El 14 d'abril de 1931, la història donava un gir amb la proclamació de la República. Com es va viure a Igualada i l'Anoia aquells temps plens de canvis i convulsió, per transformar una societat desigual i les resistències que s'hi van trobar és l'eix de la programació d'actes que es despleguen a la capital de la comarca.
Igualada commemorarà els 90 anys de la proclamació de la Segona República amb diferents actes. El regidor de Promoció Cultural, Pere Camps, presentava dimecres aquesta programació per recordar la intensa vida d'aquell projecte, malgrat que només va durar vuit anys, i la seva repercussió a la ciutat. El projecte republicà va activar "la descentralització de l'Estat, lz creació del nou Estatut per Catalunya, va reconèixer la igualtat de la dona, els seus drets polítics i especialment el dret a vot. Es volia canviar el món i millorar les condicions de la societat, a través de la cultura i la protecció social, per posar fi a una monarquia corrupta". Amb tot, la realitat econòmica "derivada del crac del 29 va complicar el compromís de millorar les condicions de vida dels més pobres. Una situació a la qual es va afegir el clima hostil de l'extrema dreta i els monàrquics, que van tramar des de l'inici el final de la República".
L'acte inicial serà el mateix dimecres 14 d'abril, a les 7, a la Biblioteca Central d'Igualada, amb la presentació del llibre 'Igualada. República, Guerra Civil i Postguerra', de Josep Rabell. L'acte comptarà amb la presència de l'autor i de Jaume Alcázar, coordinador de l'editorial Efadós. Seguidament es durà a terme la conferència: 'La proclamació de la República a Igualada (1931)', a càrrec d'Antoni Dalmau i Ribalta, amb la presentació de l'alcalde, Marc Castells i Berzosa. L'aforament de la sala d'actes és de cinquanta persones i caldrà inscripció prèvia a b.igualada.c@diba.cat o per telf. 938049077.
Una de les visites de l'Avi Macià a Igualada, el 1932 FOTO: ACAN
L'exposició es podrà veure de nou del 10 de juny al 23 de juliol, a la sala de la Teneria de l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, però aquesta vegada es complementarà amb una mostra de la documentació, impresos, i material de l'època, conservats a l'Arxiu Comarcal de l'Anoia. La Sala de la Teneria es troba a la plaça del Rei, 15 (de dilluns a divendres de 10 a 2 h i de 4 a 8). Com a activitats complementaries i amb el suport del Cineclub Ateneu, Ateneu Cinema i Ateneu Igualadí, s'ha preparat el cicle "Cinema, República i Memòria" que comptarà amb dues projeccions a l'Ateneu Cinema. La primera el dia 20 d'abril a les 8 a l'Ateneu Cinema, amb la projecció de la pel·lícula 'Clara Campoamor, la dona oblidada', centrada en l'any 1931, quan a Espanya es proclama la Segona República. En aquest context, les dones són elegibles però no poden votar.
La segona projecció serà el 27 d'abril a les 8, amb la pel·lícula 'Federica Montseny. La dona que parla', que tracta sobre aquesta dona, líder anarquista i paradoxalment ministra de la Segona República. Les dues pel·lícules estan dirigides per Laura Mañá i tenen una durada d'una hora i trenta-vuit minuts. Les entrades es poden obtenir a través del web www.ateneucinema.cat a un preu de 4,50 euros i amb descomptes, 3. La commemoració està organitzada per l'Ajuntament d'Igualada per mitjà del Departament de Promoció Cultural i el suport de la Biblioteca Central d'Igualada, l'Arxiu Comarcal de l'Anoia, el Cineclub Ateneu, Ateneu Cinema i Ateneu Igualadí.