TORNAR
PUBLICITAT

La Biblioteca elabora una bibliografia sobre la tradició industrial

El document està disponible a internet

cultura
Divendres, 19 desembre 2014. 16:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El document agrupa llibres sobre economia, treball i fàbriques, a més de diversos textos de ficció que s'ambienten en les societats fabrils. També inclou recursos digitals

La Biblioteca Central d'Igualada ha col·laborat en una bibliografia bàsica sobre la tradició industrial a Catalunya en el marc de l'any XATIC (Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya), que aquest 2014 celebra l'Any del Turisme Familiar. Aquest document, d'una trentena de pàgines, inclou llibres sobre economia, treball, recursos i indústries, tant per a adults com per a infants. També hi ha una selecció bàsica de textos de ficció –bàsicament novel·les– ambientats en entorns fabrils o durant el període de la revolució industrial a Catalunya; i, per acabar, un ventall significatiu de recursos digitals. La selecció ha anat a càrrec de Montse Lobato i M. Teresa Miret, de la Biblioteca, i Àngels Dalmases, del Centre de Documentació del mNACTEC. Aquest document, que es pot consultar a Internet, posa els fonaments per entendre el procés d'industrialització que va transformar Catalunya a partir del segle XIX. Precisament l'actual Biblioteca ocupa l'espai de l'antic complex fabril de Cal Font, del qual en queda dempeus només aquest edifici i l'emblemàtica xemeneia.

La biblioteca d'Igualada, en un espai que també havia estat industrialLa bibliografia és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i la XATIC, amb la col·laboració de la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona. S'inclou dins un projecte més gran que persegueix un doble objectiu: difondre i promoure el patrimoni industrial català i dinamitzar la lectura a les biblioteques en base a la cultura industrial del país. La bibliografia bàsica vol donar suport al treball que comparteixen un grup de biblioteques públiques i els equipaments integrats a XATIC i que es concreta en iniciatives diverses: creació de centres d’interès a les biblioteques, incorporació de novel·les en els clubs de lectura i d'àlbums infantils en les hores del conte, etc. Així, entre els títols que s’hi recullen, hi ha llibres evocadors, com 'Vida de colònia: les colònies tèxtils a Catalunya', d'Emili Teixidor, i novel·les com 'Olor de colònia', de 'Sílvia Alcàntara', 'La herencia de la tierra' d'Andrés Vidal, i 'Les catedrals del cotó', de Francesc Cabana.

Per accedir al document: 

http://biblioteques.gencat.cat/web/.content/tematic/article/suport_biblioteques/eines_treball/bibliografies/bibliografies_tematiques/Bibliografies/tradicio_industrial.pdf.

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.