El guitarrista Santi Méndez explica que "vam provar d'assajar per videotrucades, però es feia molt complicat i hem decidit simplement trucar-nos per parlar i mantenir-nos en contacte. Ara toca esperar que la situació millori". El vocalista i 'frontman' Yannick Ramis creu que arribat el moment de la represa "tindrem a favor que la gent voldrà animació, gaudir de la música en directe i superar la COVID19". Els grups petits "potser serem els primers a actuar, perquè amb els grans serà més difícil mantenir la distància social". Els grups petits "potser serem els primers a actuar, perquè amb els grans serà més difícil mantenir la distància social".

Apostar pel producte local

De l'afectació en aquest àmbit també en parla Quico Tretze. Com a guitarrista, havia acompanyat a la cantant Lali Be Good a Hamburg i Berlín el mateix març, però ara veu com desenes i més desenes de concerts (en tot un any en pot arribar a fer 100) queden suspesos o penjant d'un fil. Havia de tocar a França, per exemple, o viatjar com a acompanyant a Estats Units, uns desplaçaments i concerts que ja dóna per perduts.

L'esperança que té és que "els propers mesos, davant la cancel·lació dels concerts per les normes de confinament, les poblacions donin suport als artistes locals i reprogramin les Festes Majors". Si no, l'economia d'aquests músics "quedarà encara més amb números vermells. Ens poden ajornar els impostos, però de què ens servirà pagar-los l'octubre si no hem facturat res durant l'estiu". 

Quico Tretze creu que "l'administració s'ha demostrat ineficient i nosaltres no ens en podem sortir. Les ajudes de l'SGAE per als creadors només arriben als artistes que tenen més guanys. Les solucions de fer 'bolos' virtuals o concerts de fila 0 no aporten cap ingrés prou significatiu". Amb un dels altres artistes que produeix i acompanya -com a baixista-, Steve Smyth, "ara estem programant 'bolos' per a l'octubre i novembre". És un horitzó llunyà. En el seu cas, com el de Daniel Prat, té l'ajuda per a autònoms, d'uns 600 euros, "però també he de pagar la quota d'autònoms". 

"Reinventar-se"

La cantant vilanovina Sheila Grados comenta que "si es viu exclusivament dels concerts, la situació és més difícil. No és el meu cas, però els que depenen d'aquests ingressos és molt complex. Jo, fins el juliol, he perdut una vintena de 'bolos'. Un d'ells, un espectacle amb una gran inversió. Estar vinculat a la tasca docent em permet més possibilitats i tenir una cobertura legal". 

En la tasca docent, els músics també s'han hagut de reinventar. Grados comenta que "les classes online són un exemple de com es pot gestionar. És una oportunitat que tenim per cercar avantatges. No pots fer les classes online mirant de fer el que fas a les classes en viu. El dia del Sant Crist, gràcies a la tecnologia, vam poder fer el concert que havíem de fer, però tots des de casa. Si ens agrada fer música, hem d'aprofitar tots els mitjans".

 


1 Comentaris

H

HoPeta Street Band

Anoia

17 de maig 2020.20:57h

Respondre

Des d’HoPeta Street Band també donem per perdudes les més de 10 actuacions que teníem fins al juny, amb la incertesa d’acumular més cancel·lacions al juliol i agost. Aquest any a l’agost... Llegir més havíem de participar, juntament amb altres bandes musicals de carrer, al festival Via Di Banda a Itàlia, i no podrà ser, així com tampoc al festival de música de carrer a Gruissan (França), a finals de maig.
Tan de bo, com diuen els compranys de Karaokes Band, puguem reprendre l’activitat a juliol i poder mantenir les actuacions de l’estiu.
Una abraçada a tots els companys i companyes del món de la música!

www.xarangahopeta.cat

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.