TORNAR

Francesc Puigpelat presenta la seva dissecció del nacionalisme espanyol a Igualada

El Casal Popular d’Igualada acull la presentació d’un assaig incisiu

cultura
Dimecres, 26 abril 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Un interessant anàlisi del nacionalisme espanyol per part de Francesc Puigpelat es presenta aquest divendres a Igualada, al Casal Popular. Un assaig sobre com ha evolucionat al llarg del temps una ideologia invisibilitzada als mitjans.

De la mà d'Òmnium Anoia, el proper divendres 28 d'abril tindrà lloc la presentació del llibre 'Breu història del nacionalisme espanyol, de Francesc Puigpelat'. L'autor desgrana el nacionalisme espanyol com una ideologia essencialment "acrítica, fossilitzada i idèntica a ella mateixa des dels seus orígens", fonamentada en el caràcter monolític i no plural de la nació espanyola. L'acte de presentació del llibre serà a 2/4 de 8 al Casal Popular d'Igualada, el Foment. 

La crítica de Puigpelat parteix de quan es parla de nacionalisme als mitjans, els focus es dirigeixen només cap al País Basc o Catalunya. Però, què hi ha del nacionalisme espanyol? "Arreu de l'Estat no costa gaire trobar qui defensa que ni existeix, ni ha existit". I és que l'espanyol és un nacionalisme sense mirall, que no és capaç de mirar-se a la cara i de reconèixer- se com a tal. De manera que, per a bona part dels espanyols, els nacionalistes sempre són "els altres".

Puigpelat desplega un relat assagístic sobre com s'ha creat i desenvolupat el nacionalisme espanyol. N'estableix els primers antecedents en el mític Don Pelayo i repassa exhaustivament les manifestacions nacionalistes espanyoles dels dos darrers segles, que arrenquen en la Constitució de 1812, passen pel desastre del 98, la República i el franquisme, i arriben a l'actualitat.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.