TORNAR

Dessota, braços que sostenen la Festa Major

L’entitat que agrupa els portadors de la imatgeria fa vuit anys en plena forma

cultura
Dissabte, 22 agost 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aquest dissabte es viurà una de les cercaviles més massives de la Festa Major. Bona part de la imatgeria que passejarà pel centre d'Igualada la gestiona l'entitat Dessota, que té vuit anys d'història i que ha anat creixent en nombre de portadors i de figures, des del moment que es va crear aquesta colla de colles. 

Fa menys de dos mesos, Igualada acollia durant la seva Fira el concurs de Ball de Gegants. Per primer cop se celebrava a la capital anoienca, per la qual cosa van venir agrupacions de tots els punts del Principat. L’amfiteatre de l’Estació Vella va ser escenari del certamen que va tenir com a guanyadors els Gegants de Badalona. I a la segona posició s’hi va impulsar la colla local. Els Dessota, artífexs d’aquest èxit —i organitzadors del propi certamen— veuen reconegut el salt de qualitat que han fet els darrers anys, des de la seva fundació el 2008. Ara són una colla demanada a diverses trobades i festes majors. L’agrupació Dessota va néixer el 2007 i agrupa i coordina diverses colles que tenien camins separats com a portadors de la imatgeria festiva. La nova entitat ha cohesionat desenes de persones en un sol nucli que ha donat valor i més visibilitat a totes les creacions d’imatgeria que sostenen. La majestuosa Àliga, els Gegants de la Ciutat, en Tonet el Blanquer, la Conxita la Teixidora, i els gegantons Pia i Tomeu, els Nanos, els Capgrossos... L’impulsor d’aquest dream team va ser l’ex regidor de Cultura i Festes Carles Tarrida. En conveni amb l’Ajuntament, els Dessota són els qui fan ballar totes aquestes peces que són propietat de la ciutat. Si la tècnica en el ball de Gegants ha fet excel·lir a aquesta colla de colles els darrers temps, durant les jornades de Festa Major, aquesta colla es distingeix per la seva ubiqüitat i l’esforç incansable des que cada dijous porten les peces a Plaça fins que, dilluns, després del Piromusical, es reuneixen al mateix lloc. És el moment de tornar el Tonet, el gegant blanquer, al Museu.

Portant la història

La Conxita teixidora, sumada a una de les campanyes de la Festa Els qui estan dessota la imatgeria porten molta història en els seus braços. Les peces més antigues geganteres que té Igualada serien els Gegants de la Font Vella, que tenen un segle i que s’estan restaurant, també els de Sant Ignasi. Però a les cercaviles hi ha moltes dècades d’història també. Recentment, al compàs de notícies com el tancament de Vinçon, es parlava també del final dels Talleres El Ingenio, després de 170 anys. Són aquests tallers els que van construir, després de la Guerra Civil espanyola, els Gegants d’Igualada i els Nanos. Substituïen als Gegants anteriors, que estaven fets malbé.

Foto: Marina MéndezQui són els Gegants d’Igualada? En molts llocs apareix que són Isabel i Ferran, els Reis Catòlics. En principi, per l’època que van estar fets, el 1943, la seva fesomia reial en època d’un franquisme i espanyolisme rampant feia que se’ls identifiqués amb aquests dos monarques. El fet és que estan fets a partir d’uns motlles que compartien molts gegants del Principat. Sigui com sigui, Gegants, Capgrossos —ideats per Llorenç Miquel, reputat director de fotografia—, Nanos, Gegantons, són elements capitals de la Festa Major d’Igualada. Els seus portadors traginen desenes de quilograms —70 en el cas del Gegant—, però sobretot dècades i dècades d’història. Traginen de fet, l’essència de la Festa Major.

Aquest article es pot llegir a l'especial #ADFMIGD que AnoiaDiari ha tret en paper coincidint amb la Festa Major d'Igualada


1 Comentaris

J

Joan Giner ITV "gineret el gris"

Igualada

22 d'agost 2015.11:05h

Respondre

Sorpresa! sota el gegants i altre bestiari no hi va l’alcalde, jo que després de llegir l’entrevista de l’altre dia em pensava que ell ho feia tot a aquesta ciutat. .. Desengany!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.