TORNAR

El Castell de Tous es rescata com a espai gastronòmic

El diumenge 16, portes obertes a la imponent fortificació

cultura
Dimarts, 11 juliol 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Catalunya com a nació es va bressolar en fortificacions com els castells anoiencs, terra de frontera. Un d'aquests, el de Tous, amb més d'un miler d'anys d'història a les espatlles, combinarà la seva càrrega històrica i cultural amb noves funcions lúdiques.

Una de les joies del patrimoni medieval de la comarca, el Castell de Tous, es reinventa. El proper diumenge 16, l'empresa Espai Gastronomia organitzarà una jornada de portes obertes per poder-lo descobrir en tota la seva plenitud, i tot plegat culminarà amb un brindis i vermut per celebrar la nova etapa de la fortificació. El castell s'oferirà, a partir d'ara, com a espai per a celebracions, casaments i esdeveniments d'empresa.

La fesomia exterior de la fortificació, a dia d'avuiEl nou servei el proposa Espai Gastronomia -que gestiona els espais Ca n'Alzina, Can Macià i Hotel Amèrica-, que garantirà el manteniment i continuarà obrint el castell al conjunt de la comarca perquè el pugui apreciar amb tot el seu esplendor. Considerat Bé Cultural d'Interès Nacional per part del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, se'n té constància documental des de l'any 960.

Una jornada d'activitats

El proper diumenge, a partir a les 11, començarà una jornada d'activitats, amb un primer 'tour' per la fortificació. Així que la gent vagi arribant, s'aniran fent d'altres visites guiades per grups, fins la 1. Llavors, l'alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, i el gerent d'Espai Gastronomia, Carles Carol, celebraran la nova vida donada a la fortalesa, amb copa de cava i aperitiu per als assistents. Durant tot el matí, d'11 a 2, també hi haurà servei d'aigües i sucs. A més, els petits podran gaudir durant tot el matí d'una zona de jocs especialment pensada per a ells.

L'Anoia va ser durant molts anys terra de frontera. A cavall entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova, al llarg i l'ample de tot el territori s'hi van construir
castells i fortificacions per defensar-se dels sarraïns. Actualment, de totes aquelles construccions medievals se'n conserven dempeus tan sols una trentena. I, d'aquesta trentena, el castell de Sant Martí de Tous és una de les joies que millor ha sobreviscut el pas del temps, ja que els diversos propietaris que ha anat tenint al llarg dels segles hi han viscut ininterrompudament. 

Des del comte Guifré

El 880, Guifré el Pelós va conquerir el lloc de Tous i l'any 960, Borrell I, comte de Barcelona i Osona, va donar el Castell a l'església de Vic. El poble de Tous va néixer i créixer al redós d'aquesta fortificació. Al segle XIV, els Tous van ser una de les famílies nobles més rellevants del país, fins al punt que hi ha documentada l'existència d'Alfons de Tous, prevere de la parròquia del Pi de Barcelona, diputat eclesiàstic i conseller del Rei Martí i des de l'any 1396 al 1413, que va arribar a ser president de la Generalitat de Catalunya, Bisbe d'Elna el 1409 i de Vic entre el 1410 i el 1421.

La visita permet recórrer impactants testimonis artístics, encara intactes. La capella, la bodega, els finestrals gòtics i la torre quadrada emmerletada són
d'altres dels elements arquitectònics a assaborir durant la visita. A tall d'anècdota, es té constància que el 1585, degut al casament a Saragossa d'una
filla, el rei Felip II després la va acompanyar a Barcelona per embarcar cap a Itàlia. I tant a l'anada com a la tornada va passar per Tous i hi va fer nit.


2 Comentaris

R

Rosa montal riba

Odena

12 de juliol 2017.23:27h

Respondre

Es necedita entrada per visitar el castell

J

Joanma

=ada

11 de juliol 2017.10:03h

Respondre

La jornada de portes obertes no se si serà el diumenge dia 17 o be el diumenge dia 16.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.