TORNAR
PUBLICITAT

La Coll@nada: “Tenim una herència collonuda”

“Igualada per a qui la festeja” és l’eslògan de la Festa Major d’enguany, reinvindicant una ciutat per a qui la visqui i en participi

cultura
Dimarts, 23 agost 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Si parlem de la Festa Major d’Igualada és ja inevitable pensar en la Collanada. Amb més de deu anys d’experiència organitzant una festa alternativa, sorgida de la participació popular, aquesta entitat juvenil ha esdevingut un referent al territori i ha aconseguit acostar la festa major igualadina al jovent, una assignatura pendent durant molts anys, obrint-la alhora a tots els públics. 

MARIA SAYAVERA

Actualment, des de fa un any i mig, una nova junta va agafar el relleu al capdavant de l’entitat i van seguir apostant-hi fort. Així, la junta ens explica que “durant aquest any, ens hem consolidat”; l’actual junta varen començar, l’any passat, organitzant per primera vegada la “seva” Festa Major. Però més enllà d’això, asseguren que durant aquest últim any “també hem buscat noves eines i fórmules de participació interna, molt més horitzontals, fent que la presa de decisions de la junta i les colles, que en són una desena actualment, sigui de manera conjunta”.  Cal destacar que la Coll@nada està formada per les colles El Xiringuito, La Teixidora, Arran, Hortet, Llilium, Eustaquis, Escamot, Escola Esportiva, IllesCat, Bitrac Dansa i Forçuts.

En aquest sentit, el passat mes de març varen organitzar una jornada de debat intern per a millorar totes aquestes eines, però també va servir per a posar de relleu “el perquè” de la Collanada. Des de la junta, ens expliquen que “tenim molts joves de la franja de divuit anys que ara comencen a col·laborar amb la Collanada i aquest és un relleu molt important, per això hem volgut que sabessin què era la Collanada, per què va néixer i quin és el seu objectiu”, afirmen, amb unes jornades de participació, que més enllà del debat intern, varen servir per a explicar els orígens de l’entitat i seguir treballant en aquesta línia, per tal de no esdevenir “una simple comissió de festes, acrítica, en la mesura que nosaltres reivindiquem un tipus de festa, la festa popular”.

 

Un model de festa per a la ciutat

I aquesta línia de treball es basa a estar sempre oberts a qualsevol iniciativa que se’ls proposi, malgrat tenir un programa d’activitats molt atapeït i destinat a tot tipus de públic.

L’eslògan d’aquest any per a la festa major organitzada per l’entitat és “Igualada per a qui la festeja”, i la Collanada afirma que és un eslògan que resumeix una Igualada que “volem reivindicar no només durant la festa major, sinó aquella Igualada de la gent que la viu, no dels grans esdeveniments o basada en una marca buida, només d’aparador, sinó una Igualada que mereix ser viscuda per la seva gent i participada”, afirmen des de la junta; així, la Collanada busca un model de festa en una ciutat formada per “col·lectius com els que s’organitzen per a ballar bastons, passant pels CAU i evidentment qui també fa política a la ciutat o reivindica allò que creu que ha de ser la seva ciutat”, asseguren. I és per aquest motiu que han volgut buscar un eslògan que vagi molt més enllà de la pròpia festa i reivindiqui un model de ciutat.

 

En la mateixa línia

Des de fa més de deu anys, doncs, aquesta associació juvenil que reivindica actes populars a la ciutat ha anat apujant el llistó a l’hora d’organitzar activitats, veient cada any la gran resposta a l’alternativa popular i acumulant èxit,  amb la por, però, tal i com la junta ens explica, “de la massificació dels mateixos actes, aquell procés de sanferminització”, afirmen. Tot i això, com a clau de l’èxit i part positiva de tota la feina és que “a la Collanada, els que organitzem la festa, ens ho passem bé fent-ho; en el moment en què no ens ho passem bé, perdrem l’essència, ja que l’esperit de la Collanada és organitzar la festa per tot allò que va més enllà, per aquelles experiències de col·lectivitat, de participació que sorgeixin al voltant de la festa”, ens expliquen entusiasmats.

Com a nova junta, l’any passat ja van viure, asseguren, una festa molt bona i segueixen treballant en la mateixa línia. Cal tenir en compte, que la Collanada ja no és una entitat novella, ni està en un punt adolescent, sinó que es troba consolidada, fins al punt que ha esdevingut una entitat referent a nivell juvenil. D’altra banda, des de l’entitat comenten, però, que “tenim, com dèiem, la por a massificar la festa i inclús a estancar-nos en la mateixa, tot i que seguim treballant, amb l’entrada de gent jove, com avançàvem, amb noves maneres de fer i pensar que ho eviten, treballant cada vegada més de manera horitzontal, amb eines de participació interna amb què tothom té un rol decisiu en l’entitat”, ens expliquen des de la junta.

D’altra banda, com a actes diferenciats per a la festa d’enguany, cal dir que també gestionen la nit de concerts de diumenge, ja que fins ara només organitzaven la de dissabte, amb les dues volen apostar tant per música de la terra, com una aposta a nivell estatal amb l’actuació d’un grup basc la nit de dissabte; a més de consolidar activitats, fer-ne variants d’algunes que han vist que funcionaven, introduint activitats, per exemple, per als més petits, o bé ampliant-ne d’altres com el pregó, amb novetats. També comenten que “li volem donar una volta a la imatge comunicativa, amb molt més pes, tal i com es veu al cartell d’enguany, amb col·laboracions com la de l’estudi Sendra i Enrich”.

 

Un major reconeixement

D’altra banda, des de l’entitat també manifesten la voluntat de cercar entesa entre l’associació i les institucions, valorant la millora econòmica rebuda enguany, tot i que la quantitat rebuda suposa un 3% del pressupost per a la festa, mentre que la Collanada centralitza el 24% dels actes organitzats. L’entitat assegura, però, que “l’esforç per a una major entesa hi és”, a més de cercar també un major reconeixement per part de les institucions, no només a la Collanda, sinó a totes les entitats que participen de la festa.

Així, des de l’entitat, també es fa un reconeixement a totes les altres associacions que participen de la festa, sent-ne una part imporant i referents, també, de molts actes participats. I això és el que defensa la Collanada com a model de festa, “una aposta de l’ajuntament per un model de festa major participada, feta des de les entitats i de caire popular”, afirmen. Una petició que també passa per demanar facilitats en la cessió d’espais a les entitats, per a poder organitzar les diverses activitats de les associacions de la ciutat.  Des de la Collanada, però, s’anima a tothom a participar de la festa, de tots els seus actes, sense deixar de ser crítics, però construint una alternativa popular, participada i destinada a totes les edats, que reivindiqui els espais de la ciutat i la seva gent, assegurant que, com a entitat, “tenim una herència collonuda”, i amb les ganes de seguir treballant, no només per un model de festa, sinó per un model de ciutat, en què totes les opinions siguin escoltades, creant alternatives des del teixit associatiu.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.