TORNAR

Els igualadins Burzon*Comenge recreen la història el monestir de Pedralbes en clau femenina

L’estudi anoienc proposa una aproximació trencadora amb la creació també d’un videojoc en el marc de la reconstrucció històrica

cultura
Dimarts, 3 desembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'estudi amb seu a Igualada ha presentat la culminació d'un dels seus projectes audiovisuals més ambiciosos. Expliquen els set segles d'història del monestir de Pedralbes amb un complex treball 'Rere els murs de Pedralbes. Set cents anys d'una història en femení'.

Restituir i fer visible als ulls dels homes i dones del nostre temps el patrimoni monumental de segles enrere és una de les tasques de l'estudi igualadí Burzon*Comenge, que té un bagatge notable en aquest sentit, sigui a Ullastret, Taüll o Andorra. Ara, els professionals d'aquesta empresa igualadina han confeccionat un projecte de tres potes per donar a conèixer el Monestir de Pedralbes i la seva història. En aquest monestir, on encara hi ha la presència de la comunitat de les clarisses, hi reposa una part capital de la història de Catalunya, amb personatges com la reina Elisenda o Violant de Montcada. Ester Comenge explica que "volem donar conèixer l'evolució del monestir, dins i fora de les parets, i en tots els aspectes". Han partit de com era el segle XV i han treballat en tres eixos: una part documental i interactiva perexpliar com era la vida de les Clarisses; al monestir, un audiovisual centrat en la figura de Violant de Montcada i unes ulleres 3D per recrear quatre espais com eren al segle XV; i, la part més trencadora, un videojoc immersiu amb diferents reptes.

La reconstrucció de la Capella de Sant MiquelAquest videojoc, que es pot descarregar a un PC, és una de les parts més laborioses de la tasca de l'estudi igualadí. Comenge detalla que "és un videojoc formatiu, amb un objectiu didàctic, que planteja diferents reptes que han de resoldre els jugadors: pintar la Capella de Sant Miquel, fer una recepta de cuina o atendre una persona a la infermeria. Cada repte permet aconseguir una nova clau i una pista". 

Els igualadins han invertit tres anys en aquest projecte, un període en el que també han treballat en la recreació i restitució de pintures a Sixena. Tot el treball, tant la recreació i restauració dels elements arquitectònics, com el videojoc o la visita en 3D "té l'aval dels historiadors. És un treball que vol ser en clau divertida, però amb tot el rigor necessari" afegeix la dissenyadora.

Sobretot, però, és una oportunitat "per donar un prisma femení a la història i fer-la més atractiva". Ester Comenge també ho descriu en clau d'aposta per al públic més jove. Opina que "el videojoc és una eina per donar a conèixer aquests continguts al públic adolescent, que altrament és molt difícil de convèncer per voler descobrir aquest món. 

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.